Стъпка към промяната – хулит, хематит, хризопраз

Още три полускъпоценни камъка с по-малко позната, но любопитна история. Научете как можете да въздействате на тялото и душата си, носейки ги като холистично бижу.

Хулит – камъкът на успокоението

Хулитът е сравнително нов ювелирен материал. Открит е през 1868 година от канадският геолог Хенри Хау и носи  неговото име.

   

Цветът му е млечнобял с черни или сиви жилки. Изключително успокояващ  камък, идеално средство срещу безсъние.

         

Камък, който формулира амбициите – духовни  и  материални и ни помага да ги осъществим.

ЧАКРИ: Пазител на горните чакри – 5-та, 6-та и 7-ма.

ТЯЛО : Успокоява цялото тяло и отпуска мускулното напрежение, намалява стреса.

Балансира калция в организма – помага на зъбите и  костите. Засилва паметта.

ДУША: Свързва духовни пространства, хармонизира и ни подготвя за нови прозрения. Хаулитът носи спокойствие и спомага за елиминирането на яростта и гнева. Стимулира любознателността и  комуникацията.

Хематит„Камъкът на Щастието“

Хематитът е минерал с непрозрачен черен или червеникаво-кафяв цвят, лъскав с метален блясък. Името му произлиза от гръцки αίμα – кръв.

   

Египтяните са го използвали за изработка на различни декоративни украшения и предмети, а в Индия бил амулет за храброст и мъдрост. Стрит на прах се използва за пигмент в боите и по тази причина ндианците са рисували с него лицата си преди битка.

         

Хематитът е  предпочитан материал от  бижутерите, които го вграждат в брошки и гердани. Трябва да се внимава при покупка, защото може да се сбърка с черен ахат, гагат и обсидиан.

ДУША: Това е  камък, който зарежда с оптимизъм и воля.

ЧАКРИ: Коренна

ЗОДИИ: Голяма част от астролозите смятат, че това е камъка на Овена, но може да се носи и от Рак,  Скорпион, Водолей и Близнаци.

Нашето предложение за зодиакално бижу за Овен е изпълненно с маков яспис и огнен ахат, за Рак – с бамбуков яспис, за Скорпион със син авентурин, за Близнаци – с японски седеф и жълт унакит.

ТЯЛО: Камъкът успокоява гнева, помага при заболявания на кръвта, нервни пристъпи и  кръвотечения. Универсален лечител, който активира жизнената енергия. Изпозван още от древните лечители при болести на кръвообръщението и заболявания на органите свързани с него – далак, черен дроб, бъбреци.

Хризопраз

Хризопразът е разновидност на халцедона. Името му e комбинация от две гръцки думички – златист и зелен. Цветът му е зелен – ябълково зелен, бледозелен и смарагдовозелен, със стъклен блясък.

      

Предпочитан камък от гърци, египтяни и римляни, които са го използвали в съчетание с лазурита. В средновековна Европа се е считало, че камъкът носи пари и гони кошмарите. Йогите са го смятали за силен стимулатор на сърдечната чакра, а в  началото на ХVІІІ в. широко се е използвал в художествената и декоративна промишленост.

        

Подходящ талисман е за хора в деловата сфера и тези, които работят с пари, предпазва от материални загуби и мошеничество.

ТЯЛО: Помага при нервни кризи и болки в очите. Притежава успокояващо въздействие, премахва главоболието и усилва паметта.

ДУША: Противодейства на егоизма, опозиция на мнителността, спомага за по-голяма близост с другите. Помага да даваме прошка и да проявяваме съчувствие. Вярва се, че предлага духовна защита, предпазва от депресии, засилва равновесието на личността.

ЧАКРИ: Сърдечна

ЗОДИИ: Рак, подходящ и за Овен и Скорпион.

В категория „Зодиакални бижута“ в блога можете да откриете бижуто, което ние измайсторихме за момичетата Раци с естествени перли и бамбуков яспис.

Кръгли мъниста от Хулит можете да намерите в продуктовия каталог сайта на Marabu.bg в категория „Полускъпоценни камъни“.

Всички статии в категория „Холистични бижута“ се осъществяват с любезното съдействие на Marabu.bg и под редакцията на Йорданка Григорова.

Ако имате допълнителни въпроси към Камелия, оставете коментар.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*