Триумфът на камъните – няколко любопитни факта за тях – II част

Триумфът на камъните продължава със…

Сардоникс

Сардоникс е червеникаво до кафява разновидност на оникса, част от семейството на кварца. Неговата шарка може да е разнообразена от белезникави петна и ленти. Червеният цвят се дължи на съдържанието на сардер, смятан от някои за разновидност на карнеола.

Както оникса, този камък по-често се използва за изработката на мъжки бижута. Предците ни са вярвали, че оникс е камък на смелите, борбените и упоритите. Дава сили, прави хората целеустремени и уверени. Сардоникс мотивира, повишава личностната сила и себеконтрола, повишава положителните вибрации. По-големи находища има в Бразилия, Индия, Уругвай, Германия, Русия.

Опал

Артефакти на възраст над 6000 години доказват, че опал е използван още от дълбока древност. Ценен от ацтеките в Мексико и от европейците през Средновековието, днес той остава изключително популярен. Представляващ хидратиран силициев диоксид, неговото водно съдържание достига понякога до 20%.  През 18-19 век вярвали, че опалът свети, докато човекът, който го носи, е жив, а при смъртта му губи блясъка си. Днес е известен фактът, че опалът реагира на температурата на човешкото тяло. Това е най-често прозрачен бял камък с преливащи цветни багри, но могат да се срещнат още разновидности – черен, огнен, арлекин (като многоцветна мозайка), царски (червен, бронзов), лехосопал (зелен). Обикновеният опал е безцветен и прозрачен. В България се срещат някои негови разновидности – около Първомай, в Източните Родопи – Кърджалийско и Хасковско. Най-голям добив на опал има в Австралия, също така в Бразилия, Мексико и САЩ.

         

Розов кварц

Любимият на много момичета розов кварц може да има полупрозрачен млечен цвят на роза. Класически определен като камък на любовта, той най-често може да се види във формата на мъниста, кабушони и камеи. Неговите ювелирни качества са ценени още преди хилядолетия. Древните римляни вярвали, че има и лечебни свойства. Качествени находки от камъка се добиват в Бразилия, Мадагаскар и региони на САЩ. По-малки залежи има в Германия, Италия и Шотландия.

Тигрово око

Тигровото око е друг член от семейството на кварца. Разпознаваем от повечето хора, той носи прекрасен златисто-жълт до кафяв цвят, наподобяващ дивите очи на тигър. Тези характерни жилки се дължат на примеси от железен оксид в състава му. Открива се най-вече в скали, богати на желязо. Вярвайки в неговата изцелителна и мотивираща сила, още римските легионери започнали да го носят като амулет. Тигрово око се намира в Южна Африка, Австралия, Мианмар, Индия и САЩ.

         

Топаз

Най-често топаз се асоциира с ярък и наситен жълт, лимонен или златист цвят, но негови разновидности съществуват и в кафяво, синьо, оранжево, червено и розово. Името му произлиза от древното название на остров Зебергет в Червено море – Топазос. В Русия често го наричат сибирски елмаз. Древните гърци смятали, че топазът може да направи тези, които го носят, невидими, а други легенди разказват, че подобрява зрението. Днес някои учени смятат, че топазът става известен в Европа едва през 18 век, когато големи количества започват да пристигат от мините в Бразилия. Преди това, топаз други светло-жълти камъни, в частност жълт берил, хризоберил, жълт сапфир и други. Един от най-известните топази е “Браганза” (1680 карата). Той е инкрустиран в португалската царска корона и дълго време е смятан за най-големият елмаз. Топаз се добива в Бразилия, Шри Ланка, Пакистан и Русия.

Турмалин

Турмалинът е един от най-пъстрите, интересни и разнообразни камъни, използвани главно за целите на бижутерията. Има голяма твърдост, а в състава му влизат калций, калий, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други. Поради сложния си химически строеж, той се среща в различни обагряния. Турмалин с тъмночервени, малинови и розови нюанси се нарича рубелит, този със сини – индиколит, ахроит е безцветен, верделит – зелен,  шерл – черен, хамелеонит – обагрен в маслинено зелено при дневна светлина и винено червено при изкуствено осветлени. Името му идва от официалния език на Шри Ланка. Синхалската дума „turamali“ означава камък със смесени цветове. Други преводи го свързват с „камък, привличащ пепелта” и го обясняват със свойството му да се наелектрезира при нагряване. Турмалин се добива в Бразилия, Шри Ланка, Южна и Югозападна Африка, Нигерия, Зимбабве, Кения, Танзания, Мозамбик, Мадагаскар, Пакистан, Афганистан и в САЩ. В България се среща черната разновидност на турмалин – Витоша, Плана, Сакар, Родопите и др.

         

Тюркоаз

Този камък се среща в нюанси на лазурносиньо, турско синьо, зелено и жълтозелено. В древността негови находища е имало в Персия, а в Европа е внасян през Турция по пътя на коприната. Ето защо, в буквален превод името му означава турски камък. Тюркоазът не е толкова твърд, колкото други полускъпоценни камъни, затова трябва да се пази. Тюркоазът трябва да бъде защитен от ярка слънчева светлина, топлина и козметика, защото дехидратацията му може да повлия на оцветяването на камъка. За да се грижите най-добре за него, не забравяйте да избършете тюркоаза с мека кърпа след носене, за да премахнете грим, прах и мръсотия. Бъдете особено внимателни при почистване на бижута от тюркоаз в сребърен обков, тъй като някои вещества, предназначени за почистване на сребро, може да имат вредно въздействие върху тези камъни.

В миналото българките зашивали малко камъче в дрехата на мъжа си, за да бъдат обичани. В древността вярвали, че тюркоазът променя цвета си, ако съпругата изневери на мъжа си, а ако подарите на любим човек тюркоаз и след време избледнее, това е знак, че е разлюбен.

В България се среща в Източни Родопи. Находища на този минерал са известни в Средна Азия (Иран, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан), Китай, САЩ, Австралия и други страни.

         

Сподели:
Тази статия е публикувана в Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*