Силата на цвета!

Едва ли някой се съмнява в твърдението, че топлите цветове червено и оранжево ни предизвикват към действие, докато студените синьо и виолетово ни успокояват и уравновесяват. Този факт може да се сравни със съвсем естественото въздействие, което оказват върху нас дневната светлина и свечеряващия сумрак.

Топлата палитра в огнените пламъци, комбинирана със съвсем физическото чувство за топлина, провокират уют и комфорт. Усещането за различните цветове има чисто биологично или физично обяснение. Под галещите лъчи на слънцето, достигнали земната повърхност в най-мощната сила на видимия спектър, човешкото око реагира и използва цветовете по различен начин.

Рекламни дизайнери, архитекти и декоратори често прибягват до цветовете и тяхното влияние, за да „извикат“ определени настроения у потребителите. В настоящата статия, съвсем накратко ще разгледаме по какъв начин цветовете, като част от светлината, проникват и влияят на човешкия организъм. Може да се окаже много полезна, подбирайки палитрата на следващото си бижу.

         

Окото и светлината

Нашите очи служат не само като сетивен орган, но и за стимулиране на важни и основни части от нервната система, заложени дълбоко в мозъка. Хипоталамус, хипофиза и епифизна жлеза са много чувствителни на светлината. Достигайки тези части от мозъка, тя има незабавен рефлексен ефект. Може да променя физически, умствени и емоционални състояния. Човешкото око има сложно и съвършено устройство. Светлината преминава през прозрачната леща и стимулира ретината – фина покривка от задната страна на очната ябълка. Тя се състои от светлочувствително клетки – пръчици и конусчета, които улавят лъчите, проникнали в окото. Пръчиците са чувствителни към синьо и зелено и работят на слаба светлина. Конусчетата се активизират на дневна светлина и реагират към различни цветове. Веднъж стимулирани, те изпращат електрически импулси към мозъка, където се тълкуват и интерпретират като емоция.

         

Цветовете могат да се сравнят с храна за нашите вълнения. Съзнателно и несъзнателно, те отразяват нашите мисли и настроения. Възползвайте се от положителното действие на естествената светлина. Препоръчително е да прекарвате поне 20 минути на ден под директни слънчеви лъчи. Ако носите очила или лещи, е добре да ги сваляте за 5-10 минути на няколко часа. Позволете тялото ви да приеме стоплящото им и оздравително влияние.

Следващите две изображения отразяват различните впечатления, които внушават топлите и студените цветове. Бижутата от първата картинка са изработени от месингови елементи от системата Vintaj. Обикновено металът създава усещане за студенина. В този случай, с помощта на капки ахат в цвят слънчоглед, глазури в ярки активизиращи цветове, кафяв кожен шнур и зелен велурен шнур, изградихме жива, топла и пъстра артистична визия. Зодиакалният комплект за Риби излъчва съвсем различно чувство. Използваните цветове на полускъпоценните камъни аквамарин, флуорит и планински кристал успокояват и уравновесяват. Долавя се нотка на изтънчена чувствителност.

   

Енергията на светлината 

Светлинните импулси не попадат единствено във визуалната част на мозъка. Някои от тях отиват от ретината директно към хипоталамуса. Това е малък орган, регулиращ животоподдържащи функции на тялото, като контрол на нервната система, енергийните нива, вътрешна температура, цикли на почивка и активност, израстване, кръвообръщение, дишане, репродуктивност и емоции. Хипоталамусът от своя страна афектира върху хипофизната жлеза, която е главният контролиращ орган на ендокринната система и хормоналните секрети. Тя регулира нашата енергия, така че да останем в хармония с околната среда. Зависимостта между ендокринната жлеза и сложните енергийни системи в тялото, показва, че цветовете влияят силно на нашето съществуване. Очите не само възприемат информацията около нас, но и позволяват светлинната енергия да премине към мозъка, където тя се трансформира и създава промени на по-дълбоки нива.

         

Вие прибягвате ли до знанията си за цветовете, за да създадете конкретна емоция с бижутата, които изработвате? Бъдете внимателни! Използвайте ги, така че да изпъкнете с чар и стил, да предизвикате внимание и да създадете приятно впечатление в околните.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

One Response to Силата на цвета!

  1. Svetleto says:

    От доста години се интересувам от темата. Може да се задълбае още много и се надявам в бъдеще да го направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*