Тъкане с мъниста – традиция от индианските земи

stanche-za-manista

Тъкането с мъниста е древна традиция, водеща началото си от американските индиански племена. Характерните за тях шарки са силно детайлизирани, отличават се с пъстри цветове и имат огромно символно значение.

Индианските амулети, украшения и бижута са много атрактивни и предпочитани, не само заради уникалната им красота, но и заради силната енергия, която носят. Днес „Ловецът на сънища” е един от най-популярните талисмани. Около върбов обръч са преплетени като паяжина фини шнурове. С декорация от нежни висящи перца и цветни мъниста, той освежава много американски домове, предпазва от зли духове и филтрира сънищата, като пропуска само добрите и приятни. Любопитния талисман е само частица от богатата и вдъхновявяща индианска митология.

         

От древни времена местните индианци използват символи и изображения, за да украсят своите плетива с мъниста, да вложат символизъм или да разкажат специфична история. Черпели материали и вдъхновение от заобикалящата ги среда, използвали тюркоаз, дърво, слонова кост и дори корал и мидени черупки. Съвременните интерпретации със стъклени мъниста се появяват по-късно, когато европейската култура навлиза в света на индианците.

Традиционни шарки

Всеки дизайн разказва за живота на племето, към което принадлежал създателя му. Изграден от прости квадратчета символизира защитата от ветровете в четирите посоки, сложните лабиринти илюстрират непрекъснатата нишка на всекидневието. Племената с по-застоял и мирен начин на живот, изхранващи се от благата на земята, вграждали символи за растеж и плодородие. От друга страна войнствените племена, използвали стилизирани изображения на светкавици, слънца и стрели. Всеобща тема били знанието и разбирането на природата. Земята, животните, небето, чийто знаци индианците умеели да разчитат, вплитали и в своето изкуство. Имали символи за вода, слънце, луна, планина, костенурка и гущер.

         

Индианците използвали тъкането на станче и вплитането на мъниста, за да изработят аксесоари за коса, колани, кесии, чанти, декорирали дрехите си и церемониалните си одежди.

Станчето

Атрактивната техника с индиански корени е лесен начин да създадете плетка с мъниста и интригуващ дизайн. Изпълнява се на метално станче. Стандартните са с дължина около 11 см и ширина около 6. Имат дървени цилиндърчета в двата края, чрез които се регулира дължината на изплетената част. Навиването й върху самите тях, позволява изработването на колани. Ограничена е ширината на плетката, но би могло отделните изтъкани части да се съединят. Вариант е да конструирате сами свое станче. Използвайте дървена рамка за основа, в зависимост от необходимата ширина. Двете напречни летви трябва да са назъбени, така че да можете да разпределяте нишките. Можете да заместите рамката със здрава картонена кутия.

DPP_0024

От какво още се нуждаете

  1. Ситни мъниста – уверете се, че имате достатъчно количество от мъниста с еднакъв размер и форма. Добре е да използвате еднакви мъниста, за да получите равна плетка. Ако използвате различни, би било по-трудно да замислите дизайна. Ще трябва да ги съобразите като бройка, размер и форма. Мъниста Тохо са добър избор при работа със станче. Те са съвършено еднакви и разнообразни в цветово отношение. Освен това, сравнително лесно бихте могли да напаснете разновидните им форми.
  2. Тел или нишка – използвайте нишки от различен материал и с различни дебелини за вашата основа и за работна нишка. Бихте могли да разнообразите и нишките в основата, така че да създадете по-атрактивна визия. Нишката, с която ще нижете мънистата, може да е прозрачна или цветна, текстилна или силиконова. Добре е да е тънка, ако използваните мъниста са по-ситни.
  3. Игли – убедете се, че имате достатъчно фина игла, която да преминава безпрепятствено през мънистата, дори, когато преминат повече нишки през него. Можете да използвате и телени игли с голямо гъвкаво ухо, което се свива при прекарване през мънистото.

DPP_0018

Добре е да започнете с предварителен проект или скица на вашия дизайн. Съществуват софтуери, които автоматично създават шарки по зададена рисунка. Статията ни „С мишка в ръка нарисувай си дъга – как да ползваме софтуер за плетене на мъниста”, в която разказахме за някои от тези програми, може да ви бъде полезна в този момент. Лесно, с молив и разграфена на квадрати хартия, можете да измислите свой модел.

Тъкане с мъниста е един от занимателните уроци в Ателие Марабу, включен в интензивния ни курс този месец, но може да бъде посетен и самостоятелно. В нашето ателие, заедно с наша помощ, ще можете да усвоите базовите похвати, да подберете свои цветови комбинации и да изработите новата си лятна гривна.

Ако желаете да опитате сами, вижте по-надолу… :)

   

Подготвяне на станчето

Първо трябва да подготвите основата, върху която ще тъчете. Завържете края на нишката за винта в края на станчето, прекарайте я през прорезите на пружината и я отведете към отсрещния прорез от другата страна на станчето. Увийте нишката около напречната греда, прекарайте я отдолу и я върнете към началото. Съобразете разстоянията между намотките с ширината на мънистата от вашия дизайн. Продължете да прекарвате нишката през съответните прорези на пружината и да я увивате около гредите на станчето, докато осигурите необходимите за вашия дизайн редчета. Фиксирайте края на последната увита нишка, като я намотаете или завържете около винта.

Вденете иглата и завържете края на нишката, с която ще тъчете, за първата намотана нишка от основата, като оставите свободен край около 10 см. Прекарайте иглата под основата, нанижете мънистата от първия ред на вашия модел и ги издърпайте до възелчето. С пръст напъхайте всяко едно мънисто между съответните редчета от основата. Обърнете посоката на иглата и я върнете през мънистата, но този път я прекарайте над основата. Повтаряйте действието ред по ред, следейки дизайна на вашия модел.

DPP_0041

Когато привършите модела, всеки ненужен край от основата трябва да приберете в изтъканата част, така че да се заздрави и да не се разплете.

Надяваме се, че статията ще ви бъде полезна и ще ви помогне в творенето на вашите индиански етно бижута. Очакваме вашите интерпретации по темата!

А ако ви е трудно да се справите сами, елате в Ателие Марабу! Ние ще ви помогнем :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим..., Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*