Как да направим ефектни снимки на бижута в домашни условия?

Ако сте се ориентирали към продажба на вашите ръчно изработени бижута он-лайн или по каталог е важно да знаете, че 90% от успешната продажба е доброто представяне на стоката, а именно – снимките! Как да направим ефектни снимки на бижута в домашни условия днес ще ни покаже нашият гост-блогър – професионалния фотограф доц. Динамир Предов.

За да направим добри и интересни снимки на бижута се нуждаем от любителски цифров фотоапарат (защото с класически лентов фотоапарат почти никой не снима вече). Трябват ни още една или две нощни лампи, един не много голям кашон (този, който аз използвах е с размери 26 см х 39 см х 30 см), три листа паус с размер А3 (30см х 40см) и един лист бял картон. Ножици, макетен нож и лепило има във всяко домакинство.

Най напред изрязваме с ножица двата къси и единият по-дълъг капак на кашона.

След това на двете по-малки и едната голяма страници на кашона очертаваме с линия прозорци, като оставяме около 3 см рамки от всички страни, за да запазим достатъчна устойчивост на конструкцията. С помощта на макетен нож и ножица изрязваме прозорци в трите очертани страни на кашона.

Върху изрязаните прозорци залепваме по един лист паус (оризова хартия) , като отстраняваме излишния паус.

Получава се една кутия с три полупрозрачни стени, която на професионален език се нарича софтбокс.

От листа бял картон по дългата страна изрязваме ивица, която да влиза свободно в кашона, както е показано на снимката.

Залепваме, като намазваме с лепило само около един сантиметър в единия край на картонената ивица към дъното на кашона.

Така че излизайки от кашона, фонът да ляга във вид на дъга, върху запазената част от капаците на кашона – това се вижда добре на следващите снимки.

Вече сме готови за снимки. Поставяме нашето съоръжение на подходяща маса, като разполагаме и нощните лампи.

Осветителните тела можем да разположим като едната е отляво, а другата е отдясно. Можем да направим снимка и само с една нощна лампа.

Ето какъв е резултата:

Аз обаче ви препоръчвам едната лампа да е отляво или от дясно, а другата да свети отгоре .

Същият обект, осветен с две лампи:

Трябва да направя и някои пояснения относно снимането. За препоръчване е фотоапаратът да е закрепен неподвижно – в случая използвам статив, купен за 3 лева от Метро. Фотоапаратът се задейства с помощта на дистанционно управление, закупено заедно с фотоапарата. Ако не разполагате с такова , може да използвате самоснимачката на фотоапарата, защото в противен случай ще размажем изображението. Когато натиснем самоснимачката изминават няколко секунди преди фотоапаратът да снима и така избягваме сътресението от натискане на спусъка. За да направим качествена снимка трябва да изберем някои настройки.

Първо „забраняваме“ на вградената светкавица да се задейства, защото това ще обезсмисли схемата, която сме построили. Това не е възможно във всички режими, но обикновено в режим „Програм“ – ( Р ) това е възможно. Когато снимаме от статив избираме чувствителност на фотоапарата ( матрицата ) ISO 100 или ISO 200, за да имаме по-добро качество на снимката.

Трябва да изберем и подходящ режим на цветната температура – в повечето фотоапарати това са символи – слънце, сянка, облаци, луминисцентна лампа, обикновена крушка или халогенна лампа. В зависимост от крушката на нощната лампа избираме знака халогенна лампа или крушка. В краен случай избираме режим на цветната температура “auto”.

Друг важен момент е експозицията – това са блендата и скоростта, които в повечето случаи се избират автоматично от фотоапарата. Поради факта, че сме разположили нашите обекти на светъл фон, на монитора снимката, която ще направмим, ще бъде тъмна или недоекспонирана. Фотоапаратите имат възможност да коригират експозицията с по две бленди „+ “ или две бленди „–“. Ако не сте на ясно, как става това, прочетете упътването на фотоапарата си още веднъж, освен това на монитора се вижда веднага, какво се получава. Не е възможно да ви обясня това по-детайлно, защото в различните модели фотокамери, се прави по различен начин, но винаги това става много лесно.

В показаните примери на снимки на бижута, можете да видите, че в някои случаи използвам цветни фонове – това са най-обикновени цветни листа за принтер, които се продават в комплект от десет цвята. Всички снимки са направени с фотоапарат „Самсунг“ 10 мегапиксела, от които използвам само  7 мегапиксела.

Разбира се, за да се получат снимките в този вариант, са необходими и известни познания по Фотошоп, но това е предмет на друга статия.

Доц. Динамир Предов

Доц. Динамир Предов се занимава с художествена фотография от 1984 година, освен това преподава фотография в Нов Български Университет, в учебен център MMW,  както и в индивидуални форми на обучение. Пълна биография и портфолио на Доц. Предов можете да намерите на личния му сайт: http://dinamirpredov.org.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим..., Любопитно, Професионална фотография за любители. Запазете постоянна връзка.

19 Responses to Как да направим ефектни снимки на бижута в домашни условия?

 1. katia says:

  Браво!Страхотна идея за тема на блога. Да направя хубава снимка на бижу ми беше голяма мъка.Радвам се,че ви има, Марабу!

 2. Pingback: Магазинче за бижута – как да използваме различните социални медии за продажбата на своите ръчно изработени бижута | Marabu.bg блог

 3. Puhi 1962 says:

  Благодаря. Информацията е представена ясно, точно и разбираемо. Още веднъж благодаря.

 4. Pingback: Цветно предизвикателство от Marabu.bg! | Marabu.bg блог

 5. DAny says:

  Чудесно е, че публикувате тази информация – много полезна е, предвид, че професионалните фотоапарати са скъпи, курсовете също. :)
  Най-хубавото е, че разбрах всичко; материалите са достъпни и изобщо – браво и евала!!!
  Прекрасни сте!

 6. Pingback: Първи стъпки – започнете с планирането – част II! | Marabu.bg блог

 7. Благодаря много за ценните съвети,много ми беше полезно!:)))

 8. Малко ми е трудно да “изгоня“ съвсем жълтия спектър от светлината на лампите, не мога да постигна хубаво бяло, но…опитите продължават !
  Обаче…много ценна информация!
  Благодаря!

 9. Мария says:

  Чудесна и много полезна статия. От сърце благодаря!

 10. Николай Миланов says:

  Здравейте,до тук всичко изглежда добре ,но няма ли пример със сребърно бижу…там нещата доста се усложняват.Моля дайте пример за снимки на такива бижута.Благодаря!

  • marabu says:

   Здравейте, повечето ни бижута са изпълнени с разнообразни техники, използваме предимно стъклени мъниста и полускъпоценни камъни, шнурове и тел, затова и показаните снимки са такива. Какво точно Ви интересува – фон, светлина, отблясъци? Задайте конкретни въпроси, чийто отговор бихме могли да потърсим от доц. Динамир Предов :)

 11. Иванова says:

  Kолко трябва да е мощността на всяка от двете лампи?

 12. Pingback: Етно Магия – събудете състезателския си дух! | Marabu.bg блог

 13. ели777 says:

  Страхотна и много подробна статия!☺☺☺

  • marabu bg says:

   Благодарим! Очаквайте скоро и интересна статия за постигане на професионални снимки с телефон :) :)

 14. Силвия says:

  Признавам си, че до сега не съм се замисляла как точно можем да си направим добри снимки на бижутата.Но определено ако искаме да изпъкнат техните качества и да се виждат различните проблясъци, то е задължително да си направи една такава кутийка, която мисля, че всеки може да намери и да изрече дори от купени нови обувки.Само ни е нужен токова малък апарата и подобно осветление.Благодаря ви за снимките и за идеите.

 15. Благодаря за полезната статия :)

 16. Чудесно решение! Благодарности за споделянето!
  –––––––––-
  https://milafrommars.wordpress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*