Практични решения за вашата гривна

Гривната винаги е била едно от най-предпочитаните бижута, а творческите възможности за дизайн в тази област са истинско предизвикателство! С настоящата статия откроихме основните модели и техните характерни особености.

Гривните могат да се разпределят в две основни категории: подвижни, чийто елементи са свързани с халкички, верижка или телчета и такива, които са изработени от отделни масивни компоненти или те самите са цялостно отлети, монолитни и неогъваеми.

Подвижни гривни

Гривните с връзка правят китките ви да изглеждат малки и нежни. За разлика от монолитните, те са подвижни и предоставят по-голям комфорт, заради което могат да бъдат носени по-дълго. Повечето такива модели, могат да се скъсяват или удължават, в зависимост от големината на китката ви. Към тази категория попадат и гривните с мъниста. Ако дизайнът е симетричен, ще трябва да съобразите размера на отделните стъпки с това колко пъти ще бъдат повторени, така че дължината на готовата гривна да пасне на китката ви.

         

Гривни с талисман

Тук попадат класическите златни или сребърни гривни с много едра верижка, към която е прикрепена обемна или плоска метална висулка. Те са атрактивни и функционални, тъй като дизайнът им подхожда на тоалети от различни стилове. Гривните със свързани помежду си плочки също са от тази категория. Обикновено са изработени от неръждаема стомана, в съчетание със златен или друг контрастиращ цвят.

         

Гривни, създаващи визуална представа за обем

Множество тънки гривни тип „Обръч“, носени едновременно, изглеждат чудесно върху всяка китка. Колко да добавите? Съобразете се с костната си структура. Колкото по-едра китка имате, толкова по-добре е да носите повече тънки и фини гривни заедно, отколкото само една. Две-три нежни гривни, съединени с халка създават впечатление за обем и ефирност и заемат повече пространство от моделите с връзка.

         

Гривните с панти често са с овална форма, което ги прави по-прибрани към китката и съответно по-комфортни. Обикновено, от едната страна е закопчалката, а точно отсреща е разположен механизмът, подобен на панта. Те са удобни за управление и лесно се свалят и поставят. Заедно с гривните тип Обръч, те могат да са неудачен избор, ако ви предстои работа на бюро или компютър. Друг минус на иначе красивите бижута е, че са строго фиксирани и в повечето случаи не могат да бъдат поправени.

         

Масивни гривни тип „Маншет” обикновено са доста едри и създават впечатление за монолитност. Могат да се носят на китката или по-високо по ръката. Те са изрязани в задната си част, което осигурява тяхната гъвкавост и лесно сваляне и поставяне. Материалът на някои модели от този тип позволява, след поставяне, допълнително да се съберат около китката с леко пристягане.

         

Закопчалки и осигурителни верижки

Осигурителните верижки са чудесно приспособление, с което придавате допълнителна здравина на гривните си. Те представляват метална верижка, свързваща двата края на модела един към друг. От едната страна съединяването се получава чрез халка и закопчалка щипка. Повечето са стандартни, с дължина около 6-7 см. Обикновено, с помощта на професионален бижутер, могат да бъдат скъсени, така че да изглеждат по-прибрани и не толкова забележими. Друг вариант със същата функция е осигурителна закопчалка. Тя представлява малка осемобразна пантичка, която се закача за заварено в другия край топче. По-характерна за изработката на часовници, тя може да се използва и при гривни и колиета. Още един функционален вариант, срещан при часовниците с метални верижки са сгъваемите закопчалки.

         

Съвети за любимите ви гривни:

 • Бъдете внимателни, когато искате да добиете екзотична визия чрез поставяне на множество гривни. Прекаляването с тях или неподходящото им съчетание, може да изгради лошо впечатление в околните.
 • Не претрупвайте китките си с гривни, ако работата ви е в офис – не само, заради по-задължаващото облекло и среда, но и заради шума, който бихте създали с тях.
 • Съобразете материалите на гривните, които носите едновременно, за да избегнете неприятни комбинации. Освен това, по този начин ще ги предпазите от нараняване, допирайки се една с друга. Например обемна метална гривна лесно би надраскала покритието на мънистата в модел с перли.
            
 • Препоръчваме да не носите едри гривни, изрязани в задната си част, едновременно и на двете си ръце. Би се създала силна хоризонтална линия. Подчертаваща нивото на китките, дава допълнителна тежест на ръцете и превръща тази област във фокусна. Спазвайте това правило, ако не искате да привличате внимание към тази зона. От друга страна, ако я харесвате, следвайте примера на Диана Вриланд – дългогодишен редактор на Вог. Тя е всеизвестна с множеството гривни от слонова кост, носени и на двете ръце. 

Не спирайте да експериментирате и да бъдете оригинални с бижута, изработени от вас самите! Най-важното правило за нас е да съчетавате удобство със зашеметяваща визия. Очакваме с нетърпение коментарите ви – кой модел предпочитате да носите и какъв дизайн пресъздавате в гривните си?  :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Практични решения за вашата гривна

 1. Анна-Мария says:

  Смятам, че гривните с талисман са страхотна идея за подарък на близки хора. Особено, ако е направена ръчно. Благодарение на вашия сайт, съм зарадвала много хора. Браво, продължавайте така.

  • marabu bg says:

   Радваме се, че ни следите с интерес. Съгласни сме с Вас – подарени с любов и красиво послание, освен оригинално ръчно изработено бижу, гривните се превръщат и в личен амулет. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*