Магазинче за бижута – или как да продаваме своите ръчно изработени бижута в 21-ви век

Ако кутията ви за бижута вече прелива, а половинката ви постоянно се оплаква от нарастващите суми, които всеки месец превръщате в мъниста, може би вече се замисляте как бихте могли да обърнете процеса. И преди трескаво да наемете гаража на съседите и да пребоядисате в пастелно розово доскорошния дом на старата им Волга, вижте какви възможности ви предлага глобалната мрежа.

Безспорно кокетните малки магазинчета или галерии за приложни изкуства имат своето очарование, но в случай, че нямате възможност да помолите приятел или близък да изложи нещата ви и трябва тепърва да започнете от нулата, инвестицията може да се окаже твърде голяма. Представете си само наемите, сметките, разходите по ремонт и обзавеждане, да не споменавам заплата за продавач ако вече работите и нямате възможност да отделите време и за това…

Разходите по стартирането на он-лайн магазин не са чак толкова големи предвид, че вече се предлагат и безплатни платформи, а хостинг компаниите предлагат доста добри цени. Възниква проблема с привличането на клиенти обаче, и за да успеят хората изобщо да стигнат до магазина ви ще ви се наложи или много бързо да станете специалист по он-лайн маркетинг, или да възложите задачката на специалист и да инвестирате сериозна сума в начинанието.

Звучи стряскащо, но има чудесна алтернатива – можете да се сдобиете със съвсем истинско магазинче във виртуалната реалност бързо, лесно и почти безплатно.

Как така? В интернет пространството вече се срещат доста сайтове – специализирани платформи за продажба на ръчно изработени стоки. Представете си нещо като виртуален мол – интернет-търговски център, с различни специализирани бутици, в който ви очаква вашето магазинче, като вместо наем плащате комисиона при продажба или минимална такса „витрина“ – за включване на изделието ви в сайта. Каня ви на една бърза обиколка из тези виртуални молове, за да изберем заедно най-доброто място за продажба на вашите бижута!

1. Etsy.com – американският сайт Етси е нещо като лидер при платформите за продажба на ръчно изработени изделия и един от пионерите в бранша – първата версия на сайта стартира през 2005 год.

Как работи Етси: Регистрацията на сайта е безплатна и за нея ви е нужен само и-мейл. Ако искате обаче да си направите Етси магазинче, в което да продавате своите ръчно изработени бижута, трябва да имате и кредитна/дебитна карта (Мастъркард или Виза Електрон), която да регистрирате он–лайн. Можете да получавате плащания чрез тази карта или чрез Paypal. За всяко изделие, което пускате в продажба, трябва да платите такса за публикуване (listing fee) в размер на 20 цента (ок. 30 стотинки, с валидност 4 месеца), а при всяка реализирана продажба – комисиона (transaction fee) в размер на 3.5% от стойността на изделието (без пощенските разходи, които определяте вие). За допълнително улеснение, Етси ви изпраща фактура с всички дължими суми в края на месеца.

Какво ви е нужно за да използвате Етси?

– И-мейл за регистрация

– Кредитна/дебитна карта (Виза електрон или Мастъркард) – най-добре открийте сметка специално за целта, за да държите приходите и разходите си в ред. При регистрация въвеждате номера на картата и SVV кода и – това са четирите допълнителни цифрички с различен шрифт под или над номера на самата карта.

– Английски на сравнително добро ниво – има доста за четене при регистрацията, освен трите страници условия.

– Полезно, но не задължително – регистрация в Paypal.com – Пейпал регистрацията ви дава допълнителна сигурност при он-лайн разплащанията – можете да превеждате и получавате суми с помощта само на и-мейла си, без да разкривате информация за банковата си сметка на трети лица. Освен това, Пейпал се налага като предпочитан метод за разплащане в световен мащаб и повечето ви бъдещи клиенти най-вероятно биха ползвали точно тази опция, ако я предлагате.

2. Dawanda.com – Дауанда произлиза от по-близки географски ширини – родината на сайта е Германия, а едно от най-големите му предимства е, че освен англоезичен интерфейс предлага и френски и немски. Принципа на действие е същия като при Етси, а към момента дори няма такса за публикуване на изделия в английската версия на сайта. Валидността на публикуваните изделия е 120 дни. Комисионата (selling fee) при извършена продажба обаче е 5%. Запознати и с двата сайта изтъкват като недостатък на Етси пред Дауанда работата на вградената търсачка, която при Етси буквално „закопава“ по-старите стоки под новите.

Какво ви е нужно за да използвате Дауанда?

– И-мейл за регистрация

– Пейпал регистрация със съответната дебитна карта

– Английски/немски/френски език на прилично ниво

3. Misi.co.uk – ви предлага безплатна регистрация на он-лай магазинче и блог. Комисионите при извършена продажба са 3% от цената, а таксата за публикуване е 20 пенса на публикация,–а не на бройка, така че ако продавате 5 чифта еднакви обици, например, ще трябва да заплатите само 20 пенса, а не съответната такса, умножена по пет като в останалите сайтове. Публикациите са активни в продължение на 1 год.

Какво ви е нужно за да използвате Миси?

– И-мейл за регистрация

– Пейпал регистрация със съответната дебитна карта

– Английски език на прилично ниво

4. Zibbet.com ви предлага акаунт без такса с право на 50 безплатни публикации. Комисионни няма, а когато изчерпите безплатните си публикации има два тарифни плана – $ 9.95 за месечен и $ 69 за годишен абонамент.

5. Silkfair.com има малко по-различна организация от събратята си. Предлага безплатна версия – кръстили са го „Сергийка“ – и платена такава „Персонален магазин”. И за двете няма такси за публикуване, комисионата е 3%, при „Сергийката” няма други такси, но и функциите са ограничени, магазинът предлага поддомейн и възможности за персонализация на дизайна, на различни цени в зависимост от избрания абонаментен план. Ще ви е нужен английски език на по-високо ниво за да се ориентирате.

6. Shophandmade.com – Признавам си, че този нито успях да го пробвам лично, нито някоя от колежките го беше ползвала но все пак го включвам в списъка, понеже предлага интересна опция – вместо да заплащате 25 и цента за публикуване на изделията ви за продажба, можете да изберете опцията „Спонсорирано публикуване“ (Sponsored listing), при която купувачите виждат малък банер с рекламка на някой от спонсорите на сайта, когато разглеждат предложените от вас стоки. Не ми се стори особено елегантно като подход, но пък е напълно безплатно, така че бихте могли да се възползвате от възможността да продавате с нулева инвестиция. Ще ви трябва малко по-добър английски за да боравите със сайта.

Има добри новини и за тези от вас, които не владеят чужди езици! В България изборът не е голям, но вече и тук има няколко местенца, които можете да използвате за да продавате своите ръчно изработени бижута.

1. Сайтът Domoshar.net е набиращ скорост „портал за занаяти“ – както го определят авторите му. Освен електронен магазин, в който можете да си направите бутик, Домошар ви предлага и собствен блог, а за любителите на плетенето и шиенето има и подробни, богато илюстрирани уроци. Всъщност сайта е нещо като социална мрежа за занаяти и изкуства, като регистрацията и достъпът до ресурсите са безплатни, а потребителите могат сами да създават съдържание и така да ползват намаление при публикуването на свои изделия за продажба. Единствената такса, която заплащате в Домошар е комисиона в размер на 20%, дължима веднъж месечно върху стойността на реализираните продажби за предходния месец, което означава, че ако през целия ноември не сте продали нищо през портала няма да дължите такси, но ако сте продали 5 гривни по 10 лв., до средата на декември ще трябва да заплатите 10 лв.

2. Artpazar.net е още един български сайт, който ви предлага интернет пространство, в което да публикувате ръчно изработените си бижута за продажба. Изглежда лесен за употреба, има добра организация на търсенето, но продуктите са сортирани на база категории – т.е. нямате свой личен магазин, или поне без регистрация нямах достъп до профилите на продавачите и техните магазини. За съжаление обаче не можах да се регистрирам – кодът за проверка (онези шарени цифрички и буквички, които въвеждате от картинка, за да удостоверите, че сте истински човек, а не компютър програмиран да прави бели) упорито отказваше да се зареди и след няколко опита се отказах.

За съжаление възможностите в България са все още ограничени, но за тези от вас, които владеят езици, или могат да разчитат за помощ на близък, няма пречка да започнат да продават своите ръчно изработени бижута по целия свят!

С пожелания за много успехи,

Анна

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

44 Responses to Магазинче за бижута – или как да продаваме своите ръчно изработени бижута в 21-ви век

 1. Pingback: Магазинче за бижута – как да използваме различните социални медии за продажбата на своите ръчно изработени бижута | Marabu.bg блог

 2. Pingback: Пощи и куриерски служби – как авторските ни бижута да стигнат бързо и сигурно до новите си собственици? | Marabu.bg блог

 3. Pingback: Пакет от 5 антикризисни мерки за Вашия бизнес с ръчно изработени бижута | Marabu.bg блог

 4. Pingback: Първи стъпки – започнете с планирането – част I! | Marabu.bg блог

 5. Pingback: Вашите ръчно изработени бижута в глобалната мрежа – какво трябва да знаете, преди да си направите собствен сайт | Marabu.bg блог

 6. Виктория Тинтерова says:

  Здравейте! Изключително полезна информация сте събрали и систематизирали! Отдавна искам да се включа в някой саит за ръчна изработка. Правя мебели, т.н. „ВИНТИДЖ“. За сега продавам само от ПРОДАВАЛНИК, но ми се щеше да кача и някъде, където хората предлагат само ръчно изработени неща. Не знам добре английски, така че не мога да ползвам ЕТСИ. Бих Ви помолила да ме посъветвате как да постъпя.
  Поздрави, Виктория
  Мога да Ви изпратя и снимки, за да видите с какво по-точно се занимавам, ако това, разбира се не Ви притеснява.

  • Маги says:

   Здравейте, Виктория! Много интересно звучи това с мебелите. Мисля, че на всички ще ни е интересно да видим :) Опитвала ли сте да ги предлагате във фейсбук?

 7. tania says:

  Здравейте, Анна! Преди време прочетох вашата статия и си направих магазин в Силфеър, но за съжаление не мога да регистрирам кредитната си карта в него. Постоянно ми пише, че адресът не е същия, а аз не разбирам къде греша, защото тази кредитна карта съм я регистрирала къде ли не и никога не е имало такъв проблем. Тя е същата, която използвам и в Пей Пал. Пиша на сайта, но те не ми отговарят, та се чудех, дали Вие не можете да ми помогнете с нещо…Благодаря Ви предварително за отделеното време.

 8. Виолина says:

  Здравейте,
  а как стои въпроса с изпращането до чужбина? Обикновено нещата не са скъпи, а транспорта излиза повече от тях…Ка се процедира, ако например клиент иска да закупи коледна украса от БГ?

  • marabu says:

   Има доста запитвания по темата. Търсили сме информация за доставка чрез Български пощи. Обикновено цената варира според обема и тежестта на пратката и до коя страна се изпраща – дали е в Европейския съюз или не, дали е съседна на нашата. Ето линк към сайта им, където можете да видите и други допълнителни условия – http://www.bgpost.bg/?cid=208&NewsId=371
   Има и разлика в цените, взависимост от това как се извършва доставката – http://www.bgpost.bg/?cid=208&NewsId=372. Изпълнението им е от 5 до 10 работни дни.
   Ние работим с Еконт, в техния сайт има много удобна система – калкулатор, чрез който можете предварително да изчислите цената на пратката http://www.econt.com/tariff-calculator/

 9. Vanya Petrova says:

  Здравейте,от един месец имам магазин в етци,но нямам още продажби.Започвам да губя надежда.Много от артикулите ми изобщо не са видяни.правя трезори но нищо.Какво означава ,листване и релистване ,Много ми е трудно защото не знам английски.Как се прави реклама и колко струва? Благодаря ви.

  • marabu says:

   Здравейте,
   Бъдете търпелива, някои успехи понякога идват по-бавно. Не се отказвайте и продължавайте непрекъснато да обновявате съдържанието в магазина си. :)
   Ако желаете задайте въпроса си и в нашия форум, ще намерите момичета с опит в тази област и вероятно ще могат да дадат съвет – http://www.marabu.bg/forum/index.php

 10. Vanya Petrova says:

  Благодаря,ще се възползувам от съвета.

 11. Atanaska says:

  Здравейте,
  дадох на една позната да предлага от изработените от мен бижута в магазина си за дрехи но не знаем какво е необходимо като документ при една проверка на потребителите бихте ли ми казали къде мога да прочета че прерових нета и нищо не открих

  • marabu says:

   Здравейте,
   Необходимо е да поставите етикет на всяко бижу, в който да посочите цена, материалите, от които е изработено, името на автора. Повече информация можете да потърсите в Закона за защита на потребителите.

 12. Бояна Живкова says:

  Здравейте,

  И аз имам хоби да изработвам ръчно разни сладки неща, та се чудех дали за регистрацията в изброените интернет магазини се изисква да имам регистрирана фирма, защото това е просто едно хоби, не ми е основния източник на доход, но все пак може би се води търговска дейност. Благодаря предварително за отговора.

 13. Малинката says:

  Здравейте !
  Мога ли да продавам ръчно изработените си бижута чрез страница във фейсбук и продавалник без да имам фирма … ?

 14. Ох днес явно ми е ден, защото ви намерих и всичката тази информация, която сте написали е най-скъпото нещо за мен сега. Занимавам се с всякакви направи си сам неща, всичко ми харесва, но времето ми е ужасно малко. След работа имам няколко часа и през уикендите в промеждутъка от ангажименти, но въпреки това стартирах началото на една моя мечта и направих блог. Стратегията ми ще е да събера колкото може повече последователи, материали и да подготвя почвата за онлайн продажби, но както казах ограниченото време ще ми се отрази и всичко това ще става с бавни темпове. Най-много се радвам, че намерих място и информация където ще мога да науча как да се справям с проблемите и най-вече да намеря приятели сред българските diy крафтъри. Благодаря ви страшно много за труда и подкрепата.

 15. Таня Тодорова says:

  Здравейте, Правя магнитчета за хладилник от семена, плета на една игла, правя бижута … и рядко продавам, защото до сега не знаех как. За мен е невъзможно да организирам и популяризирам он-лайн магазин. Пиша Ви, за да благодаря за страхотната статия. Страхотните статии. Изпратих линк на няколко приятелки … Благодаря.

 16. Привет!
  Желая да стартирам онлайн предлагане на продуктите, които произвеждам. Става дума за фотокартини с различна големина. Благодаря Ви за хубава тема на първо място.
  Въпросът ми е по какъв начин се изпращат до Сащ и Европа? Видях, че се изпращат по море, но ако може да споделите познания ще съм Ви благодарен.
  Поздрави!

 17. Ивет Топалова says:

  Искам да попитам дали вашата страница може да ми бъде полезна да започна да продавам ръчно изработени кутии и кесии за бижута от използвани материали. Ще ви предоставя и снимки, но незнам къде ?

  • marabu bg says:

   Здравейте, радваме се, че четете статиите ни. :)
   Описаното от Вас звучи изключително любопитно и оригинално, а това е едно от основните изисквания, за да бъдете интересна и различна и да изпъкнете сред многото автори. Ако искате споделете ни снимки в нашата фейсбук страница или във форума ни – любопитни сме да видим с какво се занимавате. Най-добре е, обаче, да помислите за свое местенце, където да ги качвате. Ако все още не се чувствате уверена да направите свой собствен сайт или фейсбук страница, можете да направите магазинче в някоя от българските онлайн платформи Bazarino, BazArt.bg, 10fingers, Ръчна изработка с ръце и сърце и т.н., за които сме писали в статиите Магазинче за бижута – или как да продаваме своите ръчно изработени бижута в България – I и II:
   http://blog.marabu.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0
   Трябва да помислите добре как да предизвикате вниманието на потребителите и по какъв начин можете да се отличите, да измислите грабващо име и идентичност.
   Можете да спретнете и ваша собствена фейсбук страница, съвети за това ще намерите в статията Facebook страница – бизнес предизвикателство за вашите бижута – http://blog.marabu.bg/facebook-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE
   На линия сме за още въпроси :)
   Желаем искрено успех!

 18. Elena says:

  Здравейте,

  От скоро се занимавам с изработка на бижута, които според мен, поне за сега, нямат аналог на пазара. Благодарение на Вашите статии се реших да предложа някои от бижутата си в интернет пространството. За сега без особен успех, но като начало най-важна е обратната информация. Можете ли да ме насочите към място/тема от форум може би/ където да покажа едно-две неща направени от мен и да чуя мнение на по-опитни хора?

  • marabu bg says:

   Здравейте, с повече търпение и реклама сме сигурни, че ще постигнете успех. Ръчно изработените вещи стават все по-оценени и търсени и в България. Предимството на онлайн каталозите и магазините е най-вече обратната връзка, изразена в мнението на клиенти и потребители.
   Можете да споделите мястото, където качвате творенията си тук, в нашия форум или фейсбук страница. Любопитни сме да видим с какво се занимавате, а и с готовност ще споделим линка на нашата стена във фейсбук.
   Горещо препоръчваме да се обърнете към Цвети от Фабриката за творчество – https://www.facebook.com/Fabrikata?fref=ts
   Нейната цел е именно популяризиране на българските автори :)

 19. Elena says:

  Много благодаря за съдействието. Повечето от направените от мен неща са предложени в сайта ‘Ръчна изработка – с ръце и сърце’ и в новопубликуваната ми страница във фейсбук https://www.facebook.com/RockTheJewel. На фейсбук страницата ви открих изключително полезна информация. Още веднъж благодаря за помощта.

  • marabu bg says:

   Поздравления! Много са артистични и интересни! Благодарим, че споделихте с нас творенията си. Желаем неспирен творчески заряд, удовлетворение и много успехи :) :)

 20. Павлина says:

  Здравейте! Майка ми се занимава с декупаж и решихме да започнем да продаваме продуктите й. Избра си сайта lov.li(в последствие ме препраща към https://www.notonthehighstreet.com), тъкмо й направих регистрация и видях, че с тази регистрация може само да се пазарува.

  • marabu bg says:

   Здравейте, много благодарим за споделеното мнение и обратната връзка. :)
   Статията е писана преди време, повечето линкове към платформи са актуални, но явно този – Lov.li, не е (отваря се сайт на немски език). Ще направим проверка и ще редактираме текста. Съветваме Ви да започнете продажба в Етси. Това е най-актуалния, изпитан и професионално работещ сайт. Желаем успех!

 21. велина says:

  Здравейте,
  имате страхотни статии! Чета всички с голям интерес. Много за полезни и креативни. Ще посетя и вечерните уроци в Марабу!
  Благодаря ви от сърце.
  поздрави
  Велина

  • marabu bg says:

   Ние благодарим за оценката! :) Радваме се да сме полезни :)
   До скори срещи в Ателие Марабу

 22. Маргарита Костова says:

  Здравейте!
  Имам магазинче в etsy,но пропуснах 4 месечния срок и обявите ми изчезнаха.Как да ги възобновя?
  Благодаря предварително!

  • marabu bg says:

   Здравейте, Маргарита. За съжаление, тези платформи често си менят правилата. Ние не твърдим, че сме специалисти, не работим с тях и не познаваме напълно всички условия. Най-добре, прочетете обстойно Общите условия за използване на платформата и вероятно ще откриете някоя „вратичка“. Освен това, има българска форум група, в която с готовност ще ви помогнат. Ето тук: https://www.etsy.com/teams/8714/bulgarian-artists

 23. Маргарита Костова says:

  Здравейте!
  Как се възобновяват обявите в etsy ,ако е минал 4 месечния срок?

  • marabu bg says:

   Здравейте, Маргарита. За съжаление, тези платформи често си менят правилата. Ние не твърдим, че сме специалисти, не работим с тях и не познаваме напълно всички условия. Най-добре, прочетете обстойно Общите условия за използване на платформата и вероятно ще откриете някоя „вратичка“. Освен това, има българска форум група, в която с готовност ще ви помогнат. Ето тук: https://www.etsy.com/teams/8714/bulgarian-artists
   Друг вариант, за който се сещаме, са Artery – специалисти, които помагат на творци в Етси. С тях можете да се свържете тук: https://www.facebook.com/ARTery.for.crafters/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

 24. Цвета says:

  Здравейте,
  Правя си регистрация в etsy и виждам, че поклесната стъпка е да си сканирам личната карта или шофьорската книжка и да им я изпратя. Тъй като ми се струва нередно, започнах да търся информация в интернет и попаднах на Вашата статия. Виждам, че е от преди години, но ако имате информация ще се радвам да я споделите.

  • marabu bg says:

   Здравейте, Цвета. Наистина статията не е актуализирана скоро, а тези платформи, за съжаление, доста често си менят правилата. Не сме специалисти по темата и отдавна не сме се запознавали с условията им. Най-добре, се свържете с българската форум група, в която най-вероятно с готовност ще ви помогнат. :) Ето тук: https://www.etsy.com/teams/8714/bulgarian-artists
   Друг вариант, за който се сещаме, са Artery – специалисти, които помагат на творци в Етси. С тях можете да се свържете тук: https://www.facebook.com/ARTery.for.crafters/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

   Неодобряване | Отговор | Бързо редактиране | Ре

 25. Цвета says:

  Благодаря много :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*