Втора кожа – стил и индивидуалност!

urotsi-za-izrabotka-bijuta-ot-kojaПредизвикайте творческата си натура с нови хоризонти! Днес ви каним да преоткрием красотата и топлината на кожените материи. Използването им в изработката на бижута предоставя невероятни възможности за дизайн.

От какво се вдъхновяват дизайнерите?

Употребата на различни животински кожи, навлязла още в праисторията, винаги е имала не само функционална, но и съвсем декоративна роля. Древните римляни са правели дори военно облекло от нея, а индианци и китайци, откривайки различни начини за обработката й, я превръщат в изкуство.

Днес дизайнерите пресъздават красотата и здравината й в различни области на дизайна – интериор, бижута, часовници и аксесоари, дрехи и обувки, чанти, портмонета и колани. Следвайки характерни мотиви от древните култури, се получават оригинални етно бижута. Тенденциите от лятото ни накараха да се влюбим в атрактивните гривни с кожени шнурове, възли и микромакраме. За идните месеци се подгответе с по-едри и обемни бижута. Геометрични форми, флорални мотиви, пера, нагънати и преплетени ленти, ресни – развихрете фантазията си!

         

Преливате от вдъхновение? Приложете го в творенията си!

Възползвайте се от широките възможности на кожата, за да прилагате различни техники – изрязване, гравиране, лепене, моделиране. Отпуснете се и експериментирайте! Задължително използвайте специализирани бързосъхнещи лепила. Структурата им трябва да бъде еластична, за да не нараните повърхността и блясъка на кожата. Използвайте замби за пробиване на отвори и чукче с наковалня, за да поставяте сами атрактивни капси. С няколко трика лесно можете да контролирате кожата и да й придавате форми. Един от начините е приготвените според дизайна парчета да се намокрят добре в смес от вода, спирт и течен сапун. Пропорцията зависи от дебелината и гъвкавостта на кожата. Изберете специфична форма на мънисто, която бихте искали да поеме. Усучете го в нея и завържете със здрава нишка, която не изпуска боя. Следва да изсушите на стайна температура или да ускорите процеса във фурна до 60 градуса.

         

За да получите обемни форми, можете да нагрявате изрязани парчета кожа. Добре е отново да ги третирате със сместа от вода, спирт и течен сапун. Използвайте малък котлон и тефлонов тиган или пистолет за горещ въздух, за да ги нагрявате от към лицевата им страна.  Бъдете внимателни с този метод! Вземете предпазни мерки – използвайте пинсети за задържане на модела и ръкавици.

         

Каква кожа да използваме?

Изкуствената кожа е подходяща единствено за бижута от изрязани форми и възли. Ако искате да приложите по-специфични и атрактивни техники за обработка, например нагряване и мокрене, е задължително да използвате естествена кожа. Можете да намерите различни видове спрямо наситеността на зърнената текстура и нейното качество. Те се определят от това, до каква степен е свален епидермалния й слой. Отделните начини за моделиране изискват различна дебелина и гъвкавост на парчетата. Съобразявайте се с това, за да постигнете успешни резултати!

За по-атрактивни модели използвайте кожа с косъм или велур, чиято мъхеста повърхност се постига чрез специален шлифовъчен процес. Нов нетрадиционен и екологичен поглед по темата дават все по-използваните от съвременните дизайнери рибени кожи.

         

Ако ви се струва скъпо удоволствие за първите си опити да закупите изискваните минимум квадратен метър кожа, рециклирайте стари колани, чанти и якета. С повече въображение ще ги превърнете в оригинални бижута. Добавете метални елементи, атрактивни накрайници и интересни аксесоари и ще постигнете зашеметяваща визия.

Грижа за бижутата от кожа

Бижутата от кожа трябва да бъдат предпазливо пазени от зацапване, тъй като почистването им може да се окаже много трудно или невъзможно. Изберете почистващи средства, които не премахват естествения блясък на кожата. Тествайте препарата първо върху малка скрита зона. Наблюдавайте дали кожата ще промени цвета и повърхността си. Ако всичко е наред – действайте! За да подобрите вида на овехтели кожени бижута, използвайте балсами с мазнини и масла. Те по естествен начин проникват в порите на кожата и възвръщат нейната гъвкавост. В никакъв случай не използвайте продукти, които съдържат нефт и минерални масла – с тях можете трайно да увредите вида на вашите накити.

         

Хитринка, с която лесно в домашни условия можете освежите бижутата си, е да нанесете тънък слой от предварително приготвената смес от вода, спирт и веро. Пропорцията на отделните компоненти зависи от дебелината на кожата, която ще се третира.

За да запазите по-дълго атрактивния вид на кожата, недейте да мокрите бижутата и ги дръжте далеч от източници на топлина. В противен случай е възможно формите да се разтегнат и деформират.

Предизвикайте творческото си настроение с Ателие Марабу! Ако сме успели да ви заинтригуваме по темата, вечерният урок тази седмица ще ви донесе много настроение, знания и ново бижу. Бижута от кожа с Калина Димова със сигурност ще събуди любопитството ви! Елате на 10 Януари и се сдобийте с атрактивна брошка! :)

Усмихнат ден! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*