Часовникът – какво да помним и знаем, когато го избираме

С настоящата статия ще се разходим по часовниковата стрелка с интересни факти за този красив и едновременно с това функционален аксесоар. 

В древността хората са използвали различни методи, за да отмерват времето – слънчеви, пясъчни и водни часовници. Съвременната форма, отчитаща 24-часово денонощие, възниква през 12 век, а през 16 век се появяват и първите преносими часовници. Те приличат по-скоро на кутийка и имат само една стрелка, показваща часа и е защитена с богато орнаментирано капаче. С развиването на ръчния механизъм и зъбчатите колела, часовникът постепенно се превръща в символ на модерната култура. Когато Чарлс II във Великобритания въвежда жилетките и елеците в мъжкото облекло, формата им еволюира в познатата като джобен часовник. Първият ръчен часовник е създаден в Швейцария през 1868 като бижу за жена. Неговите предимства и удобства се оценяват и употребата му се налага от войниците през Първата световна война. През 1950 и 1960 година се появяват електронния и кварцов механизъм, допринасящи за изключителната точност и понижаването на цената им. Днес часовникът е носен повече като атрактивно бижу и е показател на социално положение.

         

Цената на часовниците варира в изключително широки граници, в зависимост от използваните за изработката материали, механизма и дали са поставени върху каишка или метална верижка. Пренебрегвайки дизайна, различните модели часовници предлагат разнообразие от функции и удобства – водоустойчивост, календар, дата, светещи в тъмното цифри, циферблат с полускъпоценни камъни, фази на луната, секундомер. Часовниците вдъхновяват автори от различни области на дизайна. Техните стрелки, циферблат, механизми и зъбчати колела са истинско предизвикателство и за творците от стиймпънк културата.

Често използван трик в рекламите на часовници е положението на стрелките да сочи 10:10. Това напомня усмивка и е установено, че влияе особено положително на купувачите.

         

Джобен часовник

Джобният часовник често се асоциира с отминали времена, но специалният им дизайн впечатлява с оригиналност. В традиционната му употреба той е част от мъжкото облекло и се поставя в малък джоб на сако или панталон. Прикрепя се към илик или съответно колана, чрез дълга верижка и декоративен елемент или малка халка. Може да има плътно орнаментирано капаче или такова с малко прозорче, през което се вижда циферблата. Повечето от тези часовници са механични и се сверяват с издърпване и навиване на ключе. Съвременните часовници от този тип се носят и от жени и мъже като огърлици около врата или защипани като брошка.

         

Мога ли да подменя сама каишката или металната верижка на часовника си?

Да, можете. Повечето от каишките и лентите се прикрепят към часовника с ос. С шило можете да притиснете от всеки край, докато се съберат крайчетата й и освобождаването стане възможно. Не правете резки движения, за да не отскочи – нейното намиране би било нелека задача. Сега вече можете да свалите каишката и да поставите новата със същата ширина. Внимавайте да не надраскате часовника при поставянето й.

В каталога на marabu.bg ще намерите очарователни часовници с халки, предразполагащи към творене. Можете сами да изработите страхотни модели с бижутерийни телчета или тел за низане. Открийте страхотната ни идея за часовник Мечти с рози в нашето виртуално ателие. С горчичен яспис, камбаба яспис и метални елементи се получи обемно и атрактвно бижу.

         

Видове часовници

Видовете часовници се категоризират основно според източника им на енергия.

 • Батерия

Дори и при различни по стойност часовници, това е най-разпространеният начин за захранване и задвижване на механизма и съответно стрелките. Подменя се лесно и бързо от специализиран часовникар. Гаранцията на различните батерии включва периоди от година, 18 месеца, 5 години. Батерия, която задвижва повече функции и индикации, като фази на луната, календар и други, има по-кратък живот от тези, които задвижват единствено часовата стрелка и секундарника. Повечето от часовниците, захранвани с батерии, обикновено са с кварцов механизъм.  Той измерва времето, използвайки честотата на електронен осцилатор, направен от кварцов кристал.

Очаквайте и следващата ни статия, в която ще допълним списъка с видове часовници и ще разкажем повече за различните стилове. До тогава можете да се вдъхновите по темата със заразяващата творческа атмосфера на предстоящата работилница Стиймпънк бижута.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Часовникът – какво да помним и знаем, когато го избираме

 1. Калина says:

  Аз съм голяма фенка на часовниците и ги предпочитам пред гривните. Предлагате ли курсове, в които да се занимавате специално с изработката на часовници? Видях някой статии с инструкции за изработка, но аз не съм от най – сръчните и имам нужда да го видя как се прави, иначе съвсем се оплесквам

  • marabu bg says:

   Часовниците са класически аксесоар и ние също ги обожаваме :) Нямаме такъв мини-курс в програмата на училището ни, но ни давате интересна идея. Засега можем да препоръчаме идеите в нашето виртуално ателие. В секция Низани гривни има подробни инструкции за изработката на часовник Мечти с рози. Съчетанието между горчичен яспис и камбаба яспис се получи много стилно :)
   Ето линк: http://www.marabu.bg/page/253/chasovnik-mechti-s-rozi.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*