17 любопитни факта за годежния пръстен!

Blog_15_w27B-sedemnaiset-liubopitni-fakta-za-godejnia-prastenБрачният обет е един от най-личните, съкровени и романтични моменти в живота на всяка двойка. В сезона на сватбите, решихме да погледнем тази важна и сериозна стъпка от нейната забавна и много любопитна страна.

Главен герой в статията ще бъде годежната халка – един от най-показателните символи на обвързването. Нейната история се корени в дълбоки времена и крие интересна символика. Ето 17-те факта, които ни впечатлиха най-много.

 • Факт 1

Предполага се, че първият годежен символ идва още от праисторията. Пещерният човек изразявал любовта си по много любопитен начин. С въже, изработено от кожа, корени или треви, мъжът връзвал краката и ръцете на избраницата си, за да не може да избяга. Убеден, че тя няма да го напусне, той я развързвал и поставял малко въженце около единия й пръст.

 • Факт 2

Древните египтяни вярвали, че третият пръст на лявата ръка носи специална вена. Водеща направо в сърцето, тя била наречена Vena Amoris – вена на любовта. Традицията на годежния пръстен произлиза именно от тях, а след това е възприета от гърци и римляни.

 • Факт 3

През 2 в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали сред обществото и железен, носен, докато изпълнявали домакинските си задължения.

 • Факт 4

Кладах пръстен (Claddagh ring) е традиционен ирландски пръстен от 17 век. Носи името на рибарското селище, от което идва легендата за произхода му. В нея се разказва за силната любов на двама млади влюбени, издържала дългата раздяла помежду им. Символите с хванати една в друга ръце, корона и сърце символизират приятелство, лоялност и любов. Като годежен пръстен се носи на дясната ръка със сърце, насочено към китката.

         

Този пръстен принадлежи към групата на пръстените „феде” (fedе). Името им произлиза от италианската фраза „mani in fede” – ръце, съединени от вяра или от лоялност. Техният символ се среща още в Древен Рим, когато пръстени с мотиви от преплетени ръце се подарявали при брачния обет.

 • Факт 5

Обичаят да се подари пръстен на момичето при предложението за брак произлиза още от Стария Завет. По-късно църквата влага огромно символно значение в това и възприема пръстена в обредните традиции. През IX век папа Николай I обявява подаряването на пръстен на момичето като официално разгласяване на предстоящата сватба. През 860 година, той пише писмо до княз Борис I, в отговор на 115-те му въпроса относно християнската вяра и качествата, които трябва да притежава един владетел. Сред изтъкнатите от папата разлики между източноправославната вяра и католическата, е и даряването на годежен пръстен като предложение за брак.         

 • Факт 6

Най-добре запазени факти за традицията на годежния пръстен са документирани от 1477. Тогава ерцхерцог Максимилиан I Австрийски подарява на Мария Бургундска златен пръстен с диамант в знак на своята обич към нея. Така диамантът става символ на сърдечното обвързване. Преди това много рядко диамантите са били поставяни върху пръстени и халки.         

 • Факт 7

Думата диамант произлиза от гръцката дума adamant или ἀδάμας, означаваща несломим, несъкрушим, непобедим. Наречен така, заради високата му твърдост и устойчивост, хората вярвали, че минералът е неразрушим.

         

 • Факт 8

Диамантът е най-твърдото естествено природно вещество, най-добрият проводник на топлина, има най-високата точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината от всички минерали.

 • Факт 9

Диамантите са открити в Индия преди повече от 800 години пр. Хр. Най-големите диамантени находища се намират в Африка, Австралия, Ангола, Канада, Сибир.

„Най-младият” диамант е на възраст 900 милиона години. Днес, учените могат да добият синтетични диаманти, с осреднена стойност 2,5 карата, само за 4 дни.

 • Факт 10

Каратът, освен единица за измерване чистотата на златото, е и мярка за масата на скъпоценните камъни. Тя е равна на 0,2 грама или 200 милиграма.

 • Факт 11

Най-разпространените диаманти за годежни пръстени са с кръгла шлифовка, наречена брилянт. В класическия им вариант те имат 57 стени. Така се осигурява красивото и уникално пречупване на светлината, което го прави толкова ценен. Стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия — тегло, цвят, форма на обработка и чистота.

         

 • Факт 12

Ако осветите в тъмното диамант с ултравиолетова светлина, след няколко секунди той ще започне да свети и да изменя цвета си. Някои експерти вярват, че това е достоверен начин да проверите истинността му. Диамантите с кръгла форма блестят най-силно. Изрязването, или още фасетиране, на диаманта е една от най-важните му характеристики. Спазването на точни пропорции и симетрия определя каква част от светлината ще бъде отразена.

 • Факт 13

Най-скъпият годежен пръстен в света е De Beers Platinum. С неговите 9 карата, не е учудващо, че струва 1,2 милиона паунда. За сравнение, средното каратово тегло на диамантите, използвани в изработката на годежни пръстени е 0,37 карата.

 • Факт 14

Традиционно, годежният пръстен се изработва от злато. Едни от най-предпочитаните метали напоследък са бяло злато, сребро, платина. Бързо набиращи популярност алтернативи са титан и паладий. Възприемани като благородни метали, имат мек и стилен блясък и са луксозни и по-достъпни заместители на скъпите метали. Диамантът може да бъде заменен от цирконий, рубин, изумруд, сапфир, тюркоаз, топаз, смарагд, кристали сваровски, перли.

         

 • Факт 15

Ако заместите диаманта в годежния пръстен със скъпоценен камък, то е хубаво да знаете какво символно значение се крие зад цвета му. Постарайте се да носи красиво послание. Сапфирът е символ на надежда, тюркоазът – на любов и богатство, опалът – на страстта, любовта и желанието. Топазът е смятан за камък на късмета и любовта, перлата – на красота, смарагдът – на късмет в любовта.

 • Факт 16

В бижутерските електронни магазини вече можете да видите красиви интерактивни анимации на годежни пръстени. В повечето случаи, те не са съвсем реални снимки на самите модели, а компютърно създадени векторни изображения, имитиращи стандартни фотографии. Те разгръщат детайли и бляскави структури, близки до истинските.

 • Факт 17

В Бразилия и Аржентина годежен пръстен носят и двамата партньори. Момичетата от католическите страни традиционно носят годежните пръстени на лявата ръка, а тези от източноправославните – на дясната. Някои двойки вече изменят традициите и предпочитат да сливат функцията на годежните пръстени и сватбените халки.

Вече съществуват различни забавни варианти на годежните халки. Традиционен, артистичен или екстравагантен – важното е да вложите в избора й красив спомен или емоция, така че тя да носи лично послание!

         

Вие знаете ли още любопитни факти за годежния пръстен? Споделете ги с нас в коментар! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to 17 любопитни факта за годежния пръстен!

 1. Kost says:

  На мен ми допада това, че в Рим са имали два пръстена и единият е бил за домакински дейности. Днес с тези халки, може да се загуби халката по всяко време, а ако работите в кухня може да се наложи да го сваляте, което на свой ред не ми допада, да си махаш халката. Иначе за самият пръстен аз специално попаднах на Сомаха и на сайта им https://somaha.net/златна-бижутерия/златни-годежни-пръстени и мисля да се възползвам, защото скоро планирам да предложа на избраницата си.

  • marabu bg says:

   :) Благодарим, че изразихте мнение и ни споделихте сайта. Вероятно ще е полезно и за други, предприемащи тази сериозна стъпка. :)
   Желаем топли, усмихнати и ярки мигове занапред.

 2. Дидо says:

  Доста време ми отне, но след голямо лутане упях най- накрая да намеря идеалния пръстен и то в онлайн магазин (Сомаха).
  https://somaha.net/златна-бижутерия/златни-годежни-пръстени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*