Творчески уикенд с Ателие Марабу

intenzivni-obuchenia-za-izrabotka-na-bijuta-atelie-marabu-1В началото на декември отправяме поглед към края на годината и в мислите си кроим планове за празничните дни. Но декември е и време за размисъл и равносметка на отиващата си година. В последния месец, ние се върнахме назад и подбрахме 4 от най-посещаваните техники през годината, за да ги обединим в полезен и интригуващ курс.

Кои са те и какво ще ни дадат?

1. Свободно моделиране с тел.

Свободното моделиране с тел е красиво и вълнуващо преживяване. Една от най-старите техники за изработка на накити. Очарованието й се крие в това, че се получават ефектни бижута без никакво запояване и лепене. Използването и съчетаването на тел с кръгъл, квадратен, триъгълен, усукан или полукръгъл профил придава различен ефект.

26-11-19-svobodno-modelirane-s-tel-615

В древността използвали тел, добита от листове метал, нарязани на ленти и източени във вид на фини тръбички. В самото начало, метала е злато, тъй като е меко и лесно за обработка.

При свободното моделиране,  оформяме телта, без употреба на специфични инструменти. Използваме единствено ръцете си и базовите клещи, за да добием интересна форма. Присъединявнето на отделните елементи става чрез различни начини на оплитане, а предварителното проектиране и скициране на моделите е много важно.

2. Оплитане на кабушон.

За любителите на естествените кристали препоръчваме Оплитане на кабушон. Тя надгражда вече наученото в Свободно моделиране с тел и е едно от най-сложните и приложения. В този случай следваме стриктно подготвени изчисления за необходимото количество тел и отстоянията в дизайна.

26-11-19-kabushon-v-obkov-ot-tel-615

С по-прецизни движения и повече търпение, лесно създаваме  художествени свободни и пространствени форми, граничещи с ефекта на скулптирането.

Ние в Ателие Марабу обожаваме моделирането с тел и смятаме, че придобитите знания са необходима основа за всички решили да се посветят на приложната бижутерия.

3. Бижутерийна смола.

Оригинални, магнетични, модерни, бляскави, обемни, нетрадиционни, цветни и разностилни – така можем да опишем неотразимите бижута от смола! С тази техника ще работим в неделя, 8 декември. Творчество с бижутерийна смола е сравнително нов, революционен, творчески и интересен процес, предоставя огромни възможности в дизайна, а лесното му приложение прави работата с него удоволствие. Вариантите са много… При познатата двукомпонентна смола е необходимо да се спази строга пропорция между втвърдител и смола. Освен това, отнема доста време за втвърдяване (от 24 до 48 часа). Макар че лесно се постигат обемни модели с кристална яснота, е възможно да пожълтее. Има остра миризма и е токсична. Съществуват различни видове иновационни смоли, които позволяват изработването на модели със съвършено гладка повърхност и кристално ясна структура.

26-11-19-bijuteriina-smola-615

Magic Gloss създава ефект на стъкло, в което могат да се вграждат различни елементи като хартия, мъниста, кристали, сухи цветя и т.н. Може да се отлива и формова, но трудно се постигат обемни куполчета. Придава на дизайните ви уникален артистичен стил. Подходяща за наслояване. Съхне на слънчева светлина за 12 до 24 часа. Процесът може да се ускори на УВ лампа за 15 мин.

4. Плетка Зидария.

Сред най-любимите техники, в нашето училище, е плетка Зидария. Тя се получава от плътно подредени мъниста и дава неограничени възможности в изграждането на мотиви. За да се получава стегната и равномерна, е важно да се плете с висококачествена професионална нишка и да се използват равни ситни мъниста.

26-11-19-pletka-zidaria-615

Ако не се чувствате убедени да започнете сами работа с интересните бижутерийни техники, заповядайте на урок в Ателие Марабу! Най-лесно ще се ориентирате в актуалните ни обучения от календара :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*