Вашите ръчно изработени бижута в глобалната мрежа – какво трябва да знаете, преди да си направите собствен сайт

Глобалната мрежа разполага с огромен потенциал – не само за да почерпим вдъхновение и идеи, или за да потърсим информация за материали, модели и тенденции при ръчно изработените бижута, или дори – да потърсим съвет от съмишленици, било за нова техника за изработка на бижута или ако се затрудняваме при определеянето на цената на някое от произведенията си.

Със сигурност вече се досещате какво имам предвид – интернет ни предоставя страхотна възможност да покажем, рекламираме, промотираме и в крайна сметка – да продаваме своите ръчно изработени бижута.

Разбира се, това не става от само себе си. Преди всичко трябва да прецените за какво искате да използвате глобалната мрежа и кои от възможностите и биха били най-полезни за вас, като разбира се трябва да имате предвид стойността на първоначалната инвестиция за изготвянето на он-лайн представянето си.

Без значение дали планирате да отворите или вече разполагате с физически магазин, или смятате да съсредоточите своя бизнес с ръчно изработени бижута изцяло в интернет пространството, за да ви бъде по-лесно да прецените точно как да използвате интернет за развитието на своя бизнес с ръчно изработени бижута, първо трябва да си отговорите на няколко основни въпроса.

1. Какво искам да постигна чрез своето он-лайн представяне? В днешно време е едва ли не въпрос на престиж бизнесът ви да разполага със собствен сайт. Инвестицията в изграждането и поддръжката на сайт обаче може да се окаже доста сериозна – като парични средства или време – и със сигурност трябва да я планирате внимателно.

2. На какво ниво са техническите ви възможности? Важно е да прецените до каква степен ще можете да се справяте сами със сайта си и за кои неща ще ви е нужна помощ. В днешно време глобалната мрежа е изключително удобна и за потребители с по-скромни познания, но все пак имайте предвид, че някои приложения изискват малко повече компютърни умения, а не всички инструкции на софтуерни продукти са налични на български език.

3. С колко време и средства разполагам за постигането на целите си? Определете отделен бюджет за он-лайн представянето си, за да можете по-лесно да направите своя избор – просто елиминирайте или отложете за по-късен етап опции, които не са ви по джоба – вместо това потърсете безплатни алтернативи и пакетни услуги.

3. Ще продавам ли бижутата си он-лайн?

НЕ: Ако не планирате да разработите он-лайн магазин, а разчитате на продажби на живо, то интернет ще ви бъде нужен по-скоро за реклама. За да постигнете максимален резултат с минимални средства, започнете стъпка по стъпка – преди всичко добавете локацията на своя магазин в каталога на Google Places. Каталогът позволява персонализиране на профила чрез снимки и видео и позволява магазинът ви да бъде открит при търсения на местно ниво. И всичко това – напълно безплатно. Още нещо, от което можете да се възползвате е личен блог – той също може да бъде създаден безплатно, а поддръжката му не изисква огромни усилия. Можете да избирате между различни готови дизайни (както безплатни, така и платени), регистрацията е безплатна, и можете да качвате снимки и видеоклипове. Друга опция, която е подходяща за вас е профил в социални мрежи като Фейсбук и Туитър. В тях отново можете да качвате снимки и видео, както и подробни описания на продуктите и услугите които предлагате и най-важното – къде могат да ви открият потенциалните ви клиенти.

При положение, че не възнамерявате да продавате бижутата си он-лайн спокойно можете да оставите създаването на собствен сайт (тип корпоративен сайт – с представяне и галерия, но без вграден он-лайн магазин), със собствен домейн (домейн е „името“ на сайта ви след www.) и разходи за хостинг (това е сумата, която заплащате за съхранението на файловете и данните, от които е съставен сайта ви) за един по-нататъшен етап, тъй като в този случай ще трябва да направите доста по-сериозна инвестиция, която съответно ще се изплати и за голям период от време. Ако тепърва се захващате с продажбата на своите ръчно изработени бижута и разполагате с ограничен бюджет, заложете по-скоро на безплатните опции – в тях първоначалната ви инвестиция се измерва само в труд и време.

ДА: Добрата новина е, че дори да смятате да продавате бижутата си он-лайн, можете да започнете на части и постепенно да се сдобиете със свой собствен сайт. Аз бих ви препоръчала преди всичко да проучите специализираните платформи за продажба в интернет – те ви предоставят възможност да получите безплатно магазин със собствено потребителско име и не малко възможности за персонализация, освен това са изключително добре оптимизирани – т.е. съдържанието в тях е организирано по такъв начин, че да бъде по-лесно откриваемо в интернет. Можете да използвате и социалната мрежа Фейсбук – не само за да рекламирате и популяризирате бижутата си, но и за да ги продавате. Има различни приложения, които можете да добавите към страничката си във Фейсбук (например Payvment и VendorShop – и двете разполагат с безплатни версии с доста добри възможности), освен това много от специализираните платформи като Etsy и DaWanda също разполагат със собствени приложения, които директно „вграждат“ магазинчето ви в раздел на страницата във Фейсбук – можете да си припомните подробности в специалната ни статия за продажба чрез социалните мрежи. Ако вече сте я прочели, вече знаете, че можете да продавате бижутата си и чрез личен блог, в който можете отново да „вградите“  количка за пазаруване.

Освен това бихте могли да използвате и платформа за безплатен хостинг създаване на сайтове от типа на Google Sites, или българската hit.bg – те са изключително лесни за употреба и с тях дори потребители със скромно компютърни умения могат да си направят собствен сайт. Към тях може да се инсталира и същия безплатен софтуер, който можете да използвате и за блоговете – количка за пазаруване от типа на VirtueMart, PrestaShop, ZenCart, osCommerce… Сериозен недостатък на този тип платформи обаче е, че те са по-трудно откриваеми за интернет търсачките а респективно – и за вашите потенциални клиенти.

Как да изберете?

Най-общо: ако ще продавате он-лайн и разполагате със сравнително малко време и средства (например работите на пълен работен ден и можете да посветите на превръщнето на хобито си в бизнес само почивните дни и вечерите след работа), а компютърните ви способности са около и под средното ниво най-добре да се спрете на комбинация магазинче във Етси/ДаУанда и страничка във Фейсбук. Ако се оправяте по-добре с компютрите, можете да преминете на следващата стъпка и да инсталирате приложението на Етси/Да Уанда.

Ако няма да продавате в интернет, а в магазин или галерия на консигнация (не собствен), разполагате със сравнително малко време и средства (работите), и се справяте с компютъра си, спрете са на вариант блог + Фейсбук, или само страничка във Фейсбук. Използвайте и Google Places ако отваряте собствен магазин.

От мен успех и ще се радвам ако споделите своя опит, или зададете въпросите си в коментарите под статията!

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*