Пътешествие във времето – кратка история на Сваровски

Blog_20_w15-pateshestvie-vav-vremeto-krarka-istoria-na-swarovski-615

Името Сваровски отдавна се е превърнало в синоним на блясък, не само за почитателките на масовата бижутерия, но и за дамите, които сами изработват своите бижута. Това не е случайно – в продължение на повече от столетие, компанията Сваровски предлага на пазара кристали, сравними по красота с диамантите на една съвсем достъпна цена.

Нима не бихте искали да знаете каква е тайната на огромния успех на компанията Сваровски? Тя се крие в постоянния стремеж към иновации. Този дух, наследен от основателя Даниел Сваровски, е неизменна част от философията на фирмата и до днес. Вижте как започва магията Сваровски!

  • Началото – младият Даниел Сваровски и машината за шлифоване на кристали

Даниел Сваровски се ражда през 1862 г. сред планините Изер в Северна Бохемия (днешна Чехия), в семейството на майстор-стъклар. По това време Бохемия била център на процъфтяваща стъкларска промишленост и съвсем естествено, младият Даниел започнал да изучава занаята на своя баща от най-ранна детска възраст.

1891

Даниел Сваровски

Още в самото начало на чиракуването Даниел Сваровски показва заложбите си на изобретател и едва 18-годишен създава машина за инкрустиране с кристали. Малко по-късно, вдъхновен от Първия панаир на електричеството във Виена, младият Сваровски (тогава на едва 21 год.) започва работа по изобретението, което ще промени живота му. Той бил дълбоко впечатлен от електричеството и от революционните за времето си технологии, представени на изложението от Сименс и Едисон и след завръщането си в Бохемия се посветил на създаването на машина, която да изрязва и шлифова кристалите в определена форма. Девет години по-късно усилията му били възнаградени – Даниел Сваровски регистрирал патента на шлифовъчна машина, благодарение на която за пръв път било възможно изрязването на кристални форми с невероятна точност.

1895

  • Втора стъпка – основаването на компания Сваровски

През 1895 година Даниел Сваровски се мести със семейството си във Ватенс, Австрия. Причините са от една страна, опитите му да опази изобретението си от любопитството на конкуренцията, а от друга – богатият хидроенергиен ресурс на областта. През същата година, с подкрепата на своя девер Франц Вайс и един от парижките си клиенти – Арманд Косман, Даниел Сваровски основава „Компания Сваровски”. Компанията веднага пожънала невероятен успех и скоро кристалите „Сваровски” блещукали навсякъде – по дрехи, бижута и аксесоари.

Сградата на Сваровски във Ватенс

  • Иновации, правещи Сваровски първи и до днес

Но и това не било достатъчно за Даниел Сваровски. През 1908 год., когато и тримата му сина се присъединили към компанията, той основал собствена лаборатория за синтез на кристали. В нея, през 1913 год., Сваровски открива идеалната „рецепта“, придаваща на кристалите неповторимия и до днес блясък. Продължили и експериментите им с различни цветове.

Бутик на Сваровски в Гинза, Токио. Днес компанията има специализирани магазини в в най-големите модни центрове в света

С разрастването на бизнеса съвсем естествено пред компанията се открили нови хоризонти. През 1919 год. Даниел Сваровски стартира собствена марка инструменти за обработка на кристали – Тиролит, а през 1950 год. стартира производството на светлоотразителна техника за пътна сигнализация под името Swareflex. Най-големият син на Сваровски – Вилхелм, създава през 1935 год. прототип на бинокъл и отваря вратите на оптическата промишленост пред компанията.

  • Среща с Шанел, Скиапарели, Баленсиага, Диор или как Сваровски навлиза в света на модата

С идването на новия век модата се променя, което позволява на Сваровски и синовете му да работят в тясно сътрудничество с талантливи дизайнери като Шанел, Скиапарели, Баленсиага, а по-късно и с Кристиан Диор. През двадесетте години е модата на коктейлните рокли, обсипани с блещукащи камъчета и продуктите на компанията стават толкова популярни, че през 1931 год. се налага обособяването на специален отдел, който се занимава изключително с кристали за облеклото. Сваровски започва и производството на текстилна лента с кристали за лесна и бърза декорация на дрехи.

1931

През петдесетте години на 20-ти век Кристиан Диор се обръща към компанията със специална молба – да създадат специален кристал, който да допълни колекцията му от облекла, вдъхновени от великолепието на 18-ти век, блясъка и величието на Версай. Самият Диор работи в тясно сътрудничество с Манфред Сваровски, внук на Даниел Сваровски, както и с Франсис Уинтър. Компанията експериментира неуморно, докато не открива специалното покритие в преливащи се цветове на дъгата, наречено Аурора Бореалис – или Северно сияние – поради приликата си с природния феномен.

1956_1

Мънистата с това покритие и до днес са любими на почти всички дизайнери на ръчно изработени бижута, а иновациите на Сваровски и експериментите с формите и цветовете не спират да ни изненадват, сезон след сезон, година след година. :)

Вдъхновяваща история, нали? Прилича на приказка, но зад нея стои много труд и откривателски нюх.

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Пътешествие във времето – кратка история на Сваровски

  1. Чудесна статия !В някои чужди сайтове съм срещала и името Тризен,като град ,където се произвеждат мъниста Сваровски.В крайна сметка къде се правят?Или може би имат повече от един завод?Тези градове в коя държава се намират ?Лихтенщайн,Австрия или Швейцария ?Много съм любопитна,но наистина ми е интересно да знам.Благодаря предварително!

  2. Ирина says:

    Радвам се, че Ви е харесала! Историята на Сваровски наистина е много интересна – като приказка. Снимката в статията е на фабриката на Сваровски във Ватенс, Австрия. Тя е и първата и най-стара. Специално за фабриката в Тризен (Лихтенщайн) не съм сигурна дали е за мъниста. Мисля, че съм я срещала във връзка с лещи за бинокли. Всъщност Сваровски е огромна компания с много клонове и дъщерни фирми. Имат фабрики в Китай, Сингапур, Корея… Представете си само колко километри са пропътували бляскавите кристалчета, за да украсят нашите бижута! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*