Търсач на светове – етно разкази за смели момичета – I

Днес поемаме на вълнуващо пътешествие назад във времето към древни култури и светове. Наситени с ярки цветове и характерни мотиви, те вдъхновяват съвременните автори от различни области на дизайна. Пречупвайки традиционните палитри, текстури и сюжети, те създават оригинални и запомнящи се модели, носещи характер, душа и история. Ще потърсим къде и как се зараждат бижутата, за да открием какво се корени в основата на така популярния днес етно стил. Чаровен и зареждащ, етно стилът е спечелил много момичешки сърца. Вдъхновен от историята на античните култури и древни племена, той е гъвкав и оригинален, адаптивен към всеки един характер и визия. Крие омагьсваща и притегателна сила, която завладява хипи-културата през 60-те и 70-те години на 20 век. Етно визията напълно отразява идеите на бунтарското движение, начинът на изразяване и поведение. Жив, екстравагантен, експериментиращ, индивидуален, екзотичен, изразителен, див – няма да сбъркате, ако използвате някой от тези епитети за интересния етно стил. Съчетаващ напълно естествени материали,  той най-силно се доближава до природата, а неговия комфорт пасва идеално и на забързания градски живот.

         

Бижутата възникват още преди древните народи да имат своя писменост. Затова историята на едно племе или етнос се предавала на поколенията чрез съхраняването на традиционните изкуства и занаяти. Изработените творения били наследявани от децата като свещени предмети, криещи духовете на богове и прародители. Изработени от естествени материали – дърво, полускъпоценни и органични камъни, миди, кост, влакна, растителни черупки, те носят истински малки частици от местните планини, езера, гори и морета.

         

Намерени мъниста от мидени черупки и пробити миди, за да бъдат носени като висулки, сочат появата на любимите ни украшения още по време на каменната ера, преди 100 000 години. Думата бижутерия, на английски – jewellery и jewelry на американски англйски, произлиза от латинската „jocale”, която от своя страна, означава играчка. Във времето и при различните народи бижутата са били използвани с различни цели. В началото, те имали съвсем функционална роля – да придържат дреха, наметка или шал. По-късно с развитието на човечеството, започнали да ги носят като защитни амулети, приписвали им лечебни свойства, били символ на социален статус или белег за принадлежност към даден етнос, религия и социална прослойка. Тъй като вярвали, че бижутата предпазват душата от външни влияния и болести, те покривали с характерни украшения различни части от тялото – глава, коса, нос, шия, деколте, уши, ръце, глезен, талия. Съществувала концепцията, че давайки и приемайки едно украшение, то приема част от духовете на тези, които го носят или докосват. Така то става мощен преносител на енергия и изгражда духовна връзка между поколенията във времето и пространството.

         

Нюансите в етно стиловете са разнообразни и изобилстващи, в зависимост от страната, от която произлизат. Общото между тях е, че отразяват характерните народни традиции и занаяти. От Африка и Австралия полъхват горещи цветове, геометрични мотиви и бронзов тен, типични за Саваните. Ярък и агресивен, африканският стил е подчинен на дивите страсти. Типични материали са дърво, слонова кост, полускъпоценни камъни, животински зъби и рога, а традиционни мотиви – шамански маски, амулети, божества, традиционни музикални инструменти, керамични съдове, крокодилски и змийски принтове, пера от екзотични птици, примитивни рисунки в черно и червено. Африка е родината и на египетския стил. Мистичност, изчистени и разпознаваеми строго подредени геометрични и художествени мотиви, растителни орнаменти, включващи преплетени клонки на нар или лоза, папрат, цветове на лотос и палмови листа, древни йероглифи, разкошни колони и фрески, напомнящи за величието на Клеопатра и духа на древната цивилизация. Цветовата палитра е издържана в “пясъчни” неутрални цветове – светло жълт, бежов, слонова кост и охра и задължителните наситено синьо, зелено и керемидено червено.

         

Огромната по територия Северна Америка ражда каубойски, индиански, и мексикански стил. Кожа, ресни, амулети, мотиви с револвери, орли, криле, пера, подкови и коне идеално се вписват в тях. Наред с всички нюанси на кафявия цвят, характерни за каубойския стил са деним, бяло, черно и червено. Ако предпочитате пъстри тонове и шарени комбинации – спрете се на индиански и мексикански стил. За тях за характерни наситените нюанси на жълто, червено, оранжево, синьо, зелено. Добавете цветни ленти в косите или вместо гривни и ще бъдете неотразими през летния сезон!

Съседната Южна Америка предоставя съвсем различни усещания, наследени от древните инки, обитаващи перуанските Анди, митологичните жени-амазонки, криещи се в дъждовните тропически гори и настроение, полъхващо от екзотиката на Карибско море. Тук стилът е характерен с истинска експлозия от цветове – не се притеснявайте да бъдете ярки!

Флорални мотиви, сюжети с тигри, огнени дракони и пърхащи колибри носят източноазиатските стилове, сред които са японски, китайски, индийски. Цветовете варират от живи и играещи до натурални и притихнали. Използвайте наситените нюанси на розово, кобалтово синьо, червено, лилаво, черно, зелено или техните по-пастелни тонове. Близкият изток е типичен с арабската и персийска култури, осеяни с топли цветове, богати ориенталски мотиви, загадъчни и романтични елементи, напомнящи за приказната Шехерезада. От тези култури можете да си откраднете съчетания от циклама, наситено лилаво, оранжево, бордо, черно, пясъчно, горчица, турско синьо – всички те носят силен заряд.

         

Да се завърнем на Стария континент! Богата на култури и древни цивилизации, Европа ни предоставя гръцки стил, древния келтски стил, хладния скандинавски, тиролски и по-ярките славянски стилове. Скандинавски и гръцки стил предразполагат към чисти, светли и стилни комбинации от бяло, синьо, лимонено жълто. Традиционните гръцки мотиви могат да преливат от класически орнаменти до пищни и богати мотиви. Съвременните декоративни възли са наследени от древните келти, обитавали Централна и Северна Европа преди повече от 2000 години. В симетрични и асиметрични композиции, те стилизират графично природни елементи, астрономически съзвездия и спирали, влагат силни символни значения. Изкуството на келтските възли е адаптирано в орнаментирането на много раннохристиянски монументи и кръстове, шарките на мозайките от Римската империя, във византийската архитектура и в илюстрирането на средновековни книги. В съвременните бижута, те често са интерпретирани по интересен и атрактивен начин, а характерни цветове са зелено, кафяво, червено.

Голяма част от европейските стилове е отредена на източноевропейските или славянски, както решихме да ги обобщим. Те са приветливи и изключително цветни. Неизменно присъстват бродерии и принтове със стилизирани флорални и геометрични мотиви, плитки, използвани по различен начин в прическата на косата или в дизайна на бижутата.

И накрая, нека не забравяме топлината, която излъчва българският възрожденски стил. Стилизирани слънца и цветя греят върху традиционните ни носии, а лабиринти от стилизирани ромбчета, кръстчета, спирали, квадратчета и снежинки символизират плодородие, благополучие, справедливост, женитба, веселие, утеха, равновесие между природните стихии и човека. Всички тези богати орнаменти, завещани от древните траки, славяни и прабългари, придават оригинална визия. Несъмнено, период от нашата история е повлиян от културата на византийци и римляни. Умелата интерпретация на характерните им мотиви води до атрактивна визия. Те носят царствено величие, пищен разкош и изобилие от форми.

         

Етно стилът дава възможност да се прехвърлим в друго време и пространство, да внесем усещания от непознати измерения. Вашият стил е начинът, по който изразявате себе си, свободата да показвате емоции и чувства чрез дрехите, бижутата и аксесоарите, които обичате. Използвайте го смело, бъдете себе си!

Успяхме ли да ви накараме да хвърлите нов поглед над ръчно изработените бижута? Тайничко се надяваме, че сме ви дали интересни идеи за вашите модели и сме ви вдъхновили за участие в Етно Магия! Очаквайте скоро любопитно продължение по темата! Дотогава очакваме да коментирате и да ни покажете вашите нетрадиционни предложения в сайта на конкурса!

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

5 Responses to Търсач на светове – етно разкази за смели момичета – I

 1. Костадинка Добрева says:

  Много интересна статия. Чрез нея ме вдъхновихте да участвам в конкурса Етно Магия.

  • marabu bg says:

   Благодарим за чудесната оценка! :)
   Искрено желаем успех в конкурса. :)

   Мислим да продължим темата с различните стилове в бижутата. На Вас допада ли Ви идеята? :)

 2. Костадинка Добрева says:

  Страхотна идея! Много ми допада, както да науча за различните стилове, така и нещо повече за символиката в бижутерията.

 3. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица втора! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*