Модни дрънкулки или масова бижутерия – коя е тя?

Изисква четене… :)

С настоящата публикация, решихме тържествено да се завърнем в света на бижутата! Не се притеснявайте – погрижихме се да ви представим една изключително любопитна тема, която да задържи интереса ви до края! Тъй като момичетата винаги са се вълнували от сезонните тенденции и малко или много се отдават на модните течения, ще е добре да си обясним термина костюмна бижутерия.

Коя е тя?

Може да сте чували понятия, свързани и описващи я до някаква степен – дрънкулки, модни бижута, имитационна бижутерия, масова бижутерия, ръчно изработени (хендмейд) бижута, евтина бижутерия. Първото и най-общо обяснение е, че това са бижута, изработени като орнаменти, допълващи актуалните модерни тоалети. Обикновено костюмната бижутерия е изработена от фалшиви или полускъпоценни камъни и перли, стъклени мъниста, пластмасови и акрилни мъниста, сребро, мед, месинг, метални елементи с нанесени покрития на благородни метали. Понякога с дизайна си имитират модели на световноизвестни дизайнери, но тяхното производство е масово с по-евтини и по-достъпни за хората материали. Това, обаче, не означава, че костюмната бижутерия е задължително некачествена. Изследвайки света на бижутата, можете да попаднете на модели с красив дизайн, добра и фина изработка. Най-често, за да се обясни какво изразява костюмната бижутерия, тя се сравнява с противоположната й изящна бижутерия, притежаваща занаятчийски качества, колекционерска и наследствена стойност, носеща спомени и добри инвестиции.

         

Малко история

Нека отскочим за миг назад във времето, за да открием от къде и как произлиза термина. Ясно се откроява през ранния 20 век и отразява въвеждането на костюма от Коко Шанел и бижутата, предназначени да го допълват. Изразява засилването и развиването на модните течения и необходимостта от винаги ново и подходящо бижу за съответния тоалет. Този вид бижутерия винаги е била част от дамската визия и съществуването й прозира и в по-ранните години. Успоредно с изящната бижутерия от 19 век, занаятчиите са изработвали и по-достъпни модели от стъкло или по-евтини и нискокачествени полускъпоценни камъни. По-късният период, между 1895 и 1920 година, е известен с приказно-магичния стил Ар нуво. Той се характеризира с бижута, съчетаващи в композициите си абстрактни форми, течащи линии, цветя, вълни, пеперуди и жени с развяти коси. В тези години бурно се развиват технологиите и се появяват техниките с емайл лак. Дизайнерите се възползват от това, за да декорират с него метал, вместо скъпите инкрустации с камъни. По време на стила Ар деко навлизат нови алтернативни материали в изработката на бижута – синтетични изумруди, пластмаса, полимерна глина, така накитите стават все по-достъпни.

         

Любопитни предимства и факти на костюмната бижутерия:

  • Костюмните бижута са достъпен начин за постигане на богато разнообразие от комбинации между дрехи, бижута и аксесоари в гардероба и чудесна възможност за изграждане на различни визии.
  • Благодарение на костюмните бижута, можете да си позволите атрактивни модели с екстравагантен дизайн и репродукции на фини бижута. Качествените имитации са добър избор, когато желаете заместител на нещо истинско в обстоятелства, при които може да се сблъскате с известен шанс за кражба или загуба.
  • Повечето бижута, създадени в САЩ преди средата на 19 век са били костюмни бижута, например позлатените. Фината бижутерия била достъпна единствено за богатите и обикновено купувана по време на пътувания из Европа. Имигранти занаятчии, обучени в занаята на изящната бижутерия в Европа, пренасят своите умения в Америка и ги приспособяват към преобладаващата костюмна бижутерийна индустрия. Ню Йорк и Провидънс се превръщат в центрове на нови сложни процеси за създаване на достъпни накити. Стандартите за качество на костюмни бижута, разработени в началото до средата на 20-ти век, никога не били надминати. Запазени екземпляри от този период могат да имат истинска винтидж стойност за познавачите и любителите на тази култура.
  • Повечето костюмни бижута са направени от сплав на калай и олово, сива на цвят. Върху нея може да има допълнително покритие от мед, никел или хром и завършващ слой от метал, който му придава цвят. Бижутата с камъни могат да включват някои по-достъпни полускъпоценни камъни или имитации от стъкло и пластмаса. 
  • Костюмната бижутерия прави моделите на световноизвестни дизайнери по-достъпни за хора с по-ограничени доходи. През 1920 в Париж, марките Коко Шанел и Елза Скиапарели специално проектирали бижута, които да се носят от техните клиенти, като аксесоари, допълващи визия и индивидуалност, а не като показатели на богатство. Тъй като материалите, използвани в тези модни бижута са по-евтини, дизайнерите имали свободата да експериментират и да диктуват капризите на модата с проекти, задоволяващи масовия вкус. Вместо да копират изящната бижутерия, костюмните бижута дори насочвали модните течения и налагали стилове. През годините много дизайнери последват примера им и започват да залагат на тях.
         
  • По време на  Втората Световна Война неблагородните метали са използвани за целите на военните действия и бижутата обикновено били изработвани от чисто сребро. 
  • Докато повечето от костюмните бижута нямат индикатори за произхода си, съществува значителен процент от „маркирани” модели, които могат да бъдат свързани с дизайнер. Някои производители патентоват дизайна си, спрямо което може да се определи кога е бил създаден той.

И накрая няколко съвета, които ще ви послужат, когато избирате костюмно бижу:

  1. Оценявайте бижуто по дизайн, качество, състояние и поставена цена. Ако то е произведено добре, ще бъде трудно различимо от изящната бижутерия. Видима разлика би била забележима при покритието на метала – то може да е неизпипано, неплътно, олющено или ако е прекалено тънко, лесно би се надраскало.
  2. Ако купувате скъпи винтидж костюмни бижута, носещи знака на дизайнера, с цел инвестиция, направете задължително проучване преди това! На пазара има стотици книги на тази тема, които да прегледате. Разглеждайте в галерии и антикварни магазини за интересни екземпляри. Опитайте се да определяте автентичността по вида, теглото, конструкцията им.

Сигурно дори и не подозирате, че костюмните бижута, могат да ви помогнат да търсите и развивате своя собствен стил! Именно тяхната достъпност позволява да изследвате, експериментирате, да играете с цветове, текстури, дължини и комбинации с дрехи, материи и други аксесоари. Не забравайте, че дори костюмните бижута могат да се рециклират и да се преобразяват в нови по-актуални и оригинални модели. Какво е вашето мнение по темата? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*