Техники за работа с мъниста – плетка пейот и какво можем да правим с нея?

Blog_16_w03A-pletka-peyote-kakvo-mojem-da-pravim-s-neia

Плетка Пейот и нейните вариации дават удивителни възможности за изработка на бижута, а корените им могат да бъдат проследени далеч назад във времето, чак до древната цивилизация на Египет.  И днес, както в миналото тази плетка се използва за украса на предмети за бита, изработка на бижута и дори – в някои форми на съвременното изкуство.

 • Историята 

Никой не може да каже точно кой и кога е измислил плетката пейот. Въпреки че е датирана от времето на Древен Египет, името „пейот“ е завещано от северноамериканските индианци, защото именно тяхното изкуство популяризира плетката в съвременния свят. Думата „пейот“ всъщност е името на дребен кактус, разпространен в югозападните части на САЩ и в Мексико. Заради мощните халюциногенни вещества, които съдържа, местните индиански шамани го използвали като обезболяващо и антибактериално средство. Също смятали, че отключва състояния от метафизичен характер, затова го прилагали и в някои от религиозните си практики.

Кактуси, мъниста… убягва ли ви връзката? Може би сте чували за традиционната любов на индианците към мънистата или дори популярната легенда, че холандските преселници купуват Манхатън от местното население за торба лъскави стъклени мъниста. Мънистата от естествени материали са неразделна част от индианското изкуство – с тях се изработват и украсяват предмети за бита, облекла и бижута. С помощта на плетката пейот пък северноамериканските индианци декорирали предметите, които използвали в религиозните ритуали, свързани с кактуса пейот. Затова и плетката била наречена така, а друго нейно популярно название, gourd stitch, се превежда като плетка-кратунка – заради съдовете от издълбани кратунки, които също били украсени с мъниста.

 • Разновидности на техниката

Има няколко разновидности на плетката.  Основната плетка представлява плоско нанизване на четен или нечетен брой мъниста, като при нечетния има някои особености при „обръщането“ на реда. С помощта на плоската плетка пейот могат да бъдат изработени различни бижута и елементи за бижута, както и различни декорации и предмети за бита.

Гривна от Каръл Дийн Шарп, изработена от мъниста-зрънца в метални тонове с  плоска плетка пейот

 • От какво се нуждаем, за да започнем да плетем?

След като овладеем основното положение, ето какво е нужно, за да започнем да плетем с плетка Пейот:

 1. Игла за плетене – нанизването и заплитането на мънистата става със специални игли. Тези игли са много фини, изработени са от гъвкав метал и имат издължено уше, за да могат да минават по няколко пъти през дупчиците на мънистата.
 2. Мъниста – идеята на плетката е да бъде гладка и гъвкава, затова за нея най-често се използват мъниста-зрънца. Наш личен фаворит са японските мъниста Тохо, които се отличават с високото си качество и изключително правилната си кръгла форма. Качеството на мънистата е много важно за крайния резултат – идеята на плетката е мънистата да се разположат едно до друго във формата на цип и ако формата и размера им са неправилни, ефектът ще се загуби. Или пък ще трябва да инвестирате двойно повече време и усилия в подбирането на максимално еднакви мъниста.
 3. Нишка за плетене – в днешно време на пазара се предлагат висококачествени нишки за плетене с различни характеристики. Високия клас нишки като Wildfire и Dandyline имат специално найлоново покритие, което не позволява нишката да бъде пробита с иглата при плетене, но и цената им е по-висока. По-евтините нишки, като Нимо, изискват предварителна обработка с восък и не са подходящи за сложни или обемни дизайни, понеже не разполагат с покритие и се разнищват. Повече за нишките за плетене можете да научите от специалната ни статия по темата.
 4. Схема – в зависимост от модела, може да се работи и без схема, но при по-сложните дизайни и мотиви, схемата ви ориентира в броя и цвета на мънистата.

С помощта на разграфена хартия или компютърна програма можете сами да направите своята схема. Тя може да включва геометричен, флорален или друг мотив, а можете дори да използвате снимка, която да претворите с мъниста.

Гривна „Мерилин Монро“ от Антониета Ризо

Като намалявате и увеличавате броя на мънистата в различните редове пък можете да оформите плетката си по различен начин – като листенце, цвете, или дори – животно.

Тези обици-листенца лесно можете да изработите и сами, като следвате инструкциите във форума на marabu.bg

Огърлица „Теменужки“ от Клара Франсис

Огърлица „Колибри“ от Клара Франсис

С помощта на плоската плетка пейот могат да се изработят и много обемни дизайни, както и някои видове плетени мъниста (за някои обаче е необходимо да владеете и други разновидности на плетката – например плетенето в кръг).

Огърлица от плетени мъниста от Джийн Пауър

Огърлица от плетени звезди от Джийн Пауър

Плетка Пейот през 2, 3 или повече мъниста – може да се поспори дали се плете по-бързо от основния вариант (особено, ако сте начинаещи), но основната цел на тази вариация е по-точното и гладко изобразяване на кръгли геометрични форми или други заоблени мотиви.

Тези два модела на Каръл Дийн Шарп са изработени съответно с плетка пейот през 2 мъниста и с редуване на основна плетка пейот с плетене през 2, 3 и 4 мъниста

 • Концентрична плетка Пейот (циркулярна плетка)

Плетенето в кръг има различни приложения. С обикновеното плетене на плетка пейот в кръг можете да изработите различни елементи за бижута или да започнете изплитането на мъниста-топчета (за тях се използва и плоското плетене). Тази разновидност на плетката е необходима и за изработката на бижута с кабушони от полускъпоценни камъни или друг материал.

Огърлица от кръгли елементи, изплетени с плетка пейот

Модел на Патриция Тагер с кабушон на българското студио за керамични мъниста Golem Design Studio

Циркулярната плетка пейот служи за изплитане на шнурове и обемни елементи от мъниста. С нейна помощ можете да изплетете верижки за своите кабушони или медальони, ефектни гривни и дори – верижки за очила и дръжки за чанти. Тя също може да бъде плетена с четен или нечетен брой мъниста.

Тук циркулярната плетка Пейот е използвана за изплитане на централния елемент на бижуто

Свободно плетене – без схема и мотив, така както фантазията ви подсказва – по този начин могат да се получат истински произведения на изкуството.

Колие „Под асмите“ от Тина Кояма – свободно плетене на плетка Пейот. Тина Кояма е един от най-известните творци, които използват мъниста не само в дизайна на бижутата си, но и при другите си произведения, като скулптури и малки пластики например.

Плетката Пейот често е подценявана от гледна точка сложност, най-вече защото стандартното плоско плетене е изключително лесно. Вариациите обаче изискват малко повече усилия… и малко повече математика. Плетката е подценявана и в друг аспект – много хора я смятат за скучна и обикновена, а тя предлага възможност за много различни модификации и приложения. Ако започнете постепенно и разучите една по една всичките й вариации, със сигурност ще избегнете тези често срещани грешки и ще можете да сътворите невероятни дизайни с помощта на шепа мъниста.

Е, ще опитате ли? :) Ако се нуждаете от помощ, заповядайте на двата курса Плетка Пейот и Тубуларен Пейот, съответно на 23 и 25 Юли. Те са част от интензивния курс Модни бижута – девет начина да подчертаеш стила си!, но могат да бъдат записвани и отделно от страницата на всеки един урок. :)

До нови срещи в Ателие Марабу!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

4 Responses to Техники за работа с мъниста – плетка пейот и какво можем да правим с нея?

 1. Pingback: Бижутата на лято 2011 | Marabu.bg блог

 2. Pingback: Техники за работа с мъниста – плетка ндебеле и за какво можем да я използваме | Marabu.bg блог

 3. Леда says:

  От къде да намеря схеми? Има ли сайт от където да избера и да ги принтирам? Много се развълнувах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*