Правилото на тройката – златната ябълка в дизайна на бижутата II

С настоящата статия продължаваме да разкриваме тайните съставки за успешен и балансиран дизайн на ръчно изработените бижута. Към Златното правило на тройката ще добавим още един важен принцип, подкрепен с богат илюстративен материал от колекцията на Ателие Марабу.  

Да, истина е! Нечетният брой и инкорпорирането на нечетни мотиви в композициите на моделите води до хармоничен и атрактивен резултат. Това е така, защото те са изключително въздействащи, запомнят се лесно и визуално имат по-голяма притегателна сила.

Съвсем естествено, мисълта ни е устроена да разделя обектите по двойки. Ето защо, нечетният брой на елементите в дизайна на бижутата, ще предпази моделите от обезличаване и уеднаквяване. Зрителският поглед няма да пробягва набързо, а ще задържи вниманието си върху него, изследвайки композицията от край до край. Във Фън шуй, нечетните номера описват динамичната енергия на Ян, която има способността да съзидава, развива, разширява и движи. Четните числа отразяват Ин – тя е пасивна, ограничаваща, хладна и концентрираща.

Гривни и колиета с три нанизи винаги изглеждат очарователно и представят напълно точно този метод. Използвайте го, за да създадете йерархия в модела, за да комбинирате лесно различни размери мъниста, елементи, текстури и цветове, за да предизвиквате ясен и съгласуван проект. Съчетавайки правилото на тройката и принципа на нечетния брой в дизайна на бижутата, ще достигнете до ефектна, стабилна и балансирана композиция. С няколко примера ще ви подскажем различните похвати, които можете да следвате, по време на дизайнерския процес.

Колието за зодия Овен е с асиметрична композиция, изградена успешно с помощта на нечетен брой нанизи и едри фокусни мъниста. Трите реда с японски мъниста Тохо са уравновесени от редуващи се мъниста маков яспис и огнен ахат. Втората гривна, изплетена с диск Кумихимо, е пример за грабващ и запомнящ се дизайн. Трите мъниста вулканична лава, подбрани в гамата на сатенените шнурове, са интересен и чаровен акцент.

   

Представянето на принципа за нечетен брой с помощта на групирани елементи носи интересен ефект. Използвайте мъниста, обединени от еднакъв цвят или нюанс. Така направихме и ние в комплекта Crazy Daisy. Трите кръгчета от мъниста Котешко око, с цвят светъл топаз, свързват визуално двете двойки с цветове оливин и цъфнала праскова. В обиците, изработени с техниката Плетене с халкички, петте големи халки и трите висулки Сваровски създават типична триъгълна композиция. Тя носи приятна визия и хармония.

   

При колието Огън от любов, на първата снимка, използвахме похват с редуване на еднакви мотиви от нечетен брой мъниста. Ритмичната шарка от снежинков обсидиан, червен багрен нефрит, метално мънисто, червен багрен нефрит и отново снежинков обсидиан добавя дълбочина и динамика в модела от един наниз. В колието, изработено с Обемна спирална плетка, трите мъниста принтиран седеф правят визията оригинална и завършена. Определено привличат вниманието на зрителя, а техните цвят и форма обединяват плетките от ситни кръгли и триъгълни японски мъниста Тохо. По този начин разнообразието от форми и размери се успокоява и балансира.

   

Ще се радваме да споделите опит в изработката на бижута! Използвате ли нечетния брой във вашите композиции? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Правилото на тройката – златната ябълка в дизайна на бижутата II

  1. Светослава says:

    Признавам, винаги когато съм си правила някой по – простички бижута съм ползвала четен брой 😀 Сега разбирам какво ми е липсвало във визията.

    • marabu bg says:

      :) Чудесно! Е, понякога не всички правила са общовалидни! В някои от случаите, те не важат. Всички сме различни и подходите са индивидуални, но принципите целят да дадат основни насоки :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*