Любимите ни мъниста: кратък урок по медитация!

Blog_15_w42-liubimite-ni-manista-urok-po-meditatsia

Слънчева стая, широко отворен прозорец, весело чуруликане на птичките отвън, студена лимонада и …хиляди разноцветни мъниста и идеи. Топлите дни провокират не само желание за пътешествия, но и събуждат твореца в нас! Нашите импровизирани домашни ателиета стават все по-подходяща и уютна спирка за нашето нестихващо вдъхновение! Усещането е изпълващо, удовлетворяващо, ползотворно и може да се сравни с истинска успокояваща медитация.

Може ли изработването на бижута да бъде медитация?

Всеки от нас намира свой начин да освободи напрежението от изминалия ден. Търсейки по-активни или по-пасивни занимания се отдаваме на йога, рисуване, танци, разходки в парка, готвене. Едно от най-приятните хобита, безспорно, са ръчноизработените бижута. В това се убеждаваме след всеки наш урок, когато виждаме момичетата „накипрени” с ново бижу и с изписано по лицата им задоволство. В анкети дори са споделяли, че ръчното творчество учи на търпение, разнообразява, забавлява и провокира фантазията. Попивайки много знания, всеки, докоснал се до инструментите и мънистата остава очарован от възможността за собствено творчество. Освен това,  целият процес – проектиране, обмисляне на дизайн, подбиране на цветове, избор на подходяща техника, отвлича мислите в друга посока и ни откъсва от преживяванията през изминалия ден.

liubimite-ni-manista-za-rachno-izraboteni-bijuta-1

Мъниста и ритъм

От хилядолетия насам, мънистата са били използани по време на молитви и мантри в отделни религии, помагайки на вярващите да се съсредоточат и да отправят молбите си. За християни, мюсюлмани и будисти различните типове броеници, състоящи се от определен вид и брой мъниста, са символ на вярата и надеждата. Прехвърлянето на всяко топче е съпроводено със смирение и отпускане. Тук е момента да допълним, че английската дума за мънисто е bead. Тя има англо-саксонски произход, свързан с употребата им в броениците тип Rosary – bidden и означава „моля се“ и bede – „молитва“.

liubimite-ni-manista-urok-po-meditatsia-1

Усещането, че сме способни да сътворим сами продукт е уникално и ни връща към занаятите и корените ни. А това е съвсем в реда на нещата. Нашите предци са били неизменно свързани с творчеството. В характерните  шевици, шарки по съдовете и архитектурата ще открием огромна символика и последователност.

Замисляли ли сте се защо изработването на бижута действа като медитация? Всяка техника с плетене на мъниста, кроше, станче, кумихимо, макраме или низане изисква концентрация. Спазването и броенето на определени стъпки и редове действа съсредоточаващо, напомня песен или танц и съвсем естествено се смесва с вашия ритъм на вдишване и издишване. Например, когато учим плетка пейот: „нанижи едно, пропусни едно, премини през следващото и отново…ии проработва…” Все още се усещаме, че когато започваме нов модел, макар и вече позната техника, тихичко си припяваме ритъма. Подобни са фразичките, които повтаряме като мантра и при ндебеле, плетка под прав ъгъл, плоска спирална плетка и т.н.

meditatsia-s-manista

Магическата сила на мънистата

Малките стъклени мъниста имат удивителна трансформираща сила. Като истинска магия купчинката с миниатюрни представители на Тохо и иглата със здрава нишка действат във ваша полза и се превръщат в атрактивно бижу. Не забравяйте, че все пак вие ги контролирате…:) Всичко дотук, заедно със съзерцаването на малките бляскави мъниста действа отпускащо и съживяващо. Ако страстта към бижутата вече ви е завладяла, признайте, че след работа, още в градския транспорт замисляте проекта си, а когато се приберете вкъщи, бързате да се доберете до любимото си творческо местенце…

Ако не е така, каним ви в Ателие Марабу, за да се убедите сами. Тук ще усетите силата на творчеството и еуфорията да бъдеш дизайнер на ръчно изработени бижута!

Ако не вярвате, ето още 20 убедителни причини в статията 20 причини да бъдем щастливи като правим бижута! :)

Приятно творчество и усмихнати почивни дни!

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*