Цветът във фотографията – I

Още една поредица от интересни статии с цветни илюстративни примери.

Ил.1. Тази снимка на цветни моливи за рисуване е атрактивна, защото точно са предадени точно всички цветове от палитрата.

            За да покажем цветовете на нашите продукти по начин, който ние считаме за най-подходящ, се изискват  доста усилия и прецизност. Блестящият и привличащ вниманието вид на вашите снимки зависи от прецизното и точно предаване на цветните нюанси и детайли. Това е много важно, защото зрителите очакват вашите снимки да показват нещата, така както ще ги видят в действителност.

Ил.2. Ние много добре помним какъв е цвета на малините, портокала, кората на пъпеша и динята. Освен с композицията си и някои ефекти с фокусирането, тази снимка привлича със сочните си и точни цветове.

Независимо дали вашите фотографии ще бъдат разглеждани на монитор, копирани на цветен принтер, отпечатани в списание или изработени на класическа фотографска хартия, на практика, във всички случаи точното цветопредаване е задължително.

Ил.2а. Тази колоритна снимка е направена в Истамбул.За да предадем цялото богатство от цветове и тоналности, трябва да определим точно експозицията и белия баланс.

В повечето случаи проблемите с точното предаване на цветовете възникват от неправилната експозиция или грешния бял – баланс. При неточна експозиция, ако снимката сивее, то значи е недоекспонирана (блендата не е отворена достатъчно или скоростта на затвора е по-бърза), ако цветовете са белезникави, „измити“, то снимката е преекспонирана (блендата е по-отворена от необходимото или скоростта е по-бавна). Това се поправя с определяне на точната експозиция (бленда и скорост на затвора).

Ил.3. Тази снимка направих, за да илюстрирам правилната експозиция. Определянето на блендата и скоростта е направено по сенчестата част на градината – тук цветовете са правилно предадени. В горната лява част слънцето е заляло със светлина растителността и вие добре виждате ефекта от преекспонирането – цветовете са нереални и „измити“.

Посетете личния сайт на доц. Динамир Предов http://dinamirpredov.org/, за да се насладите на майсторството на фотографията.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Професионална фотография за любители. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*