В очакване на пролетта: На горния рафт и Yashi Jewelry!

Spring-avtor-blog5

„Когато навън грейне, грейвам и аз самата отвътре и съм готова да покоря света! „

За нея,  успехът е скрит в усмивките по лицата на клиентите, обича да мечтае, но и да сбъдва мечтите си, следва своята представа за естетика, но е любопитна и да експериментира, провокирана от желанията на последователите си, сладкодумна, със страхотно чувство за хумор, срещаме ви с Йоана Данова :)

  1. Представи се :)  

Аз съм Йоана, Йоли и съм нещо като многоръката Шива в Yashi Jewelry. Обожавам морето, макар да не мога да плувам, непобедима съм в лежането на пясъка и събирането на мидички, рапанчета и тен. Именно любовта ми към най-фината естествена настилка даде начало на моите бижута – аз съм момичето с пясъчните бижута.

  1. Често авторите споделят, че творят още от детските си години. Най-вероятно и при теб е така :), но кога избра бижутата?

Творенето при мен започна точно с бижута. Всичко тръгна от една обикновена гривничка от мъниста в електриково зелен цвят, която си направих още в първи или втори клас. Съученичките ми страшно много я харесаха и поискаха да им направя и на тях – бижутер, а явно и търговец, още от малка 😄 През годините минах през всякакви видове мъниста, научих се да плета гривни и бързо започнах да комбинирам мъниста с възли и плетки. Майка ми забеляза това мое увлечение и започна да ми подарява комплекти „направи си сам“, които ме научиха на различни бижутерски техники.

Като тийнейджърка реших да си събирам пясъци от всеки плаж, който посетя, а впоследствие открих епоксидната смола. Лятото на 2017 година за първи път се появих пред публика с комбинация от години бижутерстване, горещи пясъци и лъскава смола, под името Yashi Jewelry.

3

  1. Какво ти дава работата? Смяташ ли, че това е твоето лично изразно средство?

Пясъкът е много…, дори не знам как да го нарека. Невероятен материал за бижута е – и буквално, и преносно. Колкото е обикновен, поради факта, че се среща почти навсякъде, толкова и необикновен, защото всеки един е специфичен за мястото, от което е дошъл. Всеки ден научавам нещо ново за планетата, на която живеем и всеки ден „посещавам“ ново място. Както книгите – пълни с хиляди букви, едни и същи, но подредени по различен начин, ни разказват уникална история, така и песъчинките разкриват пред мен целия свят, дори когато съм между четирите стени на ателието си.

  1. Провокират ли те по някакъв начин твоите последователи? Помагат ли ти да вървиш напред?

Винаги се вслушвам в желанията на моите клиенти и последователи и се опитвам да създам това, което желаят. Със сигурност много помагат в развитието на моя бранд със своите пътешествия и пясъците, които ми носят. Ако не бяха те, пясъчната банка щеше да бъде с 20-30 пясъка, а не с близо 200, с колкото разполагам в момента.

1

  1. Създаването на бижу е умение, но и емоция. Успяваш ли да я предадеш на своите почитатели? Как определяш връзката помежду ви?

При моите бижута емоцията идва от другата страна, аз само я запечатвам. Детски спомен как правиш пясъчен замък, топлината от ръката, която те е прегърнала, докато изпращате последните слънчеви лъчи, еуфорията от щурата вечер и неусетната поява на изгрева, мястото, на което са се запознали родителите ти – всяко преживяване е свързано с място и при мен, всеки открива себе си.

  1. Слънцето или мрачното време – кое те вдъхновява?

Определено съм от слънчевите хора. Когато навън грейне, грейвам и аз самата отвътре и съм готова да покоря света! Стане ли обаче мрачно, диванът ме зове и мога да прекарам цял ден сред възглавнички, почесвайки котешки коремчета в компанията на любима книга.

  1. Да създаваш с ръцете си е невероятно, зареждащо, но е и доста труден, а понякога и бавен процес. Какво те мотивира, как успяваш да съхраниш любовта си към това, което правиш?

Колкото и банално да звучи, най-големият ми мотиватор са усмивките на доволните клиенти. Обожавам да ми носят нови пясъци и да давам физическа форма на спомените от приключенията и пътешествията им.

2

  1. Как си почиваш и какви други интереси имаш?

Времето навън определя колко активна ще е почивката ми. Слънчевото време означава разходки с приятели, каране на колело, ходене на лента и други циркови занимания. Мрачно време с дъжд и ниско атмосферно налягане е перфектно за сгушване на топло, четене и, както споделих по-горе, чесане на котешки коремчета.

  1. Какво да очакваме от теб На горния рафт?

Обичам да показвам нови неща на базари, а за На Горния Рафт винаги си пазя най-джиджаните новости :). Този път съм подготвила нови сребърни колиета, които нямам търпение да ви покажа на живо!

Само ден ни дели от пролетното издание на базар за ръчно изработени бижута и аксесоари „На горния рафт“! Сами се убедихте колко многолики, вдъхновяващи, търсещи и нетърпеливи за среща с вас са нашите автори. С нови колекции, широка усмивка и много настроение ще ви очакват тази събота и неделя в Централен дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11, от 10 до 19.30 ч.

Сподели:
Тази статия е публикувана в На Горния рафт представя..., Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*