Стъпка към промяната – сардоникс, серпентин и седеф

Вижте какви камъни с холистично влияние подбрахме днес. Прочетете за тяхното въздействие върху тялото и душата ни и направете стъпка към промяната.

Сардоникс

Сардониксът, известен още като сардеров оникс е смес от сардер и оникс. Древните автори са смятали за ценни единствено образците в черно, червено и бяло. Редуват  се прави бели ивици от оникс и кафяво – червени от сардер.

   

Сардониксът се използва от хилядолетия. Тъй като се състои от различни по цвят пластове, от него са изработвали печати и камеи. Римляните резбовали върху него образите на Марс и Херкулес и вярвали, че те ще направят притежателя си безстрашен и храбър. В по-късни времена  го носели съдиите, защото вярвали, че ще ги дари с красноречие.

      

Сардониксът е камъка на силата и протекцията, който насърчава търсенето на смисъл в живота. Носи  щастие и стабилност в брака и партньорството, привлича  приятелите  и  късмета.

Untitled-2

  • ДУША: Подсилва волята, самоконтрола и издръжливостта. Камъкът облекчава депресията, помага за усвояване  и анализиране на информацията.

Черният сардоникс абсорбира  негативната енергия, безцветният – пречиства, а червеният – стимулира.

  • ЗОДИИ: ЛЪВ, ДЕВА, ОВЕН, ВЕЗНИ

За някои от тези зодии можем да ви предложим зодиакални бижута, изпълнени с други полускъпоценни камъни. За Овен – с маков яспис и за Везни –  с опал.

  • ТЯЛО: Помага при наранявания, кръвотечения и има успокоително въздействие. Лекува  белите  дробове  и  костите  и  връща  чувствителността на сетивните органи. Регулира метаболизма  и  заздравява имунната система, спомага за  приема и отделянето  на хранителните вещества в  организма.

Серпентин –  Кундалини енергия

С името серпентин се нарича група от около двадесет минерала със сходен химичен състав и свойства. Цветът е в зелената гама с различни оттенъци и наситеност.

   

Коренът идва от латинската дума за змия, може би защото някои камъни  наподобяват по цвят и шарка змийска кожа. По  тази  причина от дълбока древност се  е  вярвало, че това е камък – пазител от змийски ухапвания, а  по-късно се използва и като противоотрова за всички отрови. От него са изработвани чаши и съдове. През последните столетия серпентинът широко е използван и за изработване на аптекарски съдове и е наричан „аптекарски камък“.

      

Някои серпентини са много близки по външен вид с нефрита и жадеита.

С красивите мъниста руски серпентин, в съчетание с корал и опушен кварц, изработихме оригинално бижу-вратовръзка за зодия Скорпион.

Untitled-1

  • ТЯЛО: При главоболие, нестабилно кръвно налягане, настинки, бъбречни инфекции,  диабет, камъни в бъбреците, хипогликемия, нервност, помага за усвояване на калция и магнезия.
  • ДУША: Камъка стимулира енергията Кундалини и  ви помага да преодолеете страхове. Кара ви да чувствате ,че контролирате живота си и носи  емоционален баланс.
  • ЧАКРИ:  Слънчев сплит.  Пречиства чакрите и стимулира теменната чакра.
  • ФЪН ШУЙ: Силно защитен камък. Поставен в ъглите на помещение, възстановява  мира и хармонията, елиминира силно негативна енергия. За тази цел трябва да се държи на определеното от вас място  за около 5 мин. и след това да бъде пречистен с течаща вода за около 2 часа.

Може да бъде почистван и разреждан от негативни енергии чрез течаща топла вода или чрез морска сол.

Седеф

Седефът представлява външната твърда обвивка на множество мекотели – миди и охлюви. Отличава се с изключителна здравина, устойчивост и най-вече с иридесценция – качеството  да променя цвета си при промяна на зрителния ъгъл.

   

Характеристиките му  са почти идентични с тези на перлите. Неслучайно  в някой от езиците е  наричан „майка на перлата“ – mother-of-pearl (англ.).

      

Вярва се, че седефа е символ на душевната чистота и красота. Накити със седеф са много полезни за преодоляване на затвореността, подчертават очарованието и нежността. Седефът символизира женското начало, грижи се за спокойствието и семейството.

Untitled-3

  • ДУША:  Носи радост, красота, спокойствие, чистота, невинност.
  • ТЯЛО : Седефът притежава силно обезболяващи свойства. Подходящ при счупвания и заболявания на костната тъкан. Хармонизира функциите на организма.

Стрит на прах действа пречистващо на организма. Полезен за жлъчката и черния дроб. Носен от болен човек потъмнява и губи блясъка си, но подпомага лечението.

Всички статии в категория „Холистични бижута“ се осъществяват с любезното съдействие на Marabu.bg и под редакцията на Йорданка Григорова.

Ако имате допълнителни въпроси към Камелия, оставете коментар.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*