Традиционни занаяти: Eдин ден в училище за обработка на кожа във Флоренция

Blog_17_w29-traditsionni-zanaiati-obrabotka-na-koja-florentsia
Ако скоро сте попадали на статиите в блога на marabu.bg би трябвало да знаете, че освен творчеството, пътуванията са друга наша страст! Още повече, когато посещението на ново място е съчетано с изследване на местните традиции и занаяти. А когато нямаме възможност да напуснем ателието, поемаме на виртуални пътешествия. Днес каним и вас заедно с нас, за да видим как опитните майстори във Флоренция обработват кожа.

В сайта на marabu.bg заредихме нова партида красиви цветове кожени шнурове, а идния четвъртък, в Ателие Марабу, ще се състои отново интересния урок – Бижута от кожа с Калина Димова.

За да сме в духа на идеята на тази кампания, заедно с Женева Вандерзейл ще отпътуваме до Италия, по-точно във Флоренция – световна столица на този занаят. Нейният вдъхновяващ разказ за тайните на обработването и моделирането на кожа ще ни накара да се ощипем, за да се завърнем към реалността :).

„По някаква случайност успях да посетя Специализираното училище за обработване на кожа във Флоренция – мястото, където ще имате възможност да научите тайните на занаятчийската търговия.

Създадено, след Втората Световна война, като колеж за сираците от войната и сега приемащ ученици от цял свят, училището е сърцето на традиционния занаят в този град. Поради разположението на реката, Флоренция винаги е била дом на множество цехове за щавене на кожа, което подпомага да се създаде тази вековна индустрия.

traditsionni-zanaiati-edin-den-v-uchilishte-za-obrabotka-na-koja-vav-florentsia-4

Избягах от интернет за ден и преминах индивидуален урок с един от техните занаятчии. Това ми позволи толкова много да науча, да попия и да видя, а креативността ми да се развихри и разшири. Училището предлага и по-продължителни курсове за около 3 до 6 месеца. Не е много евтино, но ако искате да се занимавате с това професионално , мисля че е добра инвестиция.

traditsionni-zanaiati-edin-den-v-uchilishte-za-obrabotka-na-koja-vav-florentsia-3

По време на обучението ми показаха техники, чрез които опознах кожата като материал и сега мога да експериментирам безкрайно! :)

Ето малко насоки от отделните етапи:

  1. Избиране на кожата

Едно от най-полезните неща, които усвоих, е как да избера най-подходящата кожа за моите проекти. Разбира се, това зависи от съответната цел. Дебелината на кожата определя нейните гъвкавост и еластичност, а оттам и какви движения позволява тя. Второ – важен е видът на кожата. Има няколко начина за класифициране на видовете кожа – според произхода й (от какво животно и от коя негоова част), според начина на обработка, консервиране, изсушаване, граниране и боядисване. Все пак, може да бъде разделена на две големи групи: тези, които са от горния слой на кожата (по-здрави, по-твърди, върху които ще различите порите на кожата) и тези като велур и набук, които произлизат от долният слой на кожата (те са тънки, меки и гъвкави, а като усещане наподобяват кадифе).

  1. Рязане на кожата

Преди, когато съм рязала кожа за проекти, използвах ножица, но тук разбрах, че това е напълно погрешно, защото линиите се изкривяват в неправилната посока. Вместо това, като начало, трябва да се използват линия, шаблон и ротационен макетен нож.

traditsionni-zanaiati-edin-den-v-uchilishte-za-obrabotka-na-koja-vav-florentsia-2

Необходими са още инструменти за пробиване, изрязване и текстуриране, поставяне на клипсове, капси, занитване, средства за разтягане и изсушаване на кожата, подходящи лепила, дървен или пластмасов чук и наковалня (тъй като за кожата не е необходима толкова голяма сила и може лесно да се нарани, избягвайте тежки метални чукове).

За целта, ето какво още ще ви трябва: замби, клещи за пробиване на отвори, щанца за заобляне на ъгълчета, печати за релеф, острие, шило, с което да можете да очертавате релеф или да пробивате, зъбно колело, с което да маркирате равни разстояния, дървен заоблен цилиндър, с който да полирате и изгладите изрязаните ръбчета, линия, бутилка със спрей за разпръскване на вода, сешуар, хартиено тиксо, щипки, скоби.

  1. Използване на шаблон или кройка

Оказа се, че всички тези красиви картонени модели за чанти, закачени на стената в училището, не случайно са там – те служат за традиционни техники. След като направите картонен шаблон за модел, вие можете да го използвате многократно, за да проследявате по-лесно контура. Просто поставяте формата върху кожата и натискате здраво с една ръка, след което с другата изрязвате, като поставите острието възможно най-близо.

traditsionni-zanaiati-edin-den-v-uchilishte-za-obrabotka-na-koja-vav-florentsia-1

  1. Пресоване на кожата

След като се среже кожата, изключително важно е пресоването със специална машина, оказваща натиск – тя се валцова през ролки, за да може да е с еднаква дебелина навсякъде. Беше изненадващо за мен, тъй като нямах представа, че това е част от процеса на производство. Сега разбирам защо домашно направените кожени продукти са по-груби, по-естествени, „рустик“.

  1. Техники за работа

Всеки материал има своите особености, спрямо които трябва да изберем индивидуален подход. Веднъж изрязана в желаната форма кожа, върху нея може да се прилагат различни техники. Ключовата дума при естествената кожа е вода. Докато е влажна, тя става контролируема и податлива за обработка – може да се разтяга, моделира, отпечатва, свива и още много други похвати.

traditsionni-zanaiati-edin-den-v-uchilishte-za-obrabotka-na-koja-vav-florentsia

Техниките с топлинна обработка са приложими при по-дебела кожа. С тях се придава по-обемен и атрактивен вид на моделите. В домашното ателие можем да използваме котлон и тефлонов тиган или пистолет за горещ въздух.

  1. Завършване на ръбовете на кожата

Аз съм перфекционист и винаги съм искала да разбера как се създават тези перфектни, носещи бутиково излъчване модели. Слабото място на моите проекти са всички ръбове и контури. Оказа се, че има два важни фактора – ръбовете да са скосени (изрязани под ъгъл) и третирани първо със смес от лепило, за да се запечатат и второ да се полират, за да блестят.

И накрая няколко съвета от Ателие Марабу

  • Рециклирайте стари колани, чанти и якета от естествена кожа. С повече въображение ще ги превърнете в оригинални бижута.
  • За да подобрите вида на овехтели кожени бижута, използвайте балсами с мазнини и масла. Те по естествен начин проникват в порите на кожата и възвръщат нейната гъвкавост. За да живеят по-дълго кожениет ви бижута, недейте да мокрите бижутата и ги дръжте далеч от източници на топлина.

В категория Естествена кожа съвсем скоро ще можете да видите новите атрактивни цветове. Дотогава предлагаме да се насладите на различни варианти кожени и велурени шнурове. А ако искате да усетите тайните за работа, елате на урок на 10 януари. Записването е от тук: http://ateliemarabu.com/lesson/bijuta-ot-koja-s-kalina-dimova

Източник: http://apairandasparediy.com

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*