Персоналният фактор – как да поласкаем лицето си?

Носенето на бижута и аксесоари силно се отразява на това как изглеждаме и как другите около нас ни възприемат. Неведнъж сме ви убеждавали в ефекта на различните обици, гривни и колиета и във възможността да прикрием недостатъците си с тяхна помощ. Днес отново ще се фокусираме върху портретната зона и ще погледнем и изследваме отблизо формите на лицето. Ще поемем на вълнуващо пътешествие към себеоткриване, ще потърсим най-красивите си черти и ще открием стиловете, които биха ги подчертали. Поглезете се с един занимателен тест, който ще пречупи някои от възприетите от самите вас правила!

Как да преценим чертите на портретната зона?

Портретната зона е овалът, обхващащ ширината на лицето и дължината от върха на главата ви до първата балансираща точка, тоест до разстояние една глава под брадичката ви. Обикновено тя е фокуса на всяка визия.

Ще ви представим малко упражнение, с чиято помощ можете да направите обективна преценка на чертите си, формата на лицето, размера и пропорциите на отделните му части. Съобразявайки се със структурата на лицето, врата и раменете, ще можете да съчетавате правилно деколтетата с подходящите бижута и дори прическата и очилата. Можете да си припомните илюстрацията от статията „Колието – какво да помним и знаем, когато го избираме III“. Лесно ще откроите основните моменти при избора на колие, в съчетание с разнообразни деколтета и допълнителни елементи, като яки, падащи ръкави, панделки и други. Всичките примери са от богатата колекция на Ателие Марабу.

От какво се нуждаете за теста:

  • Шнола, за да приберете косата си назад, а лицето и ушите ви да се открият;
  • Блуза без подплънки и яка, показваща цялата дължина на врата ви;
  • Фотоапарат.

Гримирайте се по начина, по който го правите ежедневно. Ако имате бледа кожа, светли вежди и мигли, задължително ги подсилете с цвят. Не поставяйте никакви бижута, за да не попречите на теста. Ако е възможно, осигурете естествена светлина, която няма да създаде хвърлени сенки върху лицето ви. Най-добре е да бъде недиректна слънчева светлина или леко облачен ден. Помолете свой познат да ви заснеме – в този случай резултатът ще е най-правдоподобен. Гледайте директно в камерата и не накланяйте главата надолу, вляво или вдясно. Направете няколко снимки, но за теста задължително подберете две. На едната трябва да сте усмихнати, а на другата – със спокоен и неутрален израз на лицето. Вземете под внимание втората снимка – тя представя по-достоверно линиите и пропорциите между формите.

Препоръчително е да подготвите отпечатани копия на двете снимки във формат 13х18 см и 20х30 см. Така ще можете по-лесно да изучавате собственото си лице. Бързо ще се убедите, че имате прекрасни черти, само трябва да съумеете да привлечете вниманието към тях чрез правилните бижута. В допълнение към двете снимки, направете още една, на която носите две различни обици. Опитайте се те да са противоположни спрямо стил и размер. Пробвайте дори и такива, които никога не бихте поставили. По същия начин се снимайте, носейки колиета с различни дължини, обем и изработени от разнообразни материали – от стил Нашийник до стил Въженце. Пробвайте комбинации от стилове и дължини, които мислите, че са съвместими помежду си. Не пропускайте да се снимате и с любимите най-често носени от вас бижута. В публикацията „Практични решения за вашето колие“ подробно описахме основните стилове, техните размери и поводите, за които са предназначени.

В случай, че носите и други аксесоари – фотографирайте се и с тях. Например изберете различни по форма, размер, начин на закачане и материал брошки. Опитайте се да групирате някои от тях и да ги носите заедно. С всяко съчетание направете снимка, поставяйки ги на различни места и височини. Накрая сравнете кой вариант е най-удачен за вас. Ако обичате да носите пуловери с висока яка, направете няколко снимки, при които ги съчетавате с различни бижута и аксесоари.

Повечето момичета остават приятно изненадани от резултатите на този забавен тест. Ще разберете, че изглеждате чудесно в стилове, които никога не бихте предположили, че ви подхождат. А може да откриете, че визията, градена с години, съвсем не е удачна за вас. За да бъде още по-голямо предизвикателството на себеоткриване, поканете и своите приятелки. Съберете се и пробвайте заедно всички възможни варианти. Снимайте се последователно една след друга и намерете своите стилове. Ще бъде забавно!

Е, опитахте ли? В следващата статия ще продължим с любопитни подробности по темата! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Персоналният фактор – как да поласкаем лицето си?

  1. Много полезна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*