Стъпка към промяната – цитрин, яспис, халцедон

Поредните три полускъпоценни камъка с интересна история и холистично влияние върху тялото и душата ни.

Цитрин„Камъкът на Успеха и Радостта“

Името на камъка произлиза от лат. Citreus — лимонов. Цветът му е във всички оттенъци на жълтото. В древен Рим и Гърция са го  носили  учените и философите. Тогава минерала  не  е  имал име, но е бил известен със своите способности. Едва през ХVІІ век  го отделят като самостоятелен  вид. Това  не било просто, защото топазът и цитринът по външен вид са много еднакви.

   

Цитрин е камък на успеха и позитивните мисли. Наричат го и „Камъкът на търговците“, поставен  при пари или  в „ъгъла на богатството“  привлича изобилието, а  носен в чанта или в джоб привлича успех. Зареден с положителната енергия на слънцето, той спомага за добрите взаимоотношения в семейството.

   

Носен като бижу дава самочувствие, радост, предпазва от негативна енергия, поощрява мисълта  избистря съзнанието.

ТЯЛО: Помага при проблеми с  храносмилателна система и обмяната на веществата. Улеснява детоксикацията и стимулира кръвообръщението. Използва се при хронична умора и проблеми с нервната система. Астролозите от Средновековието уверявали хората, че ако сложиш през нощта пръстен с цитрин ще ти донесе спокоен сън и ще те избави от кошмари. В Индия се  е считало, че камъкът  е  помощник при лекуването на жлъчката .

ДУША: Активира волята, въображението  и  творческите изяви. Увеличава оптимизма, носи спокойствие, самочувствие, самоувереност и комфорт.

ЧАКРИ: Слънчевия сплит

ЗОДИИ: Близнаци, Лъв, Дева, Везни, не се препоръчва за хората от зодия Телец.

В категория „Зодиакални бижута“ в блога можете да видите нашите предложения за Близнаци, Дева и Лъв.

ФЪН ШУЙ: Подходящ за   Югоизточният сектор за богатство и просперитет, в Централния за духовно израстване и напътствия, а в Западния за творчество.

Яспис„Камъкът на Грижовността“

Ясписът се отличава с разнообразие на цветови оттенъци – пейзажни, ивичести и петнисти. Най-често срещани цветове са червеният и зеленият. Названието му идва от лат. iaspis, от гръцки и персийски иашон или яшп което означава петнист или пламенен.

   

В древността са смятали ясписа за един от най-ценните камъни, от него са изработвали ками, печати, амулети. В източните страни са го считали за символ на красотата, изяществото и богатството.

      

Хипократ  лекувал с него епилепсия, а християнството смятало, че като се освети в църква този камък придобива магични свойства. Дори Авицена съветвал хората да слагат този камък на корема, за да предпазят организма от болки.

ТЯЛО: От древни времена ясписът е наричан и „камъкът на лечителите”, поради широкия диапазон на болести, които лекувал. Той стимулира женската репродуктивна система, облекчава менструалните болки, помага при стомашни проблеми – подуване, газове и запек. Използва се при диабет,  проблеми с жлъчката и хепатит. Носен като украшение укрепва имунната система, предпазва от стрес и ускорява обменните процеси на жлезите с вътрешна секреция.

ЧАКРИ: Коренна, Сакрална, Слънчев сплит, Сърдечна – според цвета на камъка

 

 

ЗОДИИ: Червен яспис – Овен, зелен –  Дева, останалите разновидности – Рак, Телец, Скорпион

ДУША: Носи ви нови идеи, помага да следвате избрания път и да не се отклонявате от него.

Халцедон

Халцедонът е скъпоценен камък, познат и използван още в древността. Съществува обаче объркване относно това, кой точно камък е назоваван с това име тогава. Една от версиите е, че името на минерала идва от древногръцкият град Халкида в Мала Азия, днешен Кадъкьой – Турция.

   

С името халцедон в наше време се наричат две неща: първо – в най-широк смисъл – групата на микрокристалинните кварци с представители ахат, хризопраз, вкаменено дърво, хелиотроп, карнеол, оникс, яспис и т.н. и второ – в по-тесен гемологичен смисъл, халцедон се нарича сиво-бяло-синкавата разновидност на микрокристалинния кварц, тя е  определяна и като същински халцедон.

       

Халцедонът е предпочитан камък в  за изработка на цилиндрични печати и за пръстени-печати, защото има способността да не залепва за горещия  восък. В древен Рим от него са изработвали  нагръдни украшения, раздавани на отличени войни.

Популярните вярвания определят  халцедона като камък – защитник и му приписват  качеството да предпазва от „зли очи”.

ТЯЛО: Мощно средство за пречистване. Подобрява асимилацията на минералите. Намалява ефекта от деменцията, увеличава физическата енергия, балансира тялото. Влияе добре на костите, далака, кръвта и подобрява кръвната циркулация.

ДУША: Води ума, тялото, емоциите и духа до хармония. Поражда великодушие, щедрост, премахва враждебността и превръща меланхолията в радост. Разсейва негативните мисли  и  емоции.

ЗОДИИ: Овен, Рак , Скорпион, Стрелец

В сайта на Marabu.bg ще намерите цитрин в различни размери.

Разнообразието на видовете яспис е широко, с различни цветове и размери:  зебра яспис, леопардов яспис, маков яспис, пейзажен яспис, лотос яспис, далматински яспис, бамбуков яспис, черен плетен яспис, лазурносин яспис, камбаба яспис.

Яспис ще откриете и в комплектите ни със зодиакални бижута. Fancy с леопардов яспис е за зодии Рак и Лъв, Fancy с лотос яспис – за Телец, Дева и Козирог, Fancy с пейзажен яспис е подходящо за Рак, Fancy с камбаба яспис е за Дева и Стрелец, Fancy с далматински яспис – за Дева и Козирог.

Яспис вплетохме и в тибетските гривни Шангри Ла със и без дзи мънисто. С маков яспис е подходяща за Овен и Стрелец, а с леопардов яспис – за Рак и Лъв. Тибетска гривна с дзи мънисто и зебра яспис е за зодии Стрелец и Козирог.

Всички статии в категория „Холистични бижута“ се осъществяват с любезното съдействие на Marabu.bg и под редакцията на Йорданка Григорова.

Ако имате допълнителни въпроси към Камелия, оставете коментар.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*