Излезте от черупката си – най-важните неща, които трябва да знаете за организацията на перфектното бижу-парти

Бижу-партитата са чудесен начин не само да представите бижутата си, но и да намерите сред приятелките си (и техните приятелки…) нови собственици на някои от тях. За България все още са нещо ново, но смятам, че би било доста удобно да си „внесем” тази традиция.

Името само говори за характера на събитието – бижу-партитата ви позволяват в непринудена атмосфера да предложите своите модели на един по-широк кръг потенциални клиенти. Звучи лесно и приятно, но имайте предвид, че за да организирате едно успешно парти трябва доста да се потрудите. В следващите редове ще опиша златните правила, които трябва да спазите за да протече гладко планираното събитие.

1. Звездите на вашето парти ще бъдат собствените ви творения – бижутата, които бихте искали да покажете и евентуално – да продадете. Погрижете се да ги представите в пълния им блясък. Как да стане това? Започнете с щателен оглед и сортирайте бижутата възможно най-критично. Приберете тези, с които все още не сте готова да се разделите. Някои от гостите ви може да останат разочаровани, ако изложите бижу, което не смятате да продавате. По изключение може да носите някое от украшенията, които ще запазите за себе си.

Сега е момента да отстраните всякакви дребни несъвършенства, които забележите по бижутата си, както и да полирате металните елементи с мека кърпа (може да се наложи да повторите тази процедура и непосредствено преди партито). Освен това е важно да прецените кои модели можете да изработите в алтернативни цветове, както и кои от бижутата ви позволяват подмяна „на място” на аксесоарите (кукички за обеци, закопчалки за гривни и колиета, халкички) в зависимост от това дали клиентът предпочита злато или сребро – или съответното покритие.

Опишете подробно материалите, от които е изработено всяко бижу – това ще ви бъде от полза и при определянето на цената му – и принтирайте етикети с тази информация. Не забравяйте да добавите и координатите си за връзка – някои от първите ви купувачи може да се превърнат и в редовни клиенти.

В случай, че все още нямате снимки на бижутата си, направете колкото се може по-качествени такива.

Кадър от филма „Триумфът на червилата“ показващ героините на бижу-парти

2. Изборът на място може да се окаже доста сложен. В случая разполагате с няколко варианта – собствения ви дом, домът на приятелка или роднина, кафене, сладкарница или галерия, което да наемете или резервирате за ползване.

Безспорно най-комфортно бихте се чувствали в дома си, но ако няма как да организирате бижу-парти вкъщи, бихте могли да говорите с приятелка или роднина, която разполага с подходящо жилище. Ако тя споделя страстта ви към бижутерството, можете дори да организирате съвместно представяне, ако не – уговорете предварително задачите си. Добре ще е да изработите бижу – специален подарък за домакинята, обмислете също така варианта да предложите процент от печалбата си – бил той и символичен.

Ако организирате партито си в заведение, не пропускайте да уговорите всички детайли. На някои места може да не ви поискат наем, но да поставят изискване за куверт. Освен това, ако заведението разполага с ограничен брой места, най-вероятно ще трябва да направите резервация поне две седмици предварително.

Съобразете броя на гостите с големината на помещението.

3. Не забравяйте „декорите”. След като осигурите помещение за своето бижу-парти, трябва да се погрижите да го подготвите така, че да бъде максимално удобно за целта. Дори да не разполагате с професионални дисплеи за бижута, бихте могли да използвате подръчни средства. Имайте предвид, че подредбата на бижутата ви и осветлението в помещението са много важни за общия изглед. По принцип черните материи са най-разпространени за излагане на бижута. Ако осветлението в помещението обаче е оскъдно, използвайте бял плат (фин чаршаф или покривка за маса, но избягвайте сатенираните и други лъскави материи ако партито ще се провежда на изкуствена светлина) и само няколко малки черни кърпи или кутии за тези бижута, които се губят на белия фон. Друг подходящ цвят е вишневочервеното. Няколко картонени кутии, пъхнати под плата ще ви осигурят различни нива, на които да подредите бижутата си. Ако имате възможност, нека поне кристалните бижута да бъдат окачени във вертикално положение, за да не се губи блясъка им.

Погрижете се също така за опаковките – можете да изработите ръчно картонени кутийки, или да купите торбички от органза, в които да опаковате закупените бижута. Ще ви трябват и визитки, макар че от начало можете да ползвате и етикетите с използваните материали, на които да принтирате и координатите си. Поставете на видимо място и цената на бижуто.

Използвайте момента да свършите още малко работа с компютъра и принтера – разпечатайте покани за своето парти. Постарайте се текста на поканата да обяснява достатъчно ясно какво да очакват гостите ви от партито, понеже бижу-партитата все още не са особено популярни у нас. Ако желаете можете да принтирате и купони за намаление, които да разиграете на томбола или да подарите на тези клиенти, които закупят по няколко бижута.

Огледалата са много важен момент. Ако организирате партито си в собственото си жилище, разполагате малко или много със свободата да разположите мястото на събитията така, че да има лесен и бърз достъп до едно или повече от огледалата в къщата. Все пак ще е допълнително удобство да осигурите няколко по-големи ръчни огледала. За парти в заведение те са абсолютно задължителни.

Дръжте под ръка и пакет памук и шишенце спирт за дезинфекция ако някоя от гостенките ви няма търпение да изпробва новите си обици.

4. Почерпка и напитки – добре е да предложите кафе или чай и освежителни напитки с дребни сладки или пък по чаша вино с хапки на клечка. Ако партито ще бъде в дома на ваша приятека, обсъдете с нея дали да носите готовите почерпки, или да приготвите всичко заедно на място. В повечето заведения едва ли ще бъдат особено въодушевени от идеята да си носите почерпка, така че уговорете предварително какво да приготвят и кога точно да бъде сервирано.

5. Време е за парти! На самото парти се постарайте да предразположите гостите си. Представете се, представете и домакинята си ако не сте в собствения си дом. Можете да разкажете с няколко думи за хобито си и разбира се – да поканите гостите си да задават въпроси за всичко, което ги интересува. Добра идея е да споменете какво ви вдъхновява, особено ако има конкретна история за някое бижу. Можете също така да направите малка демонстрация – за целта трябва да носите материали и инструменти. Ефекта ще бъде още по-голям, ако позволите на някоя от гостенките да избере материалите, с които да направите демонстрацията. Това увеличава шанса не само тя да закупи демонстрационното бижу, но и да получите поръчка за изработка на бижута от други гостенки на партито.

И най-важното – забавлявайте се! Говорете с хората, опознайте вкусовете и интересите им, за да почерпите вдъхновение за следващи проекти.

И не забравяйте да споделите своя опит с нас, по и-мейл или във форума на marabu.bg!

Пожелавам ви успех!

Анна

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

4 Responses to Излезте от черупката си – най-важните неща, които трябва да знаете за организацията на перфектното бижу-парти

  1. Чудесна идея…може да опитам!

    • Анна says:

      Мисля, че ще се справите чудесно! Бижутата Ви са много красиви! Ако имате въпроси или предложения, не се колебайте да ни пишете! :)

  2. Pingback: истории мека « Эхо блогосферы

  3. Pingback: Първи стъпки – започнете с планирането – част I! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*