Цветове от палитрата – виолетово

Виолетовият цвят се усеща като врата към невидимото, присъства в електромагнитния спектър, сравнява се с човешкия опит. То е дълбоко и вдъхновяващо, получавано от смесването на червено и синьо. В цветния спектър се намира срещу червеното. Тази комбинация е едновременно завършек и начало в цикъла с вибрациите, който се извисява извън видимия спектър.

Как работи виолетовото?

Ключът, водещ към разбирането на виолетовата енергия, се състои в разглеждането на това, как работят неговите цветови компоненти. Червеното е фокусиращо, концентриращо, динамично и активиращо енергията, докато синьото е охлаждащо, успокояващо и разширяващо енергията. Виолетовото носи нова сила на нефокусираното освобождаващо синьо и стабилизира агресивната енергия на червеното. Дълбоката безпосочна просторност на синьото, практически, се усеща в присъствието на червения цвят. В сравнение със синьото, силата на червеното по-често позволява да се изявяват творческите му качества, затова виолетовото се асоциира с въображение и вдъхновение.

         

Обвивката на патладжанът, чиято окраска носи страхът от дълбочината на нощните сенки и отровата на тютюневите цветове, съдържа токсични алкалоиди. Те могат да разрушат усещането за реалност, сравнявано с влиянието на виолетовите характеристики. Лечението също може да се сравни с качествата на виолетовото – съдържащото се в него синьо освобождава потока на енергията, а червеното повишава мотивацията да бъдем полезни на другите.

Шнолата във виолетова гама е прекрасен аксесоар, изработен с техниката Бродерия с мъниста, част от мини-курса Винтидж техники. Ретро визията е постигната не само с начина на изработка, а и с цвета на използваните материали – мъниста Тохо и кабушон от розов кварц. Виолетовата гама засилва романтиката и вниманието към детайла, толкова характерни за Викторианската епоха. Подобно е влиянието върху зрителя и при колието, изработено със Сутаж. Нежната лавандулова палитра потапя в мечтателност, а формата на висулката развива въображението. Нежният мек блясък на фасетираните чешки мъниста подчертава композицията, придава загадъчност и усещане за нещо невидимо и безкрайно.

   

Виолетовото и фантазията

Проблемът с виолетовата енергия е, че може да стане твърде автономна. Съдържащите се в него червено и синьо го правят толкова балансирано, че не е лесно да се погледне отвъд него. Когато се случи това, се намесва въображението ни – то превръща действителността във фантазия. Виолетовата сила разширява нашите познания към неизвестното, увеличава способността за раждане на нови идеи. Може да улови като в капан мечтателите и да ги пренесе във фантастичен свят на чудеса, където царуват съкровените им желания. Тук, реалният свят, със всичките му осезаеми и конкретни явления, е заменен с покровителство, духовност и личностно развитие.

Лавандулата, носеща енергията на виолетовия цвят, е традиционен лек срещу безсъние и безпокойство през нощта. Нейни изсушени цветове, поставени покрай леглото или потопени в масло, биха подобрили съня. Лавандулова есенция помага за многостранни болки – леки наранявания, изгаряния, болки в главата и притеснения.

         

С ефективната си сила, виолетовото може да донесе баланс и решение във всяка една ситуация. То помага да повишим чувствителността на енергията ни на всяко едно ниво. Тъй като лекуването изисква изграждане на нови системи (силата на червеното), съобразени с прецизна информация (силата на синьото), виолетовото може да ускори едновременно физическото и емоционалното възстановяване.

Колие Люлякови нощи е страхотно попадение, с което ще балансирате между привлекателност и загадъчност. Дълбокият цвят на кръгчетата, придаден от циркони в пурпурен цвят и мъниста Бали, успокоява закачливата композиция. Шнурът Ретина Menoni, в цвят аметист, прави визията мека и нежна, балансира тежката предна част. Дантелен разкош са очарователните обици от втората снимка. Чешки мъниста Tiles, мъниста Тохо и циркони, всички съобразени с виолетовата гама, са изключително закачливи. Подбуждат към нови идеи и вдъхновяват за творчество.

   

Виолетовото е важен цвят за тези, които използват уменията на синьо и индиго за физическо възприятие, тъй като доставя огромна енергия по време на работа. То има обединяваща сила, защото комбинира две срещуположни енергии. Погледнато от тази страна, може да помага на хора, работещи в контрастираща среда. Може би вследствие на способността му да балансира мислите и действията, виолетово често се използва по време на церемонии. То се възприема като най-богатия цвят в духовен план.

         

Добавете виолетово в дните, когато:

  • се нуждаете от балансиране на живота си;
  • желаете да ускорите естественото оздравяване на тялото си;
  • искате да използвате въображението практично;
  • имате нужда да интегрирате нови умения в ежедневието си;
  • искате да премахнете всякакви препятствия в живота си;
  • желаете да успокоите хиперактивност или да енергизирате хора в летаргично и/или депресирано състояние.

Е, харесвате ли виолетово и творите ли в тази гама? Очаквайте и другите ни любопитни статии от категория Палитра :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – виолетово

  1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  2. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица шеста! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*