Пълна промяна – седем нови бижута от стари дрънкулки!

Blog_15_

С настоящата статия ви предлагаме интересно, забавно и полезно занимание, с което можете да внесете доза творчество и настроение в застудяващите дни! :) Вдъхновени от идеята за претворяването на забравени или износени бижута в нови и атрактивни модели, решихме да ви споделим няколко свежи идеи. Вижте как преобразихме няколко стари дрънкулки от бижутерийната кутия на Влади в модерни и оригинални накити.

Със сигурност и вие пазите разглобени колиета и гривни, овехтели мъниста, обица, чиято „сестричка” сте изгубили. Тези съкровища носят частица сантимент и чакат някой да им вдъхне нов живот. Добавете капчица знания и щипка идеи и ще можете да спретнете оригинални и впечатляващи бижута.

Убедени сме, че ремонтирането и преобразяването на вашите колиета, гривни и обици ще се окаже забавно и ползотворно занимание, а в първия работен ден ще можете да се появите с нова и свежа визия!

  • Какво е ъпсайклинг?

Идеята се крие зад понятието ъпсайклинг. Според общоприетата дефиниция, това е процес на превръщане на излишни или овехтели материали в нови, с по-добро качество и отношение към околната среда. Идеята за повторното използване на материалите става все по-разпространена и прилагана дори в изработването на бижута. Докато рециклирането е процес, при който ненужните вещи се преработват, за да могат да бъдат използвани отново, ъпсайклингът може да се сравни с усъвършенстване или вдъхване на нов живот. Смисълът е по-често да извличаме полза от на пръв поглед ненужни вещи, вместо да ги изхвърляме.

  • Е, да се залавяме за работа! :)

  • Идея 1

Двете мидени черупки с отворчета от едната им страна, станаха чудесни и грабващи вниманието фокусни елементи в дълго колие. Нанизът с естествени пъстри камъчета ги допълва успешно. Към старите бижута добавихме верижки и велурен шнур, за да внесем доза шик. И ето резултата:

  • Идея 2

Можете ли да предположите как освежихме тези чаровни, но доста традиционни гривна и колие?

Ето как! Слончето изнесохме настрани и стана център в асиметрична композиция на колие в етно стил. Двата едри наниза запазихме от едната страна. За да балансираме, добавихме множество слоеве от метални верижки и наниз от мъниста в същата гама. Удължихме размера с елементи от телчета с мъниста в задната част на огърлицата.

  • Идея 3

Правоъгълните елементи претворихме в шикозна гривна с двойно усукване. Мислим, че металните мъниста добавят модерна нотка в класическите резбовани мотиви. На вас допада ли ви?

  • Идея 4

Пъстрите нанизи с мъниста от полимерна глина не можеше да не вървят заедно в комплект. Така стигнахме до решението просто да ги свържем в обща халка, а след това да ги сплетем в плитка. В края отново ги събрахме в халка. Получи се екстравагантно късо колие с атрактивен център от по-едри мъниста.

   

  • Идея 5

На следващите две снимки можете да видите камъчета, гривни и обици в старата им визия. Как ги съчетахме?

   

Обиците се превърнаха в красиви елементи от дълго колие. Камъчетата с обков в цвят месинг допълват идеално тяхната гама. За бляскав завършек добавихме златната верижка в задната част.

  • Идея 6

Обици с клипс – бихте ли ги носили? :) Ето и друга идея, ако са ви доскучали в традиционния им вариант. Нанизахме ги на едри халки, като висулка към розетка, изплетена с по-малки халкички. Мислим, че се получиха наистина добре.

   

  • Идея 7

Ако вкъщи пазите многонишкови огърлици като тази, ето как можете да добавите интересен и стилен акцент към нея. Изберете по-едри перли в контрастен на нанизите цвят, а след това ги изплетете в пръстен около тях. Във виртуалното ателие на marabu.bg можете да видите инструкции за това, а в сайта има и подробен видеоурок Топчо.

   

Може би не сте и предполагали, че дори с нашите ръчно изработени бижута, правим крачка към опазването и мисълта за околната ни среда. Забавлението е неминуемо, а удовлетворението – незаменимо!

Ако сме ви вдъхновили по темата и искате да претворите своите стари бижута в нови и атрактивни модели, елате в Ателие Марабу! Очакваме ви в урока Сезам, отвори се – нови бижута от стари дрънкулки! Донесете бижутата, чиято визия искате да промените и добавяйки знания, идеи и красиви качествени мъниста и материали, заедно ще постигнем зашеметяващи резултати :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим..., Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*