10 трика как да оптимизираме участието си в крафтърски базар!

Днес решихме да ви предизвикаме с темата за крафтърските базари. С наближаване на есента се прокрадва и мисълта за нови тенденции, нови придобивки, за идващи празници и любимите хора, които да зарадваме. Не пропускайте шанса си да се възползвате от празничната еуфория, завладяваща всички и да се включите в организираните есенни и зимни панаири! Те са уникална възможност за изява на всеки автор на ръчно изработени бижута и отличен начин за създаване на полезни контакти с творци от вашата област. Подготвихме за вас 10 съвета, с които да ви помогнем да оптимизирате бъдещите си участия.

Голямото проучване

Направете проучване преди да предприемете голямата крачка. Поинтересувайте се за предстоящи базари и кои са техните организатори. Ако ви вдъхват доверие и рекламата е достатъчно силна и би набрала посетители – действайте! Посетете магазини и ателиета за ръчно изработени бижута, на които се възхищавате и „откраднете“ идеи. Разглеждайки моделите, обърнете внимание какво ги прави нестандартни и уникални, как са изложени те и какви стойки и етажерки са използвани. Често организирането на малко пространство е по-трудно, отколкото на голямо, затова обърнете внимание как е усвоено то и как са разположени отделните сектори. Ако не можете финансово да поемете сами цяла сергия, потърсете възможност за сътрудничество с познат, на когото имате пълно доверие. Можете да поделите щанда и съответно таксата за участие. Друг вариант е да потърсите предлагане на консигнация при автори с по-голям опит и чести изяви в различни базари.

         

Когато получите мястото си…

За избора на място за вашата сергия е много важен потокът от хора и колко от тях биха оценили труда ви. Определете целевата си група и я потърсете. Когато разберете къде ще бъде вашата сергия, веднага се съобразете с това дали е островна, в ъгъл или в редица и според това да я подредите към посетителите. Много е важно какво ще бъде осветлението, така че да се намери оптимален начин за представяне на бижутата. Понякога, на такива места сигурността е занижена. Затова е необходимо да следите и описвате стриктно бижутата си. Помислете как ще осигурите накитите си, в зависимост от тяхната себестойност – по-скъпите дръжте близо до вас, а по-евтините поставете отпред. Добра идея е да снимате първоначалната наредба и регулярно да сверявате моделите си. Ако забележите липса, веднага уведомете организаторите.

Предвидете времето, в което ще има посетители

Потърсете информация и се опитайте да прецените по кое време и в кои дни потокът от хора ще бъде най-силен. Така по-лесно и ефективно бихте организирали времето си, ако решите някой да ви замести. За всеки креативен човек е трудно да се задържи на едно място, но не забравяйте, че за да развиете бизнес с бижутата си, малко или много се превръщате в търговец. Ако искате да постигнете успех, ще трябва да търсите изява и да се рекламирате постоянно.

         

Какви ще бъдат съседите ви?

Всяко начало е трудно! Най-важно е да не се отказвате и да вложите ентусиазъм, за да разработите сергията си. Не забравяйте, че от изключителна важност е средата. Задължително поискайте място, където ще има сергии от вашата област. Не ги приемайте като конкуренция, а като потенциални партньори. Техните клиенти могат да станат и ваши! Много по-лесно би било, ако имате вече развит сайт. Тогава клиентите ви с удоволствие ще ви намерят и на организираните базари.

За всекиго по нещо – правилна тактика ли е това?

Сондирайте данни за ценообразуването на ръчно изработените модели – оправдани ли са вложените материали, време и труд. Преценете как да подходите – да използвате сложни и обемни като време техники (например плетки) с по-евтини, но качествени стъклени мъниста или да вложите ефектни и скъпи полускъпоценни камъни. В първия случай цената трябва да оправдава вложения труд и време, а втория – самите материали. Тук идва въпросът – добре ли е да предлагате от всичко, за да сте абсолютно сигурни, че ще уцелите желанията на клиентите? Нашия съвет е да заложите на единия от двата подхода, за да се придържате към стила си и вашия щанд да изглежда професионален и издържан.

Винаги свежа визия!

Не позволявайте да задържате по време на участията си стари бижута! Това прави лошо впечатление. Освежавайте сергиите, като сменяте моделите с нови. Бижутата, които не предизвикват интерес или са се застояли по-дълго, можете да предложите в разпродажба. Отделете специално пространство за тази цел, измислете атрактивен начин за привличане на внимание. В краен случай, винаги можете да ги развалите и да използвате материалите. Ако не ви хрумва как да ги оползотворите, направете любопитни демонстрации с тях на посетителите ви!

         

Комбинирайте сергията си с ателие

Най-добре за бизнеса ви ще е да комбинирате получената сергия с функциите на ателие. Това ще направи вашето място индивидуално и различно. Превърнете го в артистично местенце за изява. Подгответе се с каталози с ефектни снимки на вече изработени от вас модели, добавете списания с атрактивни идеи и поканете посетителите да изработят нещо сами. Приемайки предизвикателството да направят сами своите бижута, те ще бъдат очаровани от дадената им възможност. Така ще спечелите фенове и ще разширите кръга от потребители.

Грижа и отношение към клиента

Най-хубавото на крафтърските базари е, че срещате клиентите си – хората, които обожават вашите бижута. Истинско удовлетворение е да видите, че те носят моделите ви и оценяват това, което правите. Наблюдавайте ги внимателно! Вникнете в стила им и се опитайте да предложите накити, които със сигурност ще им допаднат. Давайте им съвети относно бижутата, които биха им подхождали спрямо структурата на лицето и тялото. Тук в помощ могат да бъдат статиите ни от категория Езикът на бижутата – какво трябва да знаят всички, които обичат да ги носят. Запомнете клиента си и изненадвайте редовните с малки подаръци!

Професионализма се оценява високо

Рекламните материали, декорации и обзавеждане трябва да са издържани в една стилистика и обвързани от вашата марка. Наложете я! Вложете средства и направете стилни и изпипани етикети. Постарайте се цените да са с добра видимост – някои от клиентите се притесняват да питат за стойността на продуктите. Можете да се подготвите и с каталог с цени и снимки, където посетителите ви ще имат възможност да видят и неизложени модели.

         

Предложете картички и опаковка

Добавете чар към вашата сергия и обслужване! Всеки закупен накит поставяйте в красиво ръчно изработено пликче или кутийка с вашето лого и стилистика. Бъдете готови да предложите услуга като опаковане на бижу. Със сигурност ще трогнете посетителите, ако бързо спретнете нестандартна визия на подаръка, с който да изненадат специален за тях човек.

Участвате ли в арт базари? Споделете ни вашия опит и какво правите, за да бъдете уникални и интересни? Очакваме коментарите ви! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*