Твоята кутия за бижута

Подходящият модел бижу е важен за цялостната ни визия толкова, колкото и изборът на удачна прическа. Инстинктивно харесваме бижута, които изглеждат чудесно на витрината, но въпреки това, за много от нас те си остават непозната територия. Дори не предполагаме колко индивидуални всъщност са накитите и колко деликатен е правилният им подбор.

Ако се затруднявате да определите стила си, или не знаете как да носите бижута, които вече имате, така че да ви стоят наистина добре, на какви правила да се опирате, когато добавяте нови накити към бижутерийната си кутия, ние сме насреща. За целта създадохме новата ни рубрика „Езикът на бижутата – какво трябва да знаят всички, които обичат да ги носят“. Тя ще бъде водена от Владислава Предова и в нея ще се публикуват интересни статии всяка последна седмица на месеца. С безценния си опит и знания, Влади ще ви помага в изучаването на тази необятна тема. Ще споделя с вас полезни съвети за носенето, изборът, съхранението, грижите и още много професионални тънкости, свързани с бижутата. Ще има разбира се и много идеи за това как да освежите или преработите моделите, които сте позабравили или вече не харесвате.

Има нещо, което трябва да запомните: вашата индивидуалност е ключът. Винаги избирайте модели, които отразяват личния ви стил – консервативен или артистичен, има подходящи бижута за всеки. Ако не знаете как да го направите, четете любопитните ни статии.

Замисляли ли сте се как изглежда кутията ви за бижута? Аз вярвам, че тя носи много повече информация за характера ви, отколкото личния ви гардероб. Не е нужно да е скъпа и голяма, но е практично да е добре организирана, така че да можете лесно да преглеждате бижутата си и да не забравяте да носите някои от тях или дори да избегнете покупката на модел, който вече притежавате. Така лесно ще забележите кои бижута не използвате от дълго време, ще придобиете способността да определяте кое ви стои зашеметяващо, с кое се чувствате удобно… Освен това можете да преработите позабравените накити в нещо ново и модерно.

Преди да се задълбочим в темата, нека започнем с някои основни знания. Има три категории бижута: изящни, авторски и масови. Изящната определено е най-скъпата, моделите се създават от благородни метали, със или без истински скъпоценни камъни; авторската е със средна стойност, в която понякога се използват благородни метали и полускъпоценни камъни. Нарича се така, защото свързва изящната и масовата като стойност и стои точно между тях, а и бижутата тук обикновено са ръчно изработени от някой дизайнер; масовата е често най-нискостойностната категория, чийто бижута са от неблагородни метали и синтетични камъни, предлагат се в огромни серии и често са безкрайно евтини.

Добре прецизираната бижутерийна кутия включва модели от всяка категория – разбира се избора им зависи от личния ви вкус и финансови възможност.

Има шест водещи концепции за всяка бижутерийна кутия, които ще ви помогнат да реорганизирате своята:

1. Няма две еднакви кутии. Вашата е отражение на вас и на характера ви. Не би трябвало да копирате стила на някой друг.

2. Цената на модел е относителна. Не се страхувайте да комбинирате аксесоари с много висока стойност с такива, който са почти „без пари“. Съчетавайте ги смело, ако си пасват добре.

3. Помислете дали имате отличително бижу, което предпочитате и често си слагате. Може самото то да е уникално или начина, по който го носите, го прави такова.

4. Създайте повече от един „екип“ добре съчетани бижута в кутията си. Това са група от бижута, които можете да комплектовате. Трябва да имате поне няколко различни, които да добавяте към небрежно или елегантно облекло. Съчетавайте отделните бижута тематично, стилово или цветово и открийте кои си пасват и могат да бъдат носени заедно в различните случаи.

5. Не е задължително да използвате едно бижу само за конкретен повод. Например сватбените ви бижута. Вкусовете и настроенията се променят. Защо да не излезете с тях, ако ги обожавате?

6. Бижутата, които носите всеки ден, трябва да са тези, които обичате. Всекидневните накити трябва да са в добро състяние, да се съчетават добре с останалите в кутията ви и да отразяват стила, който искате да поддържате в ежедневието си.

Запомнете, че кутията ви за бижута е отражение на стила ви. Повече за избора на специфичните за вас бижута ще намрите в следващите ми статии.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*