Правилото на тройката – златната ябълка в дизайна на бижутата III

Ако обожавате да изработвате сами бижутата си, със сигурност вкъщи имате своето малко работно местенце. Като трудолюбива пчеличка трупате разнообразни по форма и цвят мъниста и елементи. Случва ли се, обаче, когато замисляте нов проект, да не знаете от къде да започнете и как да съчетаете преливащите от кутиите мъниста и аксесоари?

В този момент, често използван подход е да определите гамата, в която ще работите. Така по-лесно ще организирате идеите си и ще придадете ред на привидния творчески безпорядък. Съвсем естествено възникват въпросите колко цвята да включите и как да ги свържете помежду им, така че да избегнете хаотични и разпиляни композиции. Изборът е индивидуален за всеки, но следните съвети могат да ви бъдат от полза при създаването на балансиран дизайн.

В основата на този принцип, като част от Правилото на тройката, е да се ограничите в три цвята. Това е добра отправна точка, с която гарантирате визуална хармония в бъдещия модел. Вече избрали цветовата гама, следва да свържете материалите в композиция. Подбирайте палитрата на ситните мъниста спрямо цвета на фокусните елементи. Единият вариант е те да бъдат в същата гама и по този начин да го допълнят, а другият – в контрастна и така да го подчертаят. Не употребявате еднакви количества от трите цвята. За да внесете магнетичност и стабилност в композицията, наш съвет е да се опитате да ги разделите в съотношение 6:3:1 или в избрана от вас намаляваща пропорция.

Изключително интересно е съчетаването на мъниста, принадлежащи към сплит-допълващи се схеми. Цветната схема „сплит” (букв. „разделен, разцепен”) се гради на следното правило: взема се един цвят, към който се комбинират двата съседни цвята на неговият противоположен. Например: ако изберем червения цвят, добавяме към него синьозелен и жълтозелен (съседни на противоположното му зелено). В сайта на marabu.bg ще откриете разнообразни предложения за мъниста, принадлежащи към нея.

С няколко примера от колекцията на Ателие Марабу ще се опитаме да ви подскажем какви стъпки да предприемате при проектирането на моделите си.

Вълнуващ и съживяващ ефект се получава, когато разпределите най-светлия избран цвят на равномерни места в модела. Така направихме в дизайна на чаровното Колие от ципчета и ефектните оплетени кабушони от урока на момичетата във Второ ниво на курса по Приложна бижутерия. Синьо и червено са част от триадична цветова схема. В съчетание с бяло, постигаме свежа визия с морски полъх.

Обиците са в атрактивна и напомняща за митичните египетски принцеси комбинация. Мъниста Тохо в цвят галванизирано злато допълват акцента от тигрово око и изграждат мотив от насочващи лъчи. Контрастът им с наситения цвят циан създава зашеметяващ резултат.

   

Можете да използвате нюанси на един и същ цвят, за да постигнете приятен преливащ ефект. В обиците, изработени с Плетка Зидария, трите цвята мъниста Тохо създават красив етно мотив. Червеният триъгълник е притегателен фокусен център, а съчетанието от тъмно бежово към златно е плавно и допълващо.

Не се притеснявайте да смесвате три цвята на метални елементи – може да се получи атрактивен и оригинален резултат. Обиците от втората снимка са модели от урока Бродерия с мъниста и Сутаж и са интересен пример за съчетание на топла и студена гама. Кръгли мъниста Тохо с цветове галванизирано злато и сребро свързахме помежду им чрез цвят заскрежен аметист. Той, от своя страна, успешно допълва центъра от перли Сваровски бургунди. За да стоплим визията, използвахме Тохо тръбички тюркоаз. С тях малко преминахме ограничението от три цвята, но обиците се получиха оригинални и нетрадиционни.

   

Очакваме вашите коментари по темата! Кои са любимите ви съчетания? Използвате ли по-смели комбинации? Ще се радваме да споделите с нас творенията си :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*