Под лупа – полимерна глина I: История и факти

Atelie-Marabu-07-polimerna-glina-615Случвало ли ви се е понякога просто да не намирате идеалното мънисто за своя дизайн? Ту цвета не пасва съвсем, ту формата не е такава, каквато сте си я представяли, или пък ви е необходима коренно различна текстура. Не се притеснявайте, на помощ идва полимерната глина!

Полимерната глина е пластичен синтетичен материал за моделиране на различни фигури и мотиви. Макар да се нарича глина, заради качествата си, донякъде сходни с тези на естествения материал, полимерната глина е изцяло изкуствено създаден продукт. В днешно време, разбира се, някои производители добавят и естествени съставки като например пчелен восък, но основните съставки на полимерната глина са ПВЦ (пластмаса) и няколко вида течни пластификатори – вещества, които се добавят за да бъде глината пластична и са подлежи на обработка. Оцветяването се извършва с пигментни бои, а в някои видове глина намират място и други естествени съставки като например слюдата, която се използва за придаване на блясък на т. нар. глина мика (mica – слюда от английски).

Полимерната глина е създадена през 1939-та година в Германия, а оригиналното и предназначение било да замести пластмасата, която била дефицитна по времето на Втората световна война, във фабриката за кукли на Кате Крузе. Тъй като субстанцията се оказала неподходяща за производството, тя я предостъпила на дъщеря си – Софи Ребиндер Крузе, която всички наричали Фифи. Именно от нейното галено име и първите букви на думата моделиране идва и названието на първата в света полимерна глина, когато няколко години по-късно Еберхард Фабер закупува формулата – ФИМО (FIMO).

 

Блокчета полимерна глина ФИМО в различни цветове и гривни от ФИМО на една от майсторките на полимерната глина – Мелани Уест

Американският конкурент на ФИМО – Скълпи (Sculpey) също започва пътя си с друго предназначение – разработен е през 40-те години на 20-ти век със скучната задача да отвежда топлината и да служи за охлаждане на електрически трансформатори. След като се оказва, че материалът не е подходящ за тази цел, той потъва в забвение, докато не бива преоткрит случайно в средата на 60-те, от посетител във фабриката, който нашега оформя фигурка от все още безименната полимерна глина. Скълпи се различава  от Фимо по това, че е по-мек, което го прави по-лесен за моделиране, но пречи при смесването и преливането на цветовете. Ако ръцете ви са по-топли, или обработвате полимерната глина Скълпи по-продължително, задължително я охладете преди рязане, за да не се смачка мекия материал.

 

Блокчета полимерна глина Скълпи и колие от полимерна глина Скълпи

Друга популярна марка е Kato PolyClay (полимерна глина Като). Тя носи името на известната майсторка на полимерната глина Дона Като, която е участвала и в разработването на формулата. Като Поликлей е по-издръжлива на температура от другите марки глини – това означава, че дори да я забравите във фурната докато приготвяте следващата партида мъниста за изпичане, цветът и няма да потъмнее.

   

Полимерна глина Като и медальони от полимерна глина, създадени по специална техника от самата Дона Като

Други популярни марки полимерна глина са Пардо (Pardo), която съдържа пчелен восък и Цернит (Cernit), а много големи производители на канцеларски материали, като например Koh-i-Noor също имат собствени марки с полимерна глина, също както някои големи компании в страни като Русия или Украйна.

 

Колие от полимерна глина Пардо на дизайнерката Линдли Хаунани и колие от полимерна глина Цернит на дизайнерката Мари Сегал

За какво се използва полимерната глина? Освен за изработката на мъниста и бижута, полимерната глина се използва и за изработване на различни фигурки и декоративни предмети, фигурки, кукли, за декориране на предмети за бита, за изработка на модели на анимационни герои при стоп-моушън анимацията и анимацията с глина, за наподобяване на камъни и полъскъпоценни камъни и създаване на изкуствени текстури. 

 

Колие на Ирене Хойлс от мъниста от полимерна глина ФИМО и художничка, която оформя фигурка на анимационен герой от глина Скълпи

 

Кутийка от бонбони, декорирана с полимерна глина – преди и след, от Лора Грифин и обици от полимерна глина от Dr. Fimo

 

Колие Тамар от изкуствен тюркоаз, направен от полимерна глина и изкуствени камъчета, иазработени от Джун Гилбанк

 

Тръбички от полимерна глина ФИМО с различни пъстри мотиви – нарязани на тънки филийки, тези тръбички се използват за обличане на мъниста, изработка на бижута, различни креативни проекти и дори за декорация на маникюр! В дясно – рамка за огледало със закачалки за колие – кликнете върху снимката за линк с инструкции за изработка от HGTV (на английски език).

А ако искате да усвоите работата с интересния материал Полимерна глина и да добавите нови ръчно изработени бижута в кутиите си, елате в Ателие Марабу

 КОГА: 24 Февруари, неделя, 10:00 – 16:30 часа
 ЗА ЗАПИСВАНЕ: http://ateliemarabu.com/lesson/polimerna-glina-modul-3

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*