Цветове от палитрата – жълто

Жълтото е светъл и слънчев цвят.  Неговата силна и чиста енергия кара повечето хора да усещат топлина и жизненост. В ясните сутрини, огрени с ярки слънчеви лъчи, чувстваме особен прилив на радост и желание за живот.

Различните му нюанси могат да създадат различни асоциации. Жълто-оранжевото или златисто носи чувство на сигурност и устойчивост, на богато вътрешно усещане за самоувереност и топлина. Светложълтото изчиства съзнанието, прави ни активни. Ярко жълтото е стимулиращо и съживяващо, но дори нотка, доближаваща го до зелено, може да донесе дискомфорт, дезориентация и дори отвращение.

         

Вибрациите на жълтия цвят могат да ни направят по-решителни в дадени ситуации. Повишава се способността да подбираме правилната информация, така че нашите действия да са практични и рационални. Неслучайно камъните, с които изработихме бижуто за една от най-силните и активни зодии – Лъв, са цитрин и тигрово око. Те носят различни нюанси на жълтото, а носейки го бихте почувствали прилив на енергия и самоувереност. С обици „Цветя от злато“ не само ще изглеждате зашеметяващо, но и ще създавате в околните впечатлението, че сте сигурни в своите постъпки и че знаете какво правите.

   

Храносмилателната, имунната и нервната системи – всяка една от тях се повлиява благотворно от честотата на жълтото и от храните, носещи този цвят. Функцията на храносмилателната система е да абсорбира полезните за организма вещества и да изхвърля вредните и ненужни. Имунната система работи по подобен начин. Нейният защитен механизъм е способен да идентифицира и разрушава външни клетки, които са попаднали в тялото ни, като бактерии и вируси.

         

Храносмилателната и имунната система разчитат на правилния избор между полезно и вредно. И двете, при повишени стресови ситуации, намаляват работоспособността си и организмът отслабва. Храносмилателната система не поема нужните хранителните вещества, а имунната може да създаде алергични реакции и нетолерантност. Жълтият цвят съвсем естествено се асоциира със слънцето, защото енергията му вдъхва живот. Жълтите плодове и цветя носят тези качества и са лесен начин за достигане на чувство за лекота и жизненост. В свойствата на меда са концентрирани голяма доза слънчеви лъчи, допринесли за узряването на захарните нектари в растенията. Продуктът с кехлибарен цвят помага на храносмилателната система, енергизира и подсилва организма.

В гривната „Лятна дъга“, направена от мъниста с ефект на котешко око, наситеният цвят носи цветно и ярко настроение. Поражда лекота и жизненост. В часовника „Мечти с рози“, жълтозеленият цвят на мънистата горчичен яспис създава атрактивен акцент и освежава тъмната гама на металните елементи и камбаба ясписа.

   

Нервната система приема сигналите от околната среда и пренася информация до главния мозък. Правилното им разпознаване води до по-отворено отношение към света. Страхът и безспокойствието са следствие на небалансирането на жълтата енергия. Грешната информация и липсата на ясна и логическа мисъл причиняват неспособност за позитивни действия.

Ако работната ви среда е свързана с компютър, използвайте жълтия цвят, например в подложката на мишката, за да подобрите концентрацията си и да задържите вниманието си.

         

Ако искате да създадете акцент и във вашите бижута, който да задържа вниманието на околните, използвайте жълтия цвят. В комплекта за зодия Скорпион е интересна комбинацията между златисти мъниста Тохо, силно контрастиращи със синия авентурин. Зодиакалното бижу за Близнаци е атрактивно, не само заради едрите мъниста вулканична лава, но и заради наситения им и богат пастелножълт цвят.

      

Добавете жълтия цвят в дните си, когато:

  • Се чувствате объркани и нерешителни;
  • Изпитвате страх и безспокойство, причинени от неизестни фактори
  • Чувствате се слаби и отпаднали, неразположени или имате алергични реакции  към храни
  • Получавате нервни сривове, панически атаки и горещи вълни
  • Имате слаба памет, неспособност за концентрация и заучаване
  • Изпадате в летаргия и депресия, особено в мрачни дни
  • Храносмилателни затруднения
Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – жълто

  1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  2. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица трета! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*