Сутаж – история, културен етно микс и висша мода!

Blog_20_w02-sutaj-istoria-kulturen-etno-miks-vissha-modaМайсторски умело съшити един към друг плоски шнурове, увиващи се в сложни триизмерни скулптирани форми, ярки цветове, вълнуващи текстури и етно микс от култури и традиции! Това е сутаж! Истинско изкуство, предизвикващо възхищение, носещо романтичното усещане за отминали епохи и в същото време внасящо чар и екстравагантен шик в ръчно изработените бижута. Днес ви каним на любопитна среща с интересната му история, ще видите различните му приложения преди и сега…

soutache-rachno-izraboteni-aksesoari-za-kosa

Сутаж? Какво представлява?

За изпълнението на техниката се използват специални сутажни шнурове. Те представляват много тънки вълнени, копринени, метализирани, синтетични или вискозни нишки, ситно оплетени в рибена кост върху две основни памучни нишки. Ето защо, по средата се получава каналче, благодарение на което можем да поставяме различни цветове шнурове един до друг, успоредно с плоската си страна, да ги подравняваме и съшиваме точно в центъра им. По този начин страничната част на шнуровете оформя лицевата част на получаваните елементи. Изгражданите бодове не се виждат и се използват за осигуряване на слоевете от шнурове, често заобикалящи мъниста и формиращи интригуващ обем. Резултатът е разнообразие от многослойни структури, съчетаващи криви, дъги, спирали и извивки.

soutache-dekoratsia-chanti

Сутаж? Къде се повявява за първи път?

Изящната техника днес се използва за изработка на бижута, аксесоари и декорация, а зараждането й се крие далеч назад във времето, през 15 век. Тогава, във Франция, шивачите започнали да украсяват богато със шнурове и панделки роклите и палтата от гардеробите на аристократичните семейства, религиозните одежди и интериора в богатите домове. Твърди се, че думата сутаж (soutache) идва от унгарската „sujtas“, означаваща „плитка, използвана за завършек“. Също така, бил наричан галон (лъскав ширит за украса на униформено облекло) от френски „gallonner“, което значи „да украсиш с дантела” или още руска плитка.

soutache-tehnika-za-izrabotka-na-bijuta

Около 1800-та година, по време на управлението на Наполеон, униформите на военните също добили красиви орнаменти с мотиви от бели, златни или червени шнурове. Тяхната сложност и пищност отразявала и степента на ранга им.

Сутаж? Русия, Мароко, България?

С развитието на механизацията по време на Индустриалната революция, се засилва и поевтинява производството на шнурове за Сутаж, а употребата им се разширява силно.

Отговор на тази техника в България е гайтанът. Той представлява изплетен на плитка вълнен шнур – сложна структура, образувана от преплитането на три или повече нишки. През 18-19 век жителите украсявали с гайтан по характерен начин носиите си. Широката му употреба води до механизация на процеса на плетене, за което се използвали гайтанджийски чаркове. Те били задвижвани от силна струя вода, което от своя страна осигурило добър поминък на населението в планинските ни градове.

Разкрасяването със сутаж е част и от традиционното облекло в Русия и Мароко. Изключително жизнерадостни и разпознаваеми са характерните одежди на музикантите мариачи в Мексико, пъстри и красиви са костюмите на тореадорите в Испания.

Сутаж през 20-ти век

В началото на 20 век, с промяната на стила в облеклото, намалява и декорирането със сутажни шнурове. През 80-те години, обаче, съвременните дизайнери оценяват изяществото на техниката и тя „отскача” до ателиетата на бижутерите. Първият човек, който започва да използва сутажни шнурове в света на ръчно изработените бижута е Дори Ченгери (Сенгери) – израелски моден дизайнер.

dori-csenegeri-bijuta-sutaj

Докато следва висшето си образование в Париж, тя експериментира с различни материи и текстилни шнурове, оформяйки ги в колажи и пана. Разработва сутажът и техниките с бродерия с мъниста до съвършенство и днес нейните произведения са стилна част от света на висшата мода. Вплита по нетрадиционен начин кристали Сваровски и мъниста, верижки и метални компоненти.

soutache-dekoratsia-na-obuvki

Истински интригуващи са колекциите на Долче и Габана и Прада, интерпретиращи по уникален начин стила и културата на сутаж, вплитайки пищни бродерии с мъниста.

soutache-visha-moda

Успяхме ли да ви заинтригуваме? :) Ако искате да усвоите базовите стъпки за изработка на бижута с любопитната техника, елате в Ателие Марабу! Ние ще ви покажем как в неделния тричасов курс Сутаж на 26 януари. :) Заповядайте, очакваме ви!

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*