Творците споделят: Геновева Георгиева от Arcobaleno

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-3-640Днес виртуалните ни срещи продължават с Геновева Георгиева от Arcobaleno. За нея оставането вкъщи не е било нещо ново и непознато. Дори, както тя казва, положението е подействало отрезвяващо, накарало ни е да оценим нещата около нас и да пренаредим приоритетите си. :)

  1. Как се чувстваш? Животът на творците е доста динамичен, как ти повлия оставането вкъщи?

Чувствам се добре, в унисон със самата себе си – свикнала съм да работя от вкъщи, това не ме плаши ни най-малко. Често ежедневието ни бяга на забързан кадър, сега имах възможност да съм “навреме”, без да препускам. Нямаше рязка промяна, свързана с оставането у дома, която да е нова за мен или да ме плаши. Единствено, неканена за кратко се отби паниката, но бързо я изгонихме :) Проблемът за мен бе страхът от неизвестното – какво ще ни отнеме този вирус, как ще се промени ежедневието ни от тук нататък, ще се справим ли с това, което ни очаква… но най-вече ми бе тъжно за децата – затворени у дома, с изнервени от ситуацията възрастни, вглъбени в новата порция черни новини… не исках дъщеря ми да се сблъсква с цялата тази плашеща ситуация, за това избрах да й обясня по своему какво се случва, кое да й кажа и кое не, използвахме времето у дома, за да творим заедно – изрисувахме прозорците на апартамента с цветни дъги, след това пренесохме творчеството и върху белите стени, с две думи – оцветихме сивата ситуация.

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-640

  1. Какво ти липсва най-много?

Най-много ми липсваха срещите с приятели, често обичам да се шегувам и да споменавам, че съм “стара душа”, може да съм израснала и да живея в модерен свят, но за себе си съм осъзнала, че до голяма степен целият този модернизъм ми тежи, а не ме улеснява, предпочитам личните срещи и дори по време на изолацията не ги замених с виртуални, а просто ми липсваха. Липсваше ми възможността да се насладя на любимия ми период от годината, когато всичко се пробужда и разцъфтява, но може би именно пролетта бе най-подходящото време да ни се случи всичко това, така поне природата не спираше да ни дава надежда и да ни показва, че всичко продължава и скоро ще бъде наред. Не ми се и помисля за пандемия в края на есента например, когато и без друго (поне за мен) всичко си отива, а не идва.

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-1-640

  1. Кои са предимствата в тази ситуация за теб? Успя ли да извлечеш положителни страни?

Моето лично усещане е, че ситуацията ни даде много ценни уроци, искрено се надявам, че е подействала отрезвяващо на много хора. Накара ни да спрем и да се замислим извън материалното, напомни ни, че не сме безмъртни, че светът не ни принадлежи, а сме му на гости за малко. В такива ситуации човек има възможност да се замисли и да преоцени и подреди приоритетите си, да благодари за това, което има и да не мисли за липсите…

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-2-640

Според мен пандемията бе възможност за хората, която ни напомни да бъдем човеци, да не бързаме, да не искаме… много ми хареса нещо, което бе споделил писателят Георги Господинов – да разберем, че “Аз сме” ще е по-важно от “Аз съм”. Това е! На моменти дори си мисля, че ни даде повече, отколкото ни взе…

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-4-640

  1. За един творец от огромно значение е вдъхновението. Къде го намираш сега?

Напоследък често си мисля, че не търся вдъхновението, то ме намира или е част от мен, със сигурност се случва и да липсва, но не го търся, изчаквам го търпеливо да дойде. Срещам го с различни лица и форми, настроения дори. Със сигурност обаче, моето неспирно, открито и непрестанно вдъхновение е морето – обичам го и го мразя едновременно, отнело ми е много повече, отколкото ми е дало и дори понякога си мисля, че вдъхновението, което намирам в него е неговата разменна монета – извинение. И въпреки всичко, когато съм близо до морето изпитвам едно неописуемо вътрешно спокойствие, моя си, душевна нирвана и усещане, че съм у дома.

tvortsite-spodelyat-arcobaleno-5-640

  1. Каква е твоята лична социална кауза?

Моята лична социална кауза е проста и егоистична, осъзнавам го и нямам проблем с това. Да бъда себе си, да правя това, което обичам, да казвам това, което мисля, да живея без маски (колкото и да е трудно днес), да се обичам, защото за себе си съм разбрала, че само когато се обичаш и си истински, можеш да си щастлив, осмислен и обичащ. Животът е твърде кратък, за да го живеем в компромиси. За мен не е проблем да кажа “виж, аз не те харесвам, не одобрявам това, което правиш, нямам нужда от теб”, така хем е по-лесно, хем не губиш излишно време и енергия за неща и хора, от които нямаш нужда, а и си искрен пред себе си, животът е по-хубав без лицемерие. Заразявайте с добро, в духа на миналия съвсем скоро празник – бъдете по детски откровени и… се насладете на това, което имате!

Намислете си желание и минете под цветната дъга заедно с Arcobaleno. Ако вече сте влюбени в някое от нежните бижута, изработени от Геновева, не се колебайте да се свържете с нея :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Предизвикателства и конкурси, Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*