Кроше – предизвикателството да моделирате с тел

Blog_18_w15-kroshe-predizvikatelstvoto-da-modelirate-s-tel-615Всеки творец постоянно трябва да мери успеха и вдъхновението си със световните тенденции, да бъде в крак със всичко, което се случва на ниво извън нашите малки предели. Това със сигурност се отнася и за авторите на бижута. Професионалисти или любители, откривайте нови техники и търсете нетрадиционното им прилагане… 

Ако изработвате бижута като хоби, носете ги с гордост, за да бъдете интересни и различни. Ако сте поставили началото на бизнес с ръчно изработени бижута, то това е начина да се откроите от масовата бижутерия. И тъй като в Ателие Марабу предстои нов любопитен интензивен курс, решихме да ви представим техниката „Плетене на кроше”.

Прилагането й в правенето на бижута е малко познато в България и с нея лесно ще изпъкнете измежду широко разпространените низани бижута. Дори и да не си падате по плетки, тази техника ще ви заинтригува с интересните и безкрайни възможности, които ви дава в правенето на бижута от синтетични и кожени шнурове, тел за низане, медна тел и вплитането на мъниста. Тя е толкова лека и приятна. А ние сме сигурни, че с повече фантазия можете да сътворите уникални бижута.

1. Как да започнем да плетем кроше?

Ползвайте нишки от различна материя – от вълна до тел, за да създадете модели с най-разнообразен дизайн. Има много информация, схеми, проекти, уроци и видеа в интернет по темата. Начинаещите могат да започнат с по-основни и лесни схеми. Ето няколко картинки за базисна плетка, чрез които ще придобиете представа за най-основните и необходими знания.

Направете примка с възел в самото начало по показания начин, като оставите къс край от около 4 см, а дългия постепенно ще размотавате от вашата макара.

Вкарайте куката в примката, хванете нишката или телта по показания начин между пръстите си. Така улеснявате движението на ръката си. Поставете дългия край първо под куката, заобиколете я и поставете куката под нишката (телта). Така ще можете да захванете нишката (телта) с куката и да я издърпате през оформената примка.

Повтаряйте движението, докато достигнете желаната дължина. Ако работите с вълнена нишка се получава красива плитка, ако използвате тел – подобна на верига плетка, при която трябва да правите равномерни примки.

Когато решите да привършите плетенето, отрежете края и направете възел по показания начин на картинка 10, 11, 12 и 13. Започнете го като усучете 4-5 пъти единия край около другия, след което стегнете силно, за да се получи здрав възел.

Ако добавяте мъниста в бижуто, предварително преценете къде ще ги вплетете във вашия дизайн – симетричен или не. Недейте да следвате стриктно моделите, които сте намерили във форумите и сайтовете по темата, вложете индивидуалност и фантазия, с изключение на моделите, изискващи прецизност и точност на изпълнението.

2. Няколко насоки за плетене с медна тел:

И все пак ще мине време, докато дойде момента сами да измислите свой собствен дизайн. Ето прекрасното бижу „Пролет в лилаво“, с което нашата ученичка Кръстинка Асенова участва в конкурса „Отпразнувай своя стил със SWAROVSKI ELEMENTS 2011“.  Прецизната й работа и фантазията, с които изработва моделите си, заслужено й донесоха голямата награда  в категория Работа с тел.

Плетенето на кроше с вълнена нишка е значително по-лесно. При работата с медна гъвкава тел има някои особености, с които ще се срещнете. Ползва се най-често гъвкава тел с размер 28 G, също така 30, 32, 34. Повече информация за размера на телта в гейджове (G) можете да намерите в секция и за различната й употреба, можете да намерите в категория Цветна гъвкава тел Artistic Wire.

За да не изглежда разхвърлян дизайна ви, е важно да правите, правилни и симетрични примки. Нека да са достатъчно големи, за да бъде възможно преминаването на куката и телта през тях. Внимавайте да не мачкате телта. За плетка с по-ситен бод и мъниста подберете по-малък размер кука. В продуктовия каталог на Marabu.bg можете да намерите комплект за плетене на кроше.

2. Няколко идеи от нашето ателие:

Можете да сътворите най-различни бижута –  гривни, колиета и обици. А плетене в кръг предоставя интересна възможност за обици. В центъра или по външния им диаметър  можете да вплетете мъниста.

Важна част е завършването на модела – как да оплетете краищата с тел. След това лесно ще добавите в примката халкичка и закопчалка към нея.

DPP_0133

Преценете колко мъниста ще бъдат необходими за модела ви, защото те се нанизват на телта преди започването на плетката. Не забравяйте, че когато работите с по-дребни мъниста, компенсирате дизайна на бижуто с по-големия им брой.

DPP_0063

Иначе замисленото колие лесно би могло да се превърне в гривна. :) …Или можете да ползвате нашата идея, която доста олекотява самия модел и го прави различен. Долната част се състои от три преплетени вериги от медна тел 28 G. След като оформихме ушета от тел в края на модела, за тях закачихме Сатенен шнур с цвят коприна с помощта на фина намотка от медна тел.

Нашите примери са съвсем лесни за начинаещи в плетенето на кроше. Изпълнени с базови схеми, те са добро начало за всеки, заинтригуван от техниката.

2. Няколко идеи от интернет за вдъхновение:

4e723a311d21f5bfaf6e74c2e2d92656 4f38aa89117323dd731c765a5003e1b7 a1470dc70a4a74bfefb0c38420b412f7 il_570xN

Не забравяйте, учейки се, да се забавлявате и да ексеприментирате! Променяйте не само схемите, също и размерите на мънистата в един модел, цветовете на телта и вижте какви ще са резултатите. Несъмнено ще се получат всеки път различни и оригинални бижута. :)
А ако имате желание да опитате заедно с нас, елате на курс в Ателие Марабу – Твоите нови бижута – пет стъпки да подчертаеш стила си! Започваме от 20 април, а записването е от тук: http://ateliemarabu.com/lesson/tvoite-novi-bijuta-pet-stapki-da-otkriesh-stila-si

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Кроше – предизвикателството да моделирате с тел

  1. Красимира Калоянова says:

    На думи изглежда лесно, но ще ми трябват доста тренировки преди и аз да успея да сътворя такава прелест.

  2. милена says:

    Какви са магическите свойства на планинския кристал – интересно за приложението му

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*