Пътешествие във времето – кратка история на Сваровски

Blog_18_w25-swarovski-istoria

Името Сваровски отдавна се е превърнало в синоним на блясък, не само за почитателките на масовата бижутерия, но и за дамите, които сами изработват своите бижута. Това не е случайно – в продължение на повече от столетие, компанията Сваровски предлага на пазара кристали, сравними по красота с диамантите на една съвсем достъпна цена.

Нима не бихте искали да знаете каква е тайната на огромния успех на компанията Сваровски? Тя се крие в постоянния стремеж към иновации. Този дух, наследен от основателя Даниел Сваровски, е неизменна част от философията на фирмата и до днес. Вижте как започва магията Сваровски!

Даниел Сваровски се ражда през 1862 г. сред планините Изер в Северна Бохемия (днешна Чехия), в семейството на майстор-стъклар. По това време Бохемия била център на процъфтяваща стъкларска промишленост и съвсем естествено, младият Даниел започнал да изучава занаята на своя баща от най-ранна детска възраст.

Даниел Сваровски

Още в самото начало на чиракуването  Даниел Сваровски показва заложбите си на изобретател и едва 18 годишен създава машина за инкрустиране с кристали. Малко по-късно, вдъхновен от Първия панаир на електричеството във Виена, младият Сваровски (тогава на едва 21 год.) започва работа по изобретението, което ще промени живота му. Той бил дълбоко впечатлен от електричеството и от революционните за времето си технологии, представени на изложението от Сименс и Едисон и след завръщането си в Бохемия се посветил на създаването на машина, която да изрязва и шлифова кристалите в определена форма. Девет години по-късно усилията му били възнаградени – Даниел Сваровски регистрирал патента на шлифовъчна машина, благодарение на която за пръв път било възможно изрязването на кристални форми с невероятна точност.

През 1895 година Даниел Сваровски се мести със семейството си във Ватенс, Австрия. Причините са от една страна, опитите му да опази изобретението си от любопитството на конкуренцията, а от друга – богатият хидроенергиен ресурс на областта. През същата година, с подкрепата на своя девер Франц Вайс и един от парижките си клиенти – Арманд Косман, Даниел Сваровски основава „Компания Сваровски”. Компанията веднага пожънала невероятен успех и скоро кристалите „Сваровски” блещукали навсякъде – по дрехи, бижута и аксесоари.

Сградата на Сваровски във Ватенс

Но и това не било достатъчно за Даниел Сваровски. През 1908 год., когато и тримата му сина се присъединили към „Компания Сваровски“, той основал собствена лаборатория за синтез на кристали, в която през 1913 год. открива идеалната „рецепта“, която дава на кристалите неповторимия блясък, на който се наслаждаваме и до днес. Продължили и експериментите на Сваровски с различни цветове.

С разрастването на бизнеса съвсем естествено пред компанията се открили нови хоризонти. През 1919 год. Даниел Сваровски стартира собствена марка инструменти за обработка на кристали – Тиролит, а през 1950 год. стартира производството на светлоотразителна техника за пътна сигнализация под името Swareflex. Най-големият син на Сваровски – Вилхелм, създава през 1935 год. прототип на бинокъл и отваря вратите на оптическата промишленост пред компанията.

С идването на новия век модата се променя, което позволява на Сваровски и синовете му да работят в тясно сътрудничество с талантливи дизайнери като Шанел, Скиапарели, Баленсиага, а по-късно и с Кристиан Диор. През двадесетте години е модата на коктейлните рокли, обсипани с блещукащи камъчета и продуктите на компанията стават толкова популярни, че през 1931 год. се налага обособяването на специален отдел, който се занимава изключително с кристали за облеклото. Сваровски започва и производството на текстилна лента с кристали за лесна и бърза декорация на дрехи.

Бутик на Сваровски в Гинза, Токио. Днес компанията има специализирани магазини в в най-големите модни центрове в света

През петдесетте години на 20-ти век Кристиан Диор се обръща към компанията със специална молба – да създадат специален кристал, който да допълни колекцията му от облекла, вдъхновени от великолепието на 18-ти век, блясъка и величието на Версай. Самият Диор работи в тясно сътрудничество с Манфред Сваровски, внук на Даниел Сваровски, както и с Франсис Уинтър. Компанията експериментира неуморно, докато не открива специалното покритие в преливащи се цветове на дъгата, наречено Аурора Бореалис – или Северно сияние – поради приликата си с природния феномен.

Мънистата с това покритие и до днес са любими на почти всички дизайнери на ръчно изработени бижута, а иновациите на Сваровски и експериментите с формите и цветовете не спират да ни изненадват, сезон след сезон, година след година. :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Пътешествие във времето – кратка история на Сваровски

  1. Чудесна статия !В някои чужди сайтове съм срещала и името Тризен,като град ,където се произвеждат мъниста Сваровски.В крайна сметка къде се правят?Или може би имат повече от един завод?Тези градове в коя държава се намират ?Лихтенщайн,Австрия или Швейцария ?Много съм любопитна,но наистина ми е интересно да знам.Благодаря предварително!

  2. Ирина says:

    Радвам се, че Ви е харесала! Историята на Сваровски наистина е много интересна – като приказка. Снимката в статията е на фабриката на Сваровски във Ватенс, Австрия. Тя е и първата и най-стара. Специално за фабриката в Тризен (Лихтенщайн) не съм сигурна дали е за мъниста. Мисля, че съм я срещала във връзка с лещи за бинокли. Всъщност Сваровски е огромна компания с много клонове и дъщерни фирми. Имат фабрики в Китай, Сингапур, Корея… Представете си само колко километри са пропътували бляскавите кристалчета, за да украсят нашите бижута! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*