Цветове от палитрата – кафяво и сиво

Кафяво и сиво са цветовете, които най-често можем да открием в естествената природа. Със своите качества, те ни доближават до усещането за сливане с околната среда. Кафявото е предпочитано в избора на дрехи за есента и зимата. Притежава неутрална, земна и топла сила, която го прави отлично съчетаем с други представители на палитрата. Сивото, от своя страна, присъства в гардероба на управители, политици и бизнесмени. То изразява нужда от освежаване на мисълта, от емоционална стабилност и способност за обективна оценка.

Практично кафяво

Кафявото се получава от смесването на червено, жълто и синьо. Има широко разнообразие от сенки, носещи различно усещане. Обикновено, се сравнява със земята и майката-природа. Има качеството да подчертава яркостта на останалите цветове. Силата му е неутрална, успокояваща и незастрашаваща. Топлите му тонове са меки и непринудени. Неговите маски нямат специфично присъствие или изразена посока и затова може да бъде използван за прикриване на истинската индивидуалност. Окраските на животните също често са в тази гама. Благодарение на тях, те се сливат със средата и остават скрити от враговете си.

         

Червената съставка прави кафявото цвят с практическа енергия. Смесена с душевните качества на жълтото и синьото, то добива сила, подканяща учението и фокусираща мисълта. По-силните сини нюанси могат да намалят чистотата на кафявото и да направят обектите незабележими. В жилищна среда, кафявото превръща вдъхновението и мислите в действие. Детайли, оцветени в този цвят, успокояват и несъзнателно помагат във вземането на решения.

         

Ето как използвахме кафявия цвят в бижута от кутията на Ателие Марабу! В колието Земни тонове постигнахме етно визия с органични камъни вулканична лава, далматински яспис и багрен нефрит в тази гама. Ефектът се подчертава с атрактивни метални елементи в цвят месинг. Плетене на кроше с мъниста и тел е техниката, която използвахме в изработката на второто колие. Топлото му излъчване се дължи на използваните сатенен шнур, медна тел, багрен нефрит в кафяво и светлооранжево.

   

Неутрално сиво

Сивото е монохроматичен цвят с неутрална сила. Обикновено се представя като комбинация от черно и бяло, но смесването на които и да е допълнителни цветове ще произведе отново сиво. То изразява празнота, пустота, липса на движение и емоции. Внушава студенина и безхарактерност. Всичко това определя неговата тиха и успокояваща енергия. Ако съдържа повече бяло, то има положителни стойности – освежава и насърчава. Силното присъствие на черно депресира и натежава. Намалява интензивността на останалите присъстващи цветове. Сивото сковава мисълта и води до неинформираност, прави околните неспособни. То няма посока, внушава празнота, заради което има способността да омаломощава. Силен пример за това е мрачен зимен пейзаж или острият поглед на вълк единак. Неподвижните скали и облачното небе отразяват хладната и непреклонна сила на сивото.

         

Докато кафявото доближава до топлината на земните недра, сивото изолира и вкаменява емоциите. Обличайки сиво подсъзнателно показвате, че желаете да останете на дистанция, да запазите неутралитет и необвързаност от околните, изисквате другите да се съобразят с вас. В комбинация с цвят, подчертаващ индивидуалното присъствие, ще направите впечатление за активен и способен човек. Добавена нотка на прекалено сив цвят е грешен избор – изразява безхарактерност и слабост.

Бижуто за зодия Рак и колие Кристален разкош правят визията изтънчена и съвършена. Класическият стил в комплекта от зодиакалните ни бижута е постигнат с ажурни метални елементи, бамбуков яспис и перли. Второто колие, изпълнено с готови за носене огърлици в сиво и черно и кристали Сваровски, привлича внимание с атрактивна идея и елегантна симетрична композиция.

   

Доминират ли сиво и кафяво във вашите ръчно изработени бижута? Как ги използвате и съчетавате?

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – кафяво и сиво

  1. Pingback: Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче! | Marabu.bg блог

  2. Pingback: Обединените цветове на лятото – седмица седма! | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*