Персоналният фактор – съобразете се с формата на лицето – I!

Затруднявате ли се в откриването на най-подходящите за вас бижута? Намерете тайното ключе заедно с нас. В поредица от няколко публикации ще се спрем на различните лицеви форми и коя индивидуална черта от контура му е определяща в избора на обици, колиета и аксесоари. 

Необходимо е да прецените пропорцията между дължината и ширината на лицето си. Първо измерете разстоянието от едното ухо до другото, точно под линията на очите, а след това – от линията на косата до брадичката. Изчислете съотношението между двете измервания. Лесно ще разпознаете себе си в някой от следващите примери. Ако все още се колебаете, можете да си припомните съветите ни в статията „Вечните обици – как да маскирате недостатъците си“ и „Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме II„.

Класически овал

Възхвалявано и въздигнато в идеал от ренесансовите художници, овалното лице е възприето като най-съвършената форма. Това е така, заради изящно изградените скули. Най-широката част на лицето се намира над средните за лицето точки и се спуска плавно надолу. Пропорцията между ширина и дължина е 1:1,5.  В най-чистата си форма, брадичката на овалното лице е леко заоблена и не толкова подчертана. Линията на косата и челото е малко по-широка от тази на самата челюст.

Този тип лице е мечтата за всеки един стилист и почти всички видове бижута му подхождат. Момичетата, носещи такива черти, не трябва да се притесняват от експерименти в размерите, дължините и формата на моделите. Чудесно биха им подхождали, както малки и нежни обици на винт, съчетани с фино колие, така и дълги поклащащи се обици или едри верижки и обемни яки.

И все пак, ако вашето лице е овално, може и да не сте съгласни, че абсолютно всяко бижу ви подхожда. Контурът и формата на лицето са само част от факторите, с които трябва да се съобразите. Вземете под внимание структурата на раменете – широки, средни или тесни, както и дължината на врата ви. Освен това, класическото овално лице може да не е напълно симетрично. Някои от чертите ви е възможно да доминират пред други. Вижте каква линия очертават и каква посока създават във вашето лице – хоризонтал, вертикал или диагонал.

Можете да откриете правилното решение в стиловете на някои знаменитости. Ева Лонгория, Холи Бери, Дженифър Лопес, Луси Лиу, Камерън Диас, Сандра Бълок, Джулия Робъртс, Ума Търман носят типичните характеристики на овално лице.

Обърнат Овал

Тази форма е типична за малко по-пухкави дами. Обърнатият овал се различава от класическия по разположението на най-широката част на лицето. В този случай, тя лежи точно под средата на лицето и така зоната около очите и челото изглежда по-тясна от челюстта. Момичетата с такъв тип лице трябва добре да помислят как да компенсират визуалната празнина в горната част. Бъдете предпазливи – някои бижута могат да подчертаят и засилят недостатъците ви! Изборът на колиета и обици за обърнат овал много се доближава до този за кръгло лице. Погледнете малко по-надолу обобщените ни съвети.

Примери на жени с такова лице са Мелани Грифит, Кейт Уинслет, Кели Осборн.

Кръгло лице

При този тип лице чертите са закръглени, а ширината и дължината – пропорционално съотнесени една към друга (1:1). Понякога, то може да има силно изразени ъгловати черти и остри форми, но общото възприятие е за кръгъл контур. Носът е централен елемент и характерното е, че разстоянията от него до всяка една точка от контура са приблизително еднакви. Ако имате такова лице, е много важно да съобразите с него прическата си. Изберете такава, която визуално ще „раздели“ лицето на две асиметрични части и ще придаде обем над главата. Ако носите бретон, изберете по-къс и етажиран вариант, разположен в една посока. Така ще намалите усещането за кръгъл контур.

Потърсете идеи за подходящи бижута във визиите на Кирстен Дъст, Изабела Роселини, Кристина Ричи и Дрю Баримор.

Обици за лица тип кръгло и обърнат овал:

Огледайте се за вертикално издължени овални обици или модели с елегантна извивка, сочеща към лицето. Така ще балансирате и визуално ще стесните ширината на лицето. Изберете обици с дължина, достигаща най-много до нивото на брадичката. Ако вратът ви е къс, спрете се на по-къси модели. Постарайте се да избегнете дълги тънки линеарни обици, които ще подчертаят ширината на лицето.

Колиета за лица тип кръгло и обрънат овал:

Размерът на мънистата е добре да е балансиран с лицевите форми. Запомнете, че колкото по-едри са мънистата, толкова повече изпъкват закръглените черти. Дори и да имате дълъг врат, избягвайте колиета тип Нашийник и къси огърлици. Те биха създали силна хоризонтална линия по врата, подчертаваща широката формата на лицето. Не са подходящи и прекалено фини и тънки верижки. Най-добре е да се спрете на V-образни деколтета и дълги нанизи от перли и кръгли мъниста, достигащи до първата или втората балансиращи точки. Те създават вертикални линии, които издължават визията.

Открихте ли своето лице сред изброените? Ако не сте, очаквайте следващата ни статия от категория Езикът на бижутата – какво трябва да знаят всички, които обичат да ги носят. Ще се радваме да споделите какъв е вашия тип и какви бижута и аксесоари предпочитате.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

One Response to Персоналният фактор – съобразете се с формата на лицето – I!

  1. Pingback: Персоналният фактор – съобразете се с формата на лицето – III | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*