16 любопитни факта за среброто!

Blog_15_w28-shestnaiset-liubopitni-fakta-za-srebroto

За любопитните и неуморни търсачи, подготвихме кратка публикация с няколко интересни факта от света на среброто и бижутата. Приятно четене! :)

Познато и обожавано от дълбока древност до днешни дни, среброто е използвано за изработката на бижута, монети, битови и ритуални предмети. Приложенията му в различни области на фотография, физика, медицина го прави още по-ценено и интересно.

  • Произход на думичките

1. Думата за сребро и пари е една и съща в най-малко 14 езика.

2. Английската дума за сребро идва от англосаксонската seolfor, а латинската дума argentum произхожда от санскритската argunas и означава грея, блестя.

3. Наименованието на Аржентина идва от латинската дума за сребро: argentum. Поражда се от историите, възникнали при колонизирането на Южна Америка от европейците. Местното население давало сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис. Сред европейските заселници, това става повод за зараждането на легендата за Сребърните планини. Днес Мексико, Чили и Перу са най-големите страни производителки на сребро.

  • История

4. Среброто е свързвано с легендите за гръцката богиня Артемида – носеща се през облаците върху сребърна колесница, тя пускала със своя сребърен лък лунни лъчи към земята. Тайнстен и загадъчен, този материал винаги е асоцииран с Луната, морето и техните богини-закрилници, заради което през Средновековието алхимиците му поставили име Лунарен. През вековете, сребърните бижута били свързвани с магически сили. Предците ни вярвали, че среброто носи изцеление, късмет и предпазва от зли духове, върколаци и вампири.

5. Среброто под формата на златно-сребърна сплав (electrum) се използва за сечене на монети още около 700 пр. Хр. от лидийците. По-късно започват да се секат монети от чисто сребро и много народи започнали да използват среброто като стандарт на монетарната си система. Той се използва от разпадането на Византийската империя до 19-и век, когато много нации, сред които САЩ и Великобритания, преминават към златен стандарт на националната си валута. През 20-и век бива заменен с други механизми за стабилност на националните валути.

         

6. През 18-ти век новите модни прищявки в Европа довеждат до появата на сребърни катарами като декоративен елемент към обувките. Изящни, пищни и богати, те били по-скоро като бижу и нямали функционална приложимост.

  • Малко научни факти

7. Сребърните йони и сребърните съединения унищожават болестотворни бактерии, вируси, водорасли и гъбички и не са така токсични за човека. Това антимикробно действие е известно от древни времена. Някога хората са държали водата в сребърни съдове или са пускали сребърна монета, за да запазят течностите от разваляне. Финикийците използвали сребърни съдове за съхранение на вода, вино и оцет.

Сребърни йони се използват успешно по време на Първата световна война, за да се предотвратят инфекции и болести. Днес, „сребърен памук“ и „сребърна марля“, предварително напоени със сребърен нитрат и изсушени, все още се използват за изцеление на рани от изгаряния. Антимикробното действие на среброто продължава да е обект на научни изследвания.

8. Среброто лесно образува сплав с живак, калай и други метали при нормална температура и затова се използва за приготвянето на амалгама, използвана за изработка на зъбни пломби в стоматологията.

9. Точка на топене на среброто е 1761 градуса по Френхайт или 960 градуса по Целзий.

10. Среброто притежава изключителна мекост. Ето защо парченце сребро, тежащо около 65 мг, може да бъде пресовано в лист, 150 пъти по-тънък от обикновена копирна хартия.

  • Проба 925

11. В най-чистата си форма – 99.9% среброто е излючително меко за изработка на бижута (по-меко от медта, но по-твърдо от златото). За да придобие здравина, обикновено се смесва с мед. В производството на сребърна бижутерия е приет европейски стандарт – среброто е с чистота 92.5% (проба 925), което означава, че от 1000 единици – 925 единици са чисто сребро, а останалите 75 единици са мед. На английски терминът за тази сплав е sterling silver – стерлингово сребро. От тук произлиза и името на английската валута лира стерлинг, първоначално тежаща, колкото една тройунция сребро.

Често сребърните елементи се покриват отгоре с тънък слой от чисто сребро 999 , за да му се придаде блясък, или пък от родий, за да се наподоби злато. От среброто и сплавите му се изработват още сервизи, полилеи, монети и медали, акумулатори, огледала, свещници, чаши и др. Посребряват се медни, месингови и други аксесоари.

12. В така нареченото бяло злато от 9 карата се съдържат 62,5 % сребро и 37,5 % злато, докато 22-каратовото злато съдържа до 8,4 % сребро или мед.

         

  • Къде още се използва среброто?

13. През 1998г. 30,98% от използваното сребро в света е било с приложение във фотографията като сребърен нитрат и сребърен халогенид, а през 2001 това количество спада до 23,47%, като 20,03% отиват за нуждите на бижутерията, 38,51% за промишлени приложения и само 3,5% за монети и медали. Употребата на сребро във фотографията бързо намалява през 2007г., поради намалялото търсене на фотографски филми.

14. Фотографският процес се дължи на светлочуствителността на сребърните соли, разположени като слой върху фотографските плаки и филми. При излагането на фотографска плака на светлина солите се разлагат до елементарно сребро, пропорционално на силата на светлината.

15. В някои електрически и електронни компоненти среброто се използва заради отличната си проводимост. Някои от аудиосистемите от по-висок клас използват изцяло сребърни проводници, тъй като се смята, че така се получава минимално влошаване на качеството на сигнала.

16. Среброто е предпочитано при изготвянето на оптични елементи за прецизна оптика. В частност огледалата с най-висок коефициент на отражение на светлината от видимата област се правят с покритие от сребро. Слоевете са много тънки и се нанасят със специална апаратура. Среброто е предпочитан материал и за изработка на слънчеви колектори.

Надяваме се, че след тази доза любопитни факти ще почувствате среброто по-познато и с ентусиазъм ще се потопите в неговата творческа страна. Впечатляващият и артистичен вид на бижутата, изработени със сребърна тел, силно ги доближават до занаятчийството и предизвикват истинско удовлетворение. Ако сте пропуснали, в каталога на marabu.bg, вече имаме богат асортимент от сребърни аксесоари, верижки и тел. Ще се радваме да ни споделите вашия опит в ръчно изработените модели.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*