Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче!

Blog_18_w27-v-tarsene-na-pastrotsvetnoto-kamacheСветът на камъните е вълнуващо място! Всеки полиран камък е обагрен в невероятни цветове. Понякога, преобладаващите нюанси в мънистата могат да подсказват определена символика. Неведнъж сме говорили за цветове и тяхното значение, но този път решихме да порисуваме с омагьосваща палитра от естествени камъни, добавяйки доза любопитни факти. 

1. Червен цвят

Червеното е от цветовете, по-рядко срещани сред естествените камъни. 

Асоциирано с кръвта, червеното символизира действие, увереност, смелост  и жизненост.

В Китай, то е цветът на радостта и просперитета, булките често носят червено, а входните врати са богато декорирани в огнения цвят. Това е цветът на победителите, а доказан факт е, че мъже и жени в червено са много по-привлекателни за противоположния пол. Учените са открили, че за възприятието на червеното е отговорна Х-хромозомата. Ето защо, жените умеят да различават нюансите му много по-добре от мъжете. Червеното има най-голяма дължина на вълната, заради което винаги е най-високата арка в цветната дъга. Камъните червен ахаткарнеол, рубин, гранат, маков яспис, носени като бижу или поставени близо до вас, поддържат тялото активно и имат оздравително действие. Бижутата с червен камък са по-приложими при официални случаи и към по-специфични тоалети.

2. Розов цвят

2. Розовото, цветът на розов кварц, розов ахат, черешов кварц, родонит, розов топаз е успокояващо, нежно и женствено.

Символизира любов, красота, носи чувство за закрила и самоуважение на този, който го носи.

3. Син цвят

3. Сините камъни имат наситени и освежаващи цветове, напомнящи морски дълбини, руйни планински поточета или бистро лятно небе. Разнообразният спектър от нюанси в аквамарин, лапис лазули, тюркоаз, кварц син мъх, син пъстър малахит, син авентурин, бразилски содалит, лазурносин яспис прави притежателя им позитивен и отворен за общуване.

Носят дълбоко и освежаващо чувство, символизират искреност, мир и вечна младост.

Според анкетни проучвания синьото е един от най-харесваните цветове в цял свят. Индианците в Америка боядисвали входовете на домовете си в синьо, за да гонят злите духове. Синята боя била една от най-скъпите, тъй като се добивала от стрит на прах лапис лазули, добиван от планините на Афганистан.

4. Зелен цвят.

Зелен авнетурин, тайвански нефрит, амазонит, зелен малахит, петнист нефрит, кварц зелен мъх, горчичен яспис, киви яспис, лотос яспис, камбаба яспис, руски серпентин имат сочни зелени цветове с притегателна сила.

Зеленото символизира плодородие, благосъстояние, здраве, етественост, природа.

Подходящи са за хора, устремени към промяна и развитие, мотивират за нови идеи и цели. Заради вълшебните си свойства, в някои римски и гръцки митове и легенди зеленото е цветът на любовта и често е свързвано с богините Венера и Афродита. В някои религи е асоцииран с възкресението и регенерацията. В културата на древните ацтеки е смятано за цвят на владетелите, заради зелените листа, с които вождовете украсявали главите си.


5.  Лилав цвят

Аметист, флуорит, ахат с техните разнообразни нюанси на виолетово, лавандулово и наситено лилаво придават екзотична и вълнуваща визия.

Излъчват мистичност, магичност и внушават царствено величие.

Камъчетата премахват съмнения, помагат в усещането за правилна преценка, носят баланс и успокоение.

6. Жълт цвят

Жълтото в цитрин, топаз, динен кварц, жълт нефрит изпълва с креативност и интелектуална енергия.

Вдъхва желание за живот, повишава настроението, мотивира и активизира.

Психолозите твърдят, че ако шофирате жълт автомобил сте забавен, модерен, оживен и приятелски настроен, а ако колата ви е зелена – вие сте традиционалист и може да ви се има доверие.

7. Оранжев цвят

Оранжевото е цвят с огромна сила, а камъните, които са обагрени в него имат мощно оздравяващо и стимулиращо действие. Хората, които обичат оранжево са внимателни, верни и искрени. То носи късмет на момичетата.

Карнеол, огнен ахат, турмалин, унакит вдъхват ентусиазъм, правят мисленето по-бързо, увеличават способността за приемане на промените.

Понякога вкуса на храната зависи от цвета на съдовете, в които е поднесена. Например, горещият шоколад е най-вкусен, отпиван от оранжеви чаши, а кафето е най-ароматно от кафяви..

8. Кафяв цвят

Кафявите нюанси в камъните носят аромат на кафе, усещане за горещи морски плажове и естествен допир до земята и природата. Опушен кварц, тигрово око, фурнирен яспис, маков яспис, леопардов яспис, пейзажен яспис, бамбуков яспис се съчетават чудесно с всички други камъни.

Символизират традициите и установения ред, вдъхват на притежателя естествено чувство за свързаност с природата, насърчават ясната мисъл.

9. Бял цвят

Бялото е изразено с различна чистота и бистрота в структурата на камъните. Лунен камък, опал, планински кристал, седеф може да са с плътен наситен цвят, нежно прозрачен или по-млечен.

Символизират чистота, доброта, дълбока душевност и невинност. Правят ума по-остър, изчистват съзнанието и мислите, дават ново начало в живота.

Древните гърци поставили традицията на бялата сватбена рокля, но едва кралица Виктория разпространява идеята в съвременния свят. Нейният символ е не толкова девствеността и чистотата, а богатството и показността. Тъй като изпирането й било трудно, можели да си я позволят само по-състоятелни семейства. Медиците започнали да носят бели престилки в началото на 20 век, тъй като върху тях прах и мърсотия, предизвикващи инфекции и зарази, личали най-добре. Два са цветовете, около които няма да стихнат споровете. Учените вярват, че бялото съдържа всички цветове от палитрата, а черното – че е отсъствие на цветове. За художниците тези понятия са различни – бялото е отсъствие на цветове, докато черното е наситено с нюанси.

10. Сив цвят

Сивите камъни са изключително редки. Трудно е да се намери камък, който съдържа правилните контрасти и сенки на истински красивото и аристократично сиво. Снежинков обсидиан, хулит, ахат на черни ивици, зебра яспис, черен плетен яспис символизират развитие, безопасност, сигурност, желание за уют и сплотяване с околните. Можете да съчетавате сивите камъни с други цветове, за да не се чувствате прекалено неутрални, незабележими и изолирани.

Те подобряват стабилността в отношенията и имат лечебна енергия.

Сивото е и най-подходящият цвят за външния дизайн на автомобилите. Според статистиките, коли, боядисани в сиво или сребристо, по-рядко са замесени в инциденти. Това се дължи на факта, че на пътя или в сумрак те се виждат много по-ясно.

11. Черен цвят

Напоследък черните камъни са силно използвани в изработката на бижута, особено в мъжките модели. Солидните му тонове в оникс, сардоникс, черен ахат са стилни, класически и винаги желани.

Излъчват мощта на земната енергия и стабилност. Придават спокойствие и загадъчност на притежателя си.

Е, открихте ли своето камъче? Лятото – сезонът на ярки емоции и високи температури е пред нас! Не пропускайте да подготвите визията си. Очакваме да споделите идеите си с нас :)

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Палитра, Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Изгубеният символ – в търсене на пъстроцветното камъче!

  1. Даниела says:

    Винаги когато обличам някоя черна рокля или пола, добавям гривнички с тюркоаз или аквамарин. Комбинацията го прави семпло и същевременно с това не е скучно и обикновенно.

    • marabu bg says:

      Съчетанието звучи много стилно и женствено. И ние сме на мнение, че ръчно изработеното бижу винаги е бил оригинален и подчертаващ визията аксесоар. Благодарение на различни колиета, обици и гривни всеки път можем да изглеждаме различни и интересни :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*