Принципи в дизайна на бижутата – хармония

В настоящата публикация ще обърнем внимание на следващия принцип в дизайна- хармонията. В някой случаи бихме могли да оприличим значението и с това на баланса или единството, границата е много тънка и използвайки визуални примери  от колекцията на Ателие Марабу,ние ще ви помогнем да я откроите.

Ако различните части в композицията на бижуто си взаимодействат и се допълват помежду си,то вие сте постигнали хармония. Повтарящите се подобни елементи,  придават яснота, обобщеност и устойчивост на дизайна. Това се откроява в модели, при които привидно няма спазване на ритъм или симетрия. Истинско предизвикателство е да създадете усещане за хармония в бижута, в чийто дизайн се използват разнообразни като текстура, повърхност и цвят материали.

Зодиакалното бижу за Овен е симетрично с централен фокусен елемент от седефено копче, подчертан от различни по дължина пискюлчета. Същият комплект посочихме като пример и в начините за изграждане на контраст. Светлата част се състои от топаз и седефени копчета, а тъмната – от мъниста гранат с неправилна форма. За да обединим двете части и внесем хармония, ползвахме отново мъниста топаз и гранат в крайчетата на всяка верижка от пискюла. Интересно е, че използваните мъниста са с различна текстура, но въпреки това, съчетанието им е подходящо. Гладката повърхност на мънистата топаз и мекият блясък на седефените копчета уравновесяват по-грапавата и фасетирана на граната. С повтаряне на използваните мъниста, изградихме и дизайна на обиците от втората снимка. Морави перли Сваровски и кристалчета Сваровски, освен нанизани върху различни цветове тел, са добавени в същия цвят, но в по-голям размер на самата кукичка над капачетата. По лесен начин се създава игрив акцент. Тук стоперите, освен функционална роля, имат и декоративен ефект – балансират металния блясък на орнаментираните капачета.

   

Чаровното Колие Фънки с множество нанизи от мъниста Тохо носи летен привкус. Интересният ефект идва от повтарящите се групи от закачливи цветни елементи – мъниста полускъпоценни камъни зелен тюркоаз, камбаба яспис, черешов кварц, опал и мъниста Тохо галванизирано сребро. Поставени напречно, разнообразяват еднаквите по дължина и цвят нанизи, които от своя страна също са своеобразна група.  На пръв поглед, обици Еквилибриум изглеждат като нежен водопад от стъклени мъниста циркони,  в който няма никакъв ред. В същност, те са подредени на отделни групички, повтарящи се на няколко места в цялата композиция. Това прави дизайнът им трептящ и излъчващ движение. Детайлите от бели мъниста внасят хармония и плътен цвят, като по този начин успокояват излъчвания от стъклените мъниста блясък.

     

Надяваме се, че сме били полезни със статиите ни за седемте принципа в дизайна. Спазвайте ги в изработката на бижутата си, съчетавайте ги, за да постигате балансиран и впечатляващ дизайн.

Очакваме скоро да видим и творенията, в които сте се приложили наученото от нашите статии :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*