Практични решения за вашето колие

Понякога ни се иска колиетата, които се крият в бижутерийната ни кутия, всеки път да бъдат различни – малко по-къси или по-дълги, асиметричните да стоят в точно определена посока, а симетричните да са перфектно балансирани. Отчаяни, че коригирането им е невъзможно, те често биват забравени. С настоящата статия ще ви дадем няколко свежи алтернативи за постигане на разнообразна и неотразима визия.
Като начало ще ви запознаем с основните дължини и стилове при огърлиците. Добре е да се съобразявате с тях спрямо визията и впечатлението, които искате да постигнете, според тоалета и повода.

Как да регулираме неподходящи дължини

Комбинирайки колиетата ни с точно определени обици или тоалет, често се налага те да бъдат малко по-дълги или по-къси. На пръв поглед коригирането им изглежда невъзможно, но не винаги е така.

Един атрактивен начин за скъсяване на изключително дълги нанизи от мъниста или верижки с едри елементи е да ги завържете във възел.  Това е чудесна възможност за разнообразяване и всеки път бижуто да изглежда уникално и нетрадиционно. Бъдете внимателни с тази техника! Необходимо е да се съобразите с материалите, от които е изработено. Убедете се, че няма да го повредите – да разтегнете кордата, да начупите телта или да скъсате нишката. Колиета от мъниста, верижки и най-вече перли, носени, завързани на възел отпред и образуващи V-образна форма, силно напомнят визията на момичетата от 20-те. Преди да подходите с накитите си по този начин, уверете се, че тоалета ви би подхождал на този стил.

   

Ползотворният вариант с възлите приложихме в колието Кристален разкош от колекцията на Ателие Марабу. Ако ви омръзне единият или другият цвят верижка, можете да ги съчетаете по лесен начин, следвайки инструкциите във виртуалното ни ателие. Двете колиета могат да се обединят в един много атрактивен и модерен възел. С идейното бижу Стил и блясък, винаги, когато дизайнът му ви омръзне, можете да го превърнете в уникална гривна.

   

Ако намирате колиетата си за прекалено къси, най-често използваното решение е да поставите удължител верижка. Предлагат се в разнообразни варианти със и без добавена фигурка талисманче на последната му халка. Ако притежавате бижутерийни умения, тогава лесно можете да измислите начин за удължаване. Възползвайте да разнообразите дизайна с нетрадиционни материали, като включите кожени, велурени или сатенени шнурове. Не забравяйте да ги съобразите с цвета и текстурата на използваните мъниста. Оставете наниза в долната половина на колието и към халките на закопчалката добавете желаната дължина от избрания шнур. Можете да завършите дизайна с накрайници и закопчалка, както при зодиакалното ни бижу за Везни, или със закачлива панделка, като тази в колието Люлякови нощи.

 

Изключително интересно се получава свързването на гривна и колие или две колиета с различни размери чрез закопчалките им в една по-дълга огърлица. Ако разполагате с по-късо колие, можете да изработите допълнително второ и така да постигнете бижуто в желания размер. Задължително трябва да съобразите механизма на закопчалките им и използваните материали и аксесоари. След това ще имате възможност за избор – да ги носите заедно или поотделно.

Няколко съвета за непрактични колиета

Изключително дълги колиета, предвидени да се носят усукани няколко пъти около врата, понякога могат да се окажат доста непрактични. Трудното им фиксиране по време на носене е досадно и неприятно. Ако дизайнът им позволява, можете да използвате халка, чрез която в задната част да прихванете нанизите и да ги застопорите. Безспорно, по-атрактивна алтернатива е добавянето на ефектна брошка в стила на колието, с която да поставите нанизите на място.

   

Специфичен случай са колиетата тип Лариат. Създавани с цел по-освободена етно визия, фиксирането им в едно положение може да се окаже доста трудно, особено, ако в дизайна вместо фокусна закопчалка, се използва едра халка. При изработването на подобни модели, най-важно е да следите балансирането на модела. Когато централният елемент е голяма халка, опитайте да усучете свободните краища поне два пъти около нея. На втората снимка, връзването на двата края във възел решава доста практично проблема.

   

Разплитане на възелчета или усукани верижки

Често неправилното съхранение на бижутата ни води до неприятни усуквания или възелчета. Бъдете търпеливи, поставете бижуто на равна и добре осветена повърхност. Разкопчайте първо закопчалката, след което с избутване връщайте всяко крайче назад, от възела, от който излиза. Така по-лесно ще го освободите. Оплетени верижки, най-добре пробвайте да разплетете с тънка безопасна игла или карфица.

Не забравяйте, че най-важно е да носите бижута, изработени със собствените си ръце и сърце – така безспорно визията ви ще бъде зашеметяваща :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Практични решения за вашето колие

 1. Дидка says:

  Здравейте,

  Супер статия, определено ще използвам съветите които сте споделили в статията. Благодаря ви!

  Поздрави

  • marabu bg says:

   Благодарим от сърце! Стараем се да бъдем полезни. :)
   Читателските мнения в блога много ни радват – коментирайте, споделяйте и вашите знания по различните теми :)

 2. Pingback: Персоналният фактор – съобразете се с формата на лицето – II! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*