Цветове от палитрата – тюркоазено и розово

Тюркоазеният цвят е приятна комбинация, получавана от зелено и синьо. Традиционен за културата на турците и в декорацията на сградите им с керамични глазирани плочки, той носи в наименованието си същия корен. Другият цвят от настоящата ни статия е розовото. То носи силата на пролетта и се получава от смесване в различна степен на червено и бяло. Двата контрастни цвята си приличат по това, че могат да имат едновременно топло и студено излъчване, балансират и утвърждават  енергията на много нива.

Действието на тюркоазеното

Тюркоазеното носи успокоение, предизвикано от мощната сила на зеленото и освежаващата тиха енергия на синьото. Напомня нюансите на обагрено, преди или след залез, небе или топло спокойно море. Отнася мисълта към красиви лагуни, към чисти планински потоци или отдалечени върхове, оцветени в меката светлина на късна лятна вечер.

         

Енергията на тюркоазеното позволява по-лесното и откровено изразяване на желанията. Качествата на зеленото, свързани с израстването и добавени към комуникативната сила на синьото, правят тюркоазеното цвета на копнежа за свобода, за това да бъдеш уникален и индивдуален. Предизвиква търсенето на нова информация чрез емоции и чувства. Това създава възможност за нови интерпретации на вече установени начини за извършване на дадени действия или за нови функции на добре познати идеи. Пространството и свободата са съществени за всяко едно същество. Ограничаването на естествения поведенчески модел и неспособността да намериш среда причиняват стрес и негативизъм. Това води до намаляване на силите и податливост към заболявания.

         

Тюркоазеното може да помогне при слаба енергия, липса на смелост и интерес към живота, трудно приспособяване към комуникативната среда. В древността, често са използвани зелени камъни като амулети, предпазващи от беди, носещи здраве и мотивация за приемане предизвикателствата на живота. Носенето на бижута с тюркоаз дава самоувереност, вътрешно удовлетворение, издържливост и постоянство. Мъниста тюркоаз вплетохме и в двете ни холистични бижута от следващите изображения. Гривна Шангри Ла с микромакраме е чаровен талисман със силно символно значение, а тази на осемте чакри, от комплектите ни с материали за бижута, е стилен и пъстър аксесоар.

   

Действието на розовото

Розовото е комбинация от червено и бяло в различни степени. Характеристиките на неговата енергия зависят от количеството на присъстващите червени вибрации. Силата на бялото изпълва и вдъхновява, символизира потенциалните възможности, а червеното представя мотивацията да се достигне този потенциал. Розовото, като смес от двата цвята, носи енергията на ароматната пролет и зараждащия се живот, насърчава и тонизира, изгражда доверие, има способността да неутрализира негативните емоции. Дава яснота, чрез която разпознаваме и уточняваме погрешните схващания и недоразумения. Дълбоките сенки на розовото, приближаващи го до магента, го правят ефективен в ситуации на безпорядък и ярост. Например в затворени места като килии, минимални количества розова светлина бързо обезвреждат агресивното поведение.

         

Силните и дълбоки тонове на розовото са по-стимулиращи, подобряват удовлетворението, увереността и себеотстояването. Способни са да предизвикват промени, докато бледите му нюанси предпазват и подкрепят, като внасят мир, помагат за самовъзприемането и изграждането на достойнство, влияейки върху чувствата. Розовото може да бъде мек и женствен цвят, символизиращ нежност, чувствителност и обгрижване.

С розов кварц, носещ символа на хармоничния цвят, изработихме бижуто за зодия Везни. В невероятно съчетание със снежинков обсидиан и мъниста Тохо аметист, колието излъчва неустоим стил. Обиците Розов риф са обаятелен и екзотичен водопад от нежност. Изработени от капки котешко око, те са оригинален и зашеметяващ вариант на добре позната техника за плетене с халкички.

   

По-динамичните комбинации между червено и бяло балансират мъжките и женски енергии. Ето защо, розовото може да бъде оценено като лечебен цвят, намаляващ болестите и страха. Подкрепящо индивидуалната почтеност, то може да помогне там, където силата на другите цветове е недостатъчна.

Харесвате ли розово и тюркоазено? Осмелявате ли се да ги използвате едновременно в изработката на бижутата си? Очакваме вашите коментари :)

https://plus.google.com/u/0/100421707023543606096/posts

Сподели:
Тази статия е публикувана в Палитра. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Цветове от палитрата – тюркоазено и розово

  1. Калинка Иванова says:

    Харесвам тюркоазения цвят, зарежда ме с невероятна енергия.Имам доста бижута и дрехи в този нюанс. Носи настроение и емоция. Розовото, не е сред предпочитаните от мен цветове. Вариациите му наистина са много и бих се замислила за комбинация с тъмно синьо или шоколадово кафяво. Дали бих използвала двата цвята едновременно- може би не е лоша идея:)!

    • marabu says:

      Съвсем не е лоша идеята за тюркоазено и розово – доста нетрадиционно, смело и атрактивно. Вашето предложение за тъмно синьо и шоколадово кафяво, също е интересно. Звучи стилно и издържано :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*